Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Roslagstull

Valhallavägen 12A
114 22 Stockholm

Öppettider

Måndag - torsdag 7.00 - 21.00
Fredag 7.00 - 17.45
Lördag 11.00 - 15.45

Kontakta oss/Boka tid:

Du når oss enklast på telefon: 08 - 612 57 60
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”
 
Följ oss på Facebook!
 

KASTRERING AV SMÅ GNAGARE

Kastrering av handjur
 
I dagsläget är det fortfarande relativt ovanligt med kastrering av mindre gnagare. Mest förekommande är kastration av hanmarsvin samt ibland hanråttor. Ibland händer det dock att vi även får in hamster, chinchilla, degu och flygpungekorre för kastrering. Oftast är anledningen till detta att hanen lever med en hona, och ägaren önskar att hon inte ska få ungar.
 
Till skillnad från hos andra djurslag påverkas inte temperamentet hos marsvin speciellt mycket av en kastration. Ifall två hannar inte fungerar tillsammans är det alltså inte alltid så att en kastrering blir lösningen på problemet.
 
Oavsett djurslag är operationsmetoden vanligen densamma. Man gör ett snitt i huden över testikeln, knyter av blodkärl och sädesledare och avlägsnar därefter testikeln. Hudsåret sys sedan igen. Undantaget från denna metod är flygpungekorrar. Hanens testiklar sitter hos dessa i en liten hudpåse som dinglar från magen i en lång ”stjälk”. Hos dessa djur avlägsnas hela den lilla påsen med sitt innehåll.
 
Precis som med kanin gäller för de flesta andra djur att det finns könshormon kvar i blodbanorna, samt färdiga spermier kvar, varför hanen fortfarande kan para en hona och göra henne dräktig under ca 3 veckor efter operationen.
 
Kastrering av hondjur
 
För närvarande är det mycket ovanligt med rutinmässig kastrering av små gnagarhonor. Detta är något som förhoppningsvis kommer att förändras i framtiden. När det gäller råttor och marsvin kan kastration av honan nämligen ha stora sjukdomsförebyggande fördelar.
 
Vuxna råtthonor utvecklar mycket lätt juvertumörer. Vanligen är dessa tumörer godartade, dvs sprider sig inte till inre organ. Dock kan de växa sig groteskt stora och därmed orsaka råttan mycket obehag och leda till sårinfektioner. Tillväxten av juvertumörer stimuleras hos råttor av deras könshormon. Om råttan kastreras vid ung ålder minskar risken nästan totalt att hon senare kommer att utveckla juvertumörer.
 
Hos marsvin är det i stället äggstockscystor som är det stora problemet. Cystor i äggstockarna är mer regel än undantag hos en hona över 3 års ålder. Hos merparten av honorna orsakar cystorna inga besvär. Hos en del honor kan det dock bli problem. Vissa honor drabbas av håravfall som oftast börjar i ljumskarna och sedan sprider sig ner över buken och längs sidorna av bålen. Hos andra honor blir cystorna i äggstockarna med tiden så stora att rörligheten begränsas, och det kan till och med bli problem för marsvinet att äta normala mängder foder eftersom utrymmet i bukhålan blir begränsat. Om marsvinet i stället kastreras som ung slipper hon helt denna typ av sjukdomsproblem.
 
Hos både unga råtthonor och marsvinshonor görs ingreppet med fördel i flanken (ljumsken). Hos enstaka djur räcker det att gå in på ena sidan, och man lyckas ändå komma åt att operera ut båda äggstockarna. Hos de flesta djur görs dock ett litet snitt på vardera sidan. I och med att operationssåren blir små och inte nöts mot underlaget, minskar komplikationsrisken rejält.
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved