Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Roslagstull

Valhallavägen 12A
114 22 Stockholm

Öppettider

Måndag - torsdag 7.00 - 21.00
Fredag 7.00 - 17.45
Lördag 11.00 - 15.45

Kontakta oss/Boka tid:

Du når oss enklast på telefon: 08 - 612 57 60
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”
 
Följ oss på Facebook!
 

Kastrering av hund

 
Fram till 1989 var det förbjudet att kastrera hundar i Sverige annat än av medicinska skäl. Utomlands har det däremot varit rutin att kastrera hanhundar och tikar, framför allt för att minska problem med herrelösa hundar. 1989 kom så en ny djurskyddslag och förbudet togs bort. Eftersom vi traditionellt sett har varit ovana vid att kastrera hundar rutinmässigt så har det tagit tid innan kännedomen om ingreppet har spritt sig. Det blir dock allt fortfarande vanligare att framför allt tikar kastreras.
 
Förutom effekt på humör och reproduktionsförmåga så finns det flera sjukdomar där kastrering ingår som en del i behandlingen. Det kan t ex gälla sockersjuka, epilepsi, vissa hudsjukdomar, prostatabesvär samt tumörer runt ändtarmsöppningen.
 
Fördelen med att kastrera en tik är självklart att hon efter operationen inte kan få valpar. En annan fördel är att tiken slipper humörsvängningar som hänger samman med varierade halter könshormon i blodet. Vissa tikar blir precis som vissa kvinnor kraftigt påverkade och deprimerade, framför allt under tiden efter löpningen. För vissa tikar kan depressionen sitta i 2 månader efter löpningen.

 

Kastrering av tik
 

Kastrering av tik har även påtagliga förebyggande hälsoeffekter. Om kastreringen görs tidigt, helst före 2:a löpningen, så minskar risken att tiken senare ska drabbas av juvertumörer (”bröstcancer”) nästan helt och hållet. I och med att livmodern tas bort vid operationen så försvinner även risken för att tiken ska insjukna i livmoderinflammation. Denna sjukdom tillhör de vanligaste problem som en äldre tik kan drabbas av, och sjukdomen kan ibland bli så allvarlig att tiken avlider om operation inte hinner göras i tid.
 
Än så länge görs ingreppet vanligen som ett så kallat öppet bukingrepp. Man gör ett ca 10 cm långt (beroende på ras) snitt bakom naveln mitt under magen. Båda äggstockarna och livmodern avlägsnas genom att man knyter av blodkärlen till dessa vävnader och därefter klipper bort vävnaden. Buksåret sys sedan ihop vanligen i tre separat lager – först bukvägg/muskulatur, därefter så kallad subkutan vävnad (bindväv och fett) och slutligen hud. Stygnen avlägsnas tidigast 10 dagar efter ingreppet. Under denna konvalescens ska tiken ta det lugnt, endast gå ut och rastas, samt ha en krage eller body på sig så att hon inte kan komma åt att slicka på såret.
 
Precis som på humansidan börjar man framför allt på de större djursjukhusen utföra fler och fler ingrepp via titthålskirurgi. Kastrering är ett ingrepp som ibland passar för denna teknik. På en något äldre tik är det dock oftast en fördel med ett traditionellt buksnitt för att man ordentligt ska kunna granska organen.
 
Alla ingrepp kan innebära risker för ”biverkningar”. För en tik så är de vanligaste problemen:
 
  • Fetma: Direkt efter operationen bör man övergå till ett lågkalorifoder, alternativt rejält minska på matportionen. Det är lättare att hålla tiken i ett bra hull om man tar itu med detta på en gång, jämfört med att vänta och försöka banta henne när hon redan blivit tjock.
  • Förändrad pälskvalitet: Vissa raser med lång glansig päls kan bli matta och lockigare. Det gäller t ex raser som cocker spaniel och irländsk setter. Andra raser kan få tjockare/täta päls än tidigare, t ex spetshundar. För merparten av hundraser blir det dock inga större förändringar i pälsstrukturen.
  • Inkontinens: Vissa tikar kan få svårt att hålla tätt framför allt när de sover. Denna biverkan kan ibland debutera ganska snart efter operationen men i andra fall först 4-5 år senare. Skulle tiken bli inkontinent går det vanligen alldeles utmärkt att behandla detta med mediciner.
     
 

Kastrering av hanhund


Den vanligaste orsaken till att hanhundar kastreras är att hunden är alltför intresserad av tikar, eller alltför aggressiv mot andra hanhundar. Om kastrering görs i unga år är chansen mycket stor att dessa problem försvinner. Om man väntar tills hunden blivit några år gammal kan dock beteendet ha blivit så pass inlärt att det inte försvinner trots kastrering.
 
Om man som djurägare är lite tveksam ifall man ska kastrera hunden eller inte, så finns möjligheten att ”testa” effekten genom att först prova så kallad kemisk kastrering. Ett litet chip sätts in mellan skulderbladen på hanhunden. Detta chip motverkar kroppens egen produktion av könshormon så effekten på hunden blir densamma som efter en kastrering. Effekten av ett chip håller vanligen i sig i 4-6 månader. Är man nöjd med resultatet är det sedan mer skonsamt för kroppen att gå vidare med kirurgisk kastrering än att fortsätta sätta in chip, som trots allt är främmande föremål för kroppen.
 
Ingreppet innebär att testiklarna avlägsnas, antingen via ett snitt framför pungen, där pungen lämnas kvar; eller genom att ca hälften av huden över pungen tas bort tillsammans med testiklarna. I det senare fallet blir hanhunden efter läkningen ”slät” mellan benen precis som en tik. Ofta svullnar vävnaden kraftigt de första dagarna efter operationen, oavsett vilken metod som använts. Detta är mycket besvärande för hanhunden eftersom det tar emot att lyfta på benet då han ska kissa. När svullnaden väl lagt sig brukar hunden snabbt bli normal och glad igen. Precis som för en tik så avlägsnas stygnen tidigast 10 dagar efter operationen, och även hanhunden bör ha en krage på sig så han inte slickar på såret.
 
Precis som för tikar så har en hanhund lätt att gå upp i vikt efter operationen om han får fortsätta äta samma mat i samma mängd som tidigare. Däremot är problem med förändrad pälsstruktur inte lika vanligt hos hanhundar som hos tikar. Inte heller inkontinens brukar vara något som en hanhund råkar ut för.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved