Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Roslagstull

Valhallavägen 12A
114 22 Stockholm

Öppettider

Måndag - torsdag 7.00 - 21.00
Fredag 7.00 - 17.45
Lördag 11.00 - 15.45

Kontakta oss/Boka tid:

Du når oss enklast på telefon: 08 - 612 57 60
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”
 
Följ oss på Facebook!
 

Ultraljud

 
De vanligaste undersökningstyperna är dräktighetsdiagnostik, ekokardiografi (undersökning av hjärtat) samt bukultraljud.
 
Ultraljudsundersökning är en avancerad form av bilddiagnostik. Den kräver förutom modern teknisk utrustning även en veterinär med god ultraljudsvana som helt kan fokusera på själva undersökningen så att inte något missas. Av den anledningen får husse och matte vara kvar i väntrummet då undersökningen utförs.
 
De olika slagen av undersökningar kan kräva lite olika slags förberedelser.

 

Dräktighet
 

Dräktighetsundersökning kan göras från dag 21 efter parning. I detta läge kan foster påvisas. Däremot är en negativ undersökning, dvs avsaknad av foster, inte helt säker så tidigt i dräktigheten. Av detta skäl rekommenderas vanligen att ultraljudet utförs från dag 25 och framåt.
 
Djuret behöver inte vara förberett på något vis. Honan blir rakad på magen, och läggs sedan på rygg i en ”vagga”. Djurägaren får delta vid undersökningen, och sitter oftast vid huvudet för att lugna djuret.
 
Ultraljud är ingen bra metod för att räkna antalet ungar. Vill man veta detta är det säkrare att röntga djuret efter dag 42 i dräktigheten.

 
 

Ekokardiografi


Undersökning av hjärtat med ultraljud görs oftast på grund av att veterinären hört något onormalt då man lyssnat på hjärtat, t ex en oregelbunden rytm, eller ett så kallat blåsljud.
 
Djuret behöver inte vara förberett på något vis.
 
 

Bukultraljud
 

Orsaken till varför ett bukultraljud görs kan vara många. Det kan röra sig om undersökning av ett specifikt organ t ex levern, för att ett blodprov har påvisat något onormalt. Det kan även röra sig om en förutsättningslös undersökning av samtliga bukorgan för att t ex leta efter en tumör.
 
De flesta djur ges lugnande medicin före en bukundersökning. Av den anledningen ska djuret vara svultet 8-10 timmar inför besöket men får ha fri tillgång till vatten. Djuret ska även vara väl rastat – OBS dock ej då undersökningen avser urinblåsan eller prostata.
 
Då djuret är trött hämtas det in på ultraljudsrummet varefter buken rakas.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved