Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Roslagstull

Valhallavägen 12A
114 22 Stockholm

Öppettider

Måndag - torsdag 7.00 - 21.00
Fredag 7.00 - 17.45
Lördag 11.00 - 15.45

Kontakta oss/Boka tid:

Du når oss enklast på telefon: 08 - 612 57 60
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”
 
Följ oss på Facebook!
 

Kastrering

 
Att operera bort könskörtlarna, det vill säga testiklar eller äggstockar, kallas att kastrera ett djur, vare sig man talar om en hona eller en hane. Detta är ett av de allra vanligaste kirurgiska ingreppen på våra sällskapsdjur. Syftet är oftast att dämpa ett aggressivt humör eller att ta bort reproduktionsförmågan, det vill säga man vill inte att hondjuret ska få ungar. Genom att könskörtlarna avlägsnas så påverkas beteendet. De allra flesta kastrerade djur upplevs som lugnare och jämnare i humöret, utan att för den skull bli tråkiga. Man påverkar tyvärr även ämnesomsättningen så att ett kastrerat djur har lättare att bli tjock om man inte ser upp med vad och hur mycket djuret får äta.
 
Man kan även sterilisera ett djur. I detta fall avlägsnas inte könskörteln men man hindrar reproduktionsförmågan. I honans fall genom att avlägsna den del som förbinder äggstocken med livmodern. I hanens fall genom att ta bort en del av sädessträngen så att inte spermier kan transporteras bort från testiklarna. Hos ett kastrerat djur ändras inte humöret, och beteenden som hänger ihop med könshormonerna finns kvar. Exempelvis så löper en steriliserad honkatt fortfarande och jamar högljutt flera dagar i rad. En steriliserad hanhund kan inte bli pappa men han kan fortfarande visa aggressivitet mot andra hanhundar. Ämnesomsättningen påverkas inte med en sterilisering.
 
I Sverige är det, oavsett djurslag, absolut vanligast att djuret kastreras, eftersom det ofta är både humöret/beteendet och reproduktionsförmågan som vi vill påverka.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved