Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Roslagstull

Valhallavägen 12A
114 22 Stockholm

Öppettider

Måndag - torsdag 7.00 - 21.00
Fredag 7.00 - 17.45
Lördag 11.00 - 15.45

Kontakta oss/Boka tid:

Du når oss enklast på telefon: 08 - 612 57 60
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”
 
Följ oss på Facebook!
 

Kastrering av katt

 
I motsats till vad som gäller för hund så är traditionen stark i Sverige att kastrera både hankatter och honkatter. Den enda påtagliga nackdelen med att kastrera en katt vare sig det är en hona eller en hane är viktökning. Det gäller att man som djurägare är mycket noga med att kontrollera matintag och vikt hos katten för att förhindra att den blir stor och tjock. Fetma hos katt kan leda till olika hälsoproblem precis som hos oss människor!
 
Eftersom katten måste sövas för att opereras så passar många djurägare på att få katten ID-märkt samtidigt. ID-märkning kan ske antingen via ett mikrochip mellan skulderbladen, eller med en tatuering på insidan av vänster öra. Eftersom mikrochipet inte syns på utsidan av katten så rekommenderar vi fortfarande tatuering. Om katten försvinner är chansen större att den som hittar katten engagerar sig och letar efter ägaren om katten har en synlig tatuering.

 

Kastrering av honkatt
 

Honkatten kastreras dels för att man inte vill riskera få oönskade kattungar, och dels för att ta bort honans parningsbeteende. En löpande honkatt kan vara mycket högljudd flera dagar i rad varje månad! Precis som hos hund så är en tidig kastrering också en viktig sjukdomsförebyggande åtgärd, och minskar nästan totalt risken för att utveckla juvertumörer.
 
Ingreppet går oftast till på samma vis som för en tik, det vill säga genom ett ingrepp i buken bakom naveln. I takt med att fler och fler svenska veterinärer har utbildats utomlands börjar det bli vanligare även med så kallade flanksnitt. Fördelen med att göra ett litet hål i vardera ljumsken och plocka ut äggstocken denna väg, är att konvalescensen blir lättare för katten. Nackdelen är att man vanligen inte kan ta bort hela livmodern. Oavsett metod så ska stygnen sitta minst 10 dagar, och katten bör ha krage på sig så hon inte kan slicka på såret. Kattens vassa tunga och elaka munhålebakterier kan annars i värsta fall orsaka sårinfektion.

 

Kastrering av hankatt
 

Hankatten kastreras dels för att minska risken att han ska ströva iväg på friarstråt – det är många hankatter som försvinner så och aldrig kommer hem igen; och dels för att minska den kraftiga urindoften. Urinen från en okastrerad hankatt är mycket genomträngande. Om han dessutom har börjat revirmarkera, det vill säga spraya urin här och var i hemmet, så kan det vara nästan omöjligt att ha kvar katten som innekatt.
 
Vid ingreppet avlägsnas testiklarna via ett litet snitt på var sida av pungen varefter sädessträng och blodkärl knyts av och kapas. Dessa operationssnitt är så små att de vanligen inte sys igen efteråt. Oftast behöver hankatten inte ens ha krage på sig efter operationen eftersom sårkomplikationer är extremt ovanligt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved