Välj stad

Välkommen till Evidensia Djursjukhuset Analysen Örebro

Radiatorvägen 7
702 27 Örebro

Öppettider

Måndag - torsdag: 8 - 21
Fredag: 8 - 17
Lördag - söndag: stängt

Kontakta oss

019-127 000
”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Reproduktion

 
Vi hjälper till med spermaprover för bedömning av fruktsamhet hos hanhundar och hankatter och gynekologisk undersökning av tikar och honkatter för utredning av misstänkt ofruktsamhet. På Djursjukhuser Analysen Örebro finns veterinär specialkompetens i dessa frågor, samt AI-kompetens för hund och katt, vilket innebär behörighet att utföra inseminationer och spermasamlingar.
 
Undersökning av tik inför parning/insemination
Vi utför vaginalutstryk och progesteronprov Med hjälp av ett vaginalutstryk kan man uppskatta var i löpet tiken befinner sig. Med hjälp av ett blodprov kan man fastställa när tikens ägglossning äger rum. Ofta får man ta flera blodprover med några dagars mellanrum för att pricka in rätt tid för parning/insemination.
 
Kontakta oss så fort Din tik börjar löpa, så vi hinner boka in en passande tid, om du vill undersöka din tik för att hitta optimal parnings/inseminationsdag.
Spermaprov
Spermaprov ger bra information om hanhundens fertilitet. Det är en fördel om man har tillgång till en löptik vid provtagningen, men de flesta hanar går bra att samla även utan löptik. Vi bedömer färg och utseende och spermaprovet undersöks sedan i mikroskop på ett uppvärmt objektglas. Vi bedömer motilitet (rörlighet) och vilka eventuella defekter som finns och i vilken omfattning. Utifrån fynden görs en bedömning av hanhundens fertilitet.
 
Artificiell insemination (AI)
Insemination kan ske med färsk sperma, där hanen är närvarande men av någon orsak inte kan/får para eller med kyld sperma som transporterats inom landet eller importerats från utlandet.
 
Man inseminerar ogärna tikar som inte haft kull innan, och detsamma gäller hanhunden, man vill helst att han ska ha lämnat valpar på naturlig väg. Detta för att undvika att man för vidare gener från hundar som inte kan föröka sig naturligt. Avel på hundar som inte kan fortplanta sig naturligt kan medfölja nedärvda reproduktionsstörningar hos avkommorna vilket också bryter mot djurskyddslagen och SKK:s etiska regler.
 
Import och export av hundsperma
Gällande regler angående import av hundsperma, hittar Du på Jordbruksverkets hemsida »
« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved