Välj stad

Välkommen till Evidensia Djursjukhuset Västerort

Bromstensvägen 174
163 55 Spånga

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 21.00.
Lördag - söndag, helgdag 10.00 - 16.00.
Drop in vaccinering mån-tors 8.00-18.00.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 08 - 36 26 70
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Att förebygga tandproblem

 

Tandborstning

Tandsten
 
Kosten: Det är viktigt att ge djuret rätt kost. När vi ger våra djur människofoder, som korv och leverpastej, får de i sig onödigt mycket socker vilket ökar risken för karies. 
Torrfoder kan möjligen motverka uppkomst av tandsten genom att hunden eller katten måste tugga maten ordentligt, men många säger att det inte spelar någon roll. Det finns dock specialfoder med särskild sammansättning för att minska uppkomsten av tandsten. Tuggben till hund kan också hjälpa till en viss del. Det viktigaste är dock tandborstning. 


Tandborstning: Regelbunden tandborstning är det bästa sättet att undvika tandproblem. Minst tre gånger i veckan behövs för att det ska ha verklig effekt. För att komma igång med rutinen är dock en gång per vecka bättre än ingen gång. 

 
Kontroll: Låt din veterinär kontrollera hur det står till i munhålan någon gång per år, för att se om ditt djur behöver tas in för åtgärd. 
 
 
Symtom på problem:  Hur märker jag att min hund eller katt har problem med sina tänder? Det kan vara att den tvekar innan den börjar äta eller visar intresse för maten, men slutar äta efter en stund. Den kanske tappar foder eller bara tuggar med ena sidan. 


 
 
Här nedan följer information om några vanliga problem: 
 
Mjölktänder:  En hundvalp har 28 mjölktänder, som byts ut mot 42 permanenta tänder.En kattunge har 26 mjölktänder, som byts ut mot 30 permanenta tänder. Mjölktänderna brukar lossna före 7 månaders ålder. Kvarvarande mjölktänder bör tas bort då de kan orsaka felställningar och bettförändringar.

 
Tandsten:  Tandsten bildas när bakteriebeläggningar (plack) får sitta kvar på tanden och mineraliseras. Tandsten hjälper till att förvärra andra problem i munhålan. När det blir för mycket tandsten är risken stor att djuret drabbas av tandköttsinflammation (gingivit). Om plackbildningen inte stoppas, kan inflammationen fortsätta ned till de vävnader som håller fast tanden i käkbenet. Rotfibrerna förstörs, käkbenet runt tanden löses upp och följden blir tandlossning (parodontit). 


Karies:  Karies orsakas av syraangrepp från bakterier. Syran fräter på emaljen som till slut omvandlas till ett gulvitt pulver som ligger löst i det hål som bildas. Karies hos katt är mycket ovanligt, men förekommer hos hund. 


Tandfrakturer:   Det är vanligt med tandfrakturer hos hund och katt. Det är ofta hörntänderna som drabbas. En tand som inte åtgärdas kan förorsaka smärta och bli en inkörsport för bakterier med infektion som följd (se rotspetsabscess). En frakturerad tand bör alltid undersökas och bör behandlas vid behov, med antingen extraktion eller rotfyllning (om möjligt).


Rotspetsabscess:  En vanlig orsak till detta problem (en varansamling vid tandens rotspets) kan vara en avslagen tand där pulpan blivit blottad. Bakterier växer till sig och orsakar en inflammation som sprider sig längs pulpan till rotspetsen. En annan orsak till rotspetsabscesser kan vara parodontit. Där har bakterier brett ut sig längs tandens rötter och till sist orsakat en böld vid rotspetsen, även om inte pulpan (tandens nerv) är skadad. Varet kan ibland även söka sig ut via en s.k. fistelgång med en fistelöppning. 
 

 

TR/FORL:  TR står för tandresorption och kallades tidigare för FORL ( Feline Odontoclastic Resorptive Lesions). Det är ett tandlidande som är vanligt hos framförallt katt, men förekommer även hos hund. Vid TR har nedbrytande celler (odontoklaster) tagit överhanden och börjat bryta ned tanden. Ofta ser man ett hål i tanden längs tandköttskanten. Hålet växer, och till slut går tandkronan av.  Kroppen täcker sedan över den skadade tanden med tandkött. Under denna process har katten väldigt ont, då nervvävnaderna i pulpan kommer i kontakt med munhålan. Parallellt med tandens nedbrytning växer ofta roten och käkbenet samman. Genom att ta bort förbindelsen mellan pulpa och munhåla gör man katten smärtfri. Man ska alltid dra ut en tand angripen av TR, men om rot och tandben redan vuxit ihop amputeras istället kronan. Man vet inte idag hur det uppkommer och man vet heller inte hur man ska kunna förebygga sjukdomen, utan behandlingen går som sagt ut på att ta bort de tänder som orsakar katten smärta. Symtom på TR kan vara att katten ändrar ätbeteende, saliverar, gnisslar tänder när den äter, tappar mat när den tuggar, plötsligt föredrar mjuk mat, äter sämre, minskar i vikt m.m.
 
Borttagning av tandsten

 

Fraktur på hörntand

 

Utdragning av tanden

 

Hela tanden med rot

 

Rotspetsabscess på hund (det mörka runda området nedtill.)

 

En tand med FORL där tandkött vuxit upp över den sjuka tanden

 

TR/FORL. Tand längst till vänster där man kan se sammanväxtning av rot och käkben. Frisk tand till höger om den.

 

 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved