Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Roslagstull

Valhallavägen 12A
114 22 Stockholm

Öppettider

Måndag - torsdag 7.00 - 21.00
Fredag 7.00 - 17.45
Lördag 11.00 - 15.45

Kontakta oss/Boka tid:

Du når oss enklast på telefon: 08 - 612 57 60
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”
 
Följ oss på Facebook!
 

stödmatning av kanin, marsvin och chinchilla

Så snart en kanin/marsvin/chinchilla slutar att äta så uppstår problem med magtarmkanalen. Motoriken avstannar vilket leder till att det inte längre kommer någon avföring. Eftersom det alltid finns lite mat i magsäcken så börjar detta jäsa. Jäsningen leder till gasbildning, vilket i sin tur gör att magsäcken svullnar upp och börjar trycka på omgivande organ. Smärtan i sig leder till att djuret fortsätter att matvägra, dvs en ond cirkel uppstår. I riktigt dramatiska fall kan magsäcken bli så svullen att den trycker ihop de stora blodkärlen, vilket kan leda till cirkulationssvikt och akut dödsfall.

För att undvika denna farliga händelseutveckling ska man som ägare till en kanin, marsvin eller chinchilla alltid påbörja stödmatning när djuret inte vill äta själv, oavsett orsaken till aptitlösheten. Den enda gång man ska undvika att börja stödmata är då djuret har ansträngd andning. Att stressa djuret i ett sådant läge kan leda till panik och dödsfall. Självklart ska man alltid kontakta veterinär när djuret inte längre vill äta, eftersom det är ett tecken på sjukdom, och eftersom det krävs en hel del medicinering för att få igång motoriken i magtarmkanalen igen.
vad behövs för att stödmata hemma?

Handduk, stor nog att linda in kaninen i, se bilderna nedan

Critical care från Oxbow. Detta är ett vällingpulver baserat på hö. Det innehåller alltså en hög mängd fibrer vilket är nödvändigt för att stimulera motoriken i mage och tarm. Critical care kan inköpas från din veterinär, en väsorterad djuraffär, eller via internet.

Ett matskedsmått så att du kan mäta upp rätt mängd vällingpulver och vatten.

En skål/kopp att tillblanda vällingen i. Blanda ny välling vid varje matningstillfälle!

Pipetter eller spruta, välj det du tycker är bekvämast. Tänk på att du måste kunna räkna ut hur mycket välling du ger ditt djur. Sprutor kan köpas hos veterinär eller på djuraffär. Pipetter finns oftast bara hos veterinären.


Om du klipper av pipetten får du ett större ingångshål. Det kan då bli lättare att suga upp trögflytande välling.


VILKEN MÄNGD SKA JAG GE OCH HUR BLANDAS DEN?

Målet är att få i ditt djur 1/2 dl välling per kg kroppsvikt och dygn. Det innebär att en kanine eller marsvin som väger 1 kg ska ha 50 ml välling på ett dygn. Om djuret går lätt att mata kan detta fördelas på 4 tillfällen. Då ska du alltså ge 12,5 ml välling varge gång.

Skaka påsen innan användning. Blanda 1 del Critical Care med 2 delar ljummet vatten. Dela upp matningen på 4-6 ggr/dag om inget annat rekommenderas.

Rent vatten ska finnas tillgängligt hos djuret dygnet runt. Ställ med fördel in en skål välling i buren mellan matningstillfällena för att se om aptiten återkommer.

TILLVÄGAGÅNGSSÄTT

Placera kaninen på mitten av handduken med huvudet över ena långkanten. Sitt med fördel på golvet om ditt djur är lättstressat.Vik in handdukskanten under hakan så att djuret inte får ut frambenen.


Vik över först den ena sidan, sedan den andra, stramt intill kroppen.Vik in bakre delen av handduken under djuret, så den inte kan backa ut ur handduken.Har Critical Care förberett intill dig.Placera pipetten/sprutan i mungipan bakom framtänderna.


Spruta försiktigt in vällingen i munnen, lite i taget. Låt djuret tugga och svälja innan du sprutar in mer.


NÄR SKA DJURET BÖRJA ÄTA OCH BAJSA IGEN?

Detta varierar från djur till djur, och från sjukdom till sjukdom. Det första som ska hända är att djuret börjar producera avföring igen. Aptiten tar oftast längre tid innan den återkommer. Ibland börjar djuret äta efter ett dygn, ibland inte förrän efter 4-5 dygn. Så länge allmäntillståndet inte försämras så gäller det bara att kämpa på med matningen.

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved