Välj stad

Välkommen till Evidensia Djursjukhuset Gammelstad

Företagsvägen 5
954 33 Gammelstad

Öppettider

Måndag - fredag 8 - 18
Växeln stänger 17
Kvällsöppet onsdag 18 - 21
Jour dygnet runt, året runt

Kontakta oss/Boka tid:

Telefonväxel: 0920 - 253020
Jourtelefon: 070 - 380 30 80
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Skotträdsla

 
Stress hos djur kan uppstå av flera orsaker, men för många hundar, katter och hästar är smällare och raketer runt nyår, påsk och valborg de svåraste tiderna på året. Metoder som medicinering och ljudträning kräver god framförhållning, men här kommer också några sista-minuten-tips för din fyrbenta vän.
 
 

Allmänna råd - hund

• Ljudträna hunden i tid. Bästa metoden. Man kan testa spela upp smällarljud för att hunden ska vänja sig vid ljudet. Finns exempelvis på nätet på http://www.adaptil.com/se
 
• Prova kosttillskott. Det finns naturligt lugnande kosttillskott som med fördel kan användas tillsammans med ljudträning. Börja i god tid. Mer infomation om olika preparat finns nedan.
 
• Lugnande dofter. Finns för både hundar, katter och hästar. För hundar finns halsband som man sätter på en-två veckor i förväg. För katter används doftavgivare och hästar smörjer du på nosen med den lugnande doften. Mer infomation om olika preparat finns nedan.
 
• Lugnande medel. Läkemedel på recept ges endast vid behov, om annan träning inte hjälper. Det gäller att börja dosera i tid för att se vad och hur mycket hunden behöver. Med hänvisning till Sveriges Veterinärsällskaps rekommendationer sker eventuell förskrivning endast efter undersökning av hunden

• Ta aldrig med din hund till en plats där fyrverkerier avfyras, även den lugnaste av hundar kan bli skrämd för livet.

• Res bort med din hund om du har möjlighet, gärna till glesbebyggda områden.

• Ta en tur med bilen under de ”värsta” timmarna.

• Lämna inte hunden ensam.

• Om du inte kan resa bort, rasta hunden i god tid och håll den inomhus under det mest intensiva smällandet. Dra för gardinerna och sätt på musik för att dölja ljudet från raketerna.

• Bygg en koja. Ett alternativ är att göra en lugn och trygg koja skapad av isolerande filtar. Kojan ska vara en positiv plats för avslappning. Vid nyår blir då kojan en frivillig plats att vistas i, isolerat från smällarnas ljus och i viss mån även ljuden.
 
• Om hunden är utomhus, håll den kopplad under smällandet så att den inte kan rusa iväg i panik.

• Om hunden blir orolig – ömka eller bestraffa den inte. Försök att avleda hundens uppmärksamhet med en rolig leksak eller något att tugga på. Om hunden gömmer sig, låt den vara.
 
• Distraherande ljud och ljus. Det är en fördel att ha på både tv och radio under hela nyårs-dygnet. Eller spela taktfast musik på hög volym runt tolvslaget.
 
• Hitta en lugn hundkompis. Det är vanligt att en lugn hund smittar av sig på en rädd.
 


ALLMÄNNA RÅD - Katt

• Prova kosttillskott. Det finns naturligt lugnande kosttillskott som med fördel kan användas tillsammans med ljudträning. Börja i tid. Mer infomation om olika preparat finns nedan.
 
• Lugnande dofter. Finns för både hundar, katter och hästar. För hundar finns halsband som man sätter på en-två veckor i förväg. För katter används doftavgivare och hästar smörjer du på nosen med den lugnande doften. Mer infomation om olika preparat finns nedan.

• Förse katten med flera olika alternativ där den har möjlighet att gömma sig, under bord och i garderober. Förbered dessa platser med kattens filtar och bäddar.

• Viktigt att foder, vatten och kattlådor finns tillgängliga för katten, där den uppehåller sig.

• Låt katten gömma sig om den känner sig mest trygg med det.

• Försök INTE locka och övertala din katt att göra något den inte vill, då det kan göra att den känner sig än mer stressad.

• Vid nyår, se till att dra för gardiner, så att du i största mån stänger ute ljussken och reducerar ljudstyrkan. 

• Se också till att stänga samtliga fönster och kattluckor, så att inte katten springer ut och iväg p.g.a sin rädsla.

 
Till sist en vädjan till alla som trots allt vill njuta av fyrverkerier: snälla koncentrera er till timmarna mellan 23.00 – 01.00, så blir lidandet kortare för att skotträdda djur.
 
 
 
 

Zylkéne - för hund och katt

 

Vad är Zylkéne?
Den avslappnande och rogivande effekten av Zylkéne kommer ifrån den bioaktiva dekapeptiden alfa-casozeptin, som frammställs ur komjölk. Zylkéne är utvecklat för att hjälpa hundar och katter att anpassa sig till ovana situationer. Behandling kan ske under både kortare och längre perioder.
 
Hur använder jag Zylkène?
 
Zylkéne består av ett välsmakande pulver i en kapsel och kan ges både hela direkt i djurets mun eller så kan pulvret strös över hunden/kattens mat. Vanligtvis ges Zylkéne 1ggn/dag, men vid smällare/fyrverkerier då hunden är som mest rädd kan yttligare doser ges. Den första dosen ges en timme före smällandet och sedan var 4:e till 6:e timme under hela kvällen och natten vid behov.
 
Information hämtad ifrån:

Finns att köpa i Evidensia Gammelstads Djursjukhus butik.
 
Adaptil - För hund

Vad är Adaptil?

Adaptil doftavgivare innehåller det feromon den digivande tiken utsöndrar från juverområdet under digivningen. Adaptilferomonet påverkar valparna så att de vågar undersöka sin omgivning och ger dem en grundtrygghet i främmande situationer. 
 
Hur använder jag Adaptil?
 
Adaltil doftavgivare har förmågan att påverka skotträdda hundar så de reagerar betydligt mildare på smällare och liknande.
För att hinna få full effekt att Adaptil är det viktigt att du...
 
• Kopplar in doftavgivaren redan runt Luciadagen.
• Placera doftavgivaren i det rum hunden vistas mest.
• På ex. nyårshelgen, komplettera gärna med Adaptilhalsbandet för att hjälpa hunden vid rastning/promenader utomhus.
 
Information hämtad ifrån:
www.ceva.nu

Finns att köpa i Evidensia Gammelstads Djursjukhus butik.
 
Feliway - För katt

Vad är Feliway?
 
Feliway är en feromonlösning som är en syntetisk motsvarighet till kattens ansiktsferomon som katten använder för att markera inom sitt territorium. Detta skapar välbefinnande och lugn.
Genom att efterlikna kattens naturliga ansiktsferomoner skapar Feliway en känsla av lugn och välbefinnande inom kattens närmiljö.
 
På så sätt kan Feliway användas för att hjälpa och lugna katten, då katten försöker klara av utmanande situationer, och/eller förebygga eller minska den stress som katten känner i samband med en förändring i dess miljö.
Feliway finns i två olika beredningsformer: som en spray och som en elektrisk doftavgivare.
 
Hur använder jag Feliway?
 
Koppla in Feliway Doftavgivare i det rum katten (katterna) vilar eller brukar dra sig undan. Helst ett dygn innan.
Låt Doftavgivaren sitta i kontinuerligt under fyra veckor eller så länge situationen varar. Byt flaska till en ny refillflaska när vätskan tagit slut.

Information hämtat ifrån:
www.ceva.nu

Finns att köpa i Evidensia Gammelstads Djursjukhus butik.
« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved