Välj stad

Välkommen till Evidensia Djursjukhuset Västerort

Bromstensvägen 174
163 55 Spånga

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 21.00.
Lördag - söndag, helgdag 10.00 - 16.00.
Drop in vaccinering mån-tors 8.00-18.00.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 08 - 36 26 70
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Välkommen för tandåtgärd

 

 

Ert djur har fått tid för tandåtgärd på Evidensia Djursjukhuset Västerorts dagkirurgiska tandavdelning. Ni är välkommen på operationsintaget kl. 7.30.  
 

Ert djur skall vara fastande från 22.00 kvällen innan ingreppet. Vatten får dock ges ända fram till operationsdagens morgon. Ert djur skall vara väl rastat när ni kommer på morgonen.


Eventuell avbokning bör ske senast 2 dagar innan för att någon annan ska få möjlighet till den tomma platsen då väntelistan är lång.

 


 

Vid besöket


Ni anmäler er först i receptionen och får sedan komma in på ett undersökningsrum på polikliniken. Där kommer djursjukskötare och behandlande veterinär att kontrollera era uppgifter, ställa lite frågor om Ert djur och dess hälsa, lyssna på hjärta och lungor samt diskutera dagens ingrepp. Ni får även läsa igenom och skriva på inskrivningspapper.
 

Ni kommer att ha möjlighet att diskutera vissa basprisuppgifter på morgonen vid inskrivning (se lista nedan), men önskas ytterligare, mer exakta uppgifter kommer vi behöva ringa upp senare när munnen är rengjord och undersökt, så vi vet vad som kommer att behöva göras och vad det kommer att kosta.
 

Ert djur kommer sedan att få stanna hos oss under dagen. 
 

OBS! I största möjliga mån bör andra ingrepp undvikas i samband med tandstensborttagning då detta är ett mycket smutsigt ingrepp där mycket bakterier frigörs och vi inte vill kontaminera andra eventuella operationssår. Utredningar av olika slag bör också vara gjorda innan ingreppet så att munåtgärden får största möjliga fokus och djuret mår så bra som möjligt vid sövningen.
 

När operationen är klar och Ert djur vaknat till efter narkosen blir Ni uppringda av ansvarig veterinär eller djursjukskötare. Då går vi noga igenom vad som är åtgärdat och vidare skötsel framöver. Vi lämnar även med ett skriftligt hemgångsråd. 
 

Allmänt om narkosen
 

I väntan på operation sitter djuren i enskilda boxar. Katter och hundar sitter åtskilda på olika avdelningar.
 

Inför narkosen får våra patienter lugnande för att bli så stressfria som möjligt. Skall ingrepp som kan orsaka smärta utföras ges även smärtstillande.
 

När det lugnande medlet fått verka läggs en droppkanyl i ett kärl i benet. Genom denna ges sedan det läkemedel som söver djuret.
 

När djuret sedan sover förs en andningstub ner i luftstrupen för att djuret ska kunna få en underhållande gasnarkos och andas syre under ingreppet. 
 

Under ingreppet övervakas djuret av djursjukskötaren och veterinären.
 

Det är viktigt att vara medveten om att en narkos alltid medför vissa risker. Har du frågor angående narkosen svarar vi gärna på detta under operationsintaget på operationsdagens morgon.
 

Efter besöket
 

Efter att tänderna blivit åtgärdade är det mycket viktigt att Ni följer de hemgångsråd som Ni fått med Er hem samt att vi rekommenderar daglig tandborstning för att undvika att ny tandsten bildas samt motverka tandköttsinflammation och tandlossning. Vill Ni ha tips på hur Ni ska göra är Ni välkomna att höra av Er eller titta förbi så hjälper vi Er gärna. Börja lämpligen vänja ert djur vid tandborstning redan innan ingreppet för att möjliggöra bästa möjliga resultat när munnen väl är rengjord.
 

Om tänder har avlägsnats så kan det hända att vi ber Er att boka upp ett återbesök ca 14 dagar efter åtgärden. Beroende på vad som åtgärdats kommer ni bli rekommenderade att boka tid hos en tandsköterska respektive tandveterinär. För priser, se listan nedan.
 

Vid vissa tandsjukdomar kan det vara bra med regelbundna kontroller. Hör med oss vad som gäller för just Ert djur.

 

Undrar Ni över något så tveka inte att ringa och fråga!

Var vänlig ring oss på nr 08-36 26 70 på vardagar mellan 8.00 och 17.00.

 

 

Prisuppgifter:
 

Exakta prisuppgifter går som sagt inte att ge innan munnen fått undersökas ordentligt under narkos, men nedan finner ni de basprisuppgifter som finns.
 

Tandstensborttagning inkl. narkos

Katt: 1890 kr

Hund (enkel tandsten): 2915 kr

Hund (medelsvår tandsten): 3510 kr

Röntgen

Enstaka bilder: 540 kr

Helstatus - Katt: 1080 kr

Helstatus - Hund: 1720 kr

FORL-behandling 

Paketpris, 1 FORL-tand inkl. narkos, rengöring, röntgen, åtgärd: 4965 kr

1 FORL-tand utöver paketpriset: 570 kr

Fortsatt narkos utöver narkosen i paketet: 620 kr/15 min

Diverse paketpriser

Paketpris för extraktion hörntand inkl. narkos, rengöring, röntgen, åtgärd - Katt: 5795 kr

Paketpris för extraktion hörntand inkl. narkos, rengöring, röntgen, åtgärd - Hund: 7555 kr

Paketpris för rotfyllning hörntand inkl. narkos, rengöring, röntgen, åtgärd - Hund: 10 903 kr

Återbesök

Tandsköterska: 395 kr

Tandveterinär: 615 kr
 

Vår tandavdelning
 

Vår tandavdelning erbjuder bland annat:
 

Tandstensborttagning med ultraljudsscaler.

Med ultraljudsteknik rengör vi munnen på ett skonsamt sätt. På detta vis kommer vi även åt den tandsten som finns under tandköttskanten och som kan orsaka tandköttsinflammation och tandlossning. Denna metod är mer skonsam för emaljen än t.ex. tandskrapor.
 

Digital dentalröntgen.

Med hjälp av röntgen kan förekomst av vissa sjukdomar och skador i munhålan upptäckas och bekräftas, även om de inte är synliga för blotta ögat. Röntgen hjälper oss således att välja rätt behandling.
 

Behandling av Parodontit/Tandlossning hos hund och katt.

Extraktion av lösa och/eller på annat sätt påverkade tänder kan göras av vår utbildade tandpersonal.
 

Behandling av Tandresorption hos hund och katt (även kallat FORL, Feline Odontoclastic Resorptive Lesions eller RL, Resorptive Lesions).

Åtgärd av tänder angripna av tandresorption kan göras av vår utbildade tandpersonal.
 

Rotfyllning av hörntänder hos hund.

Rotfyllning av skadade/frakturerade hörntänder kan göras av leg. veterinär Johan Lindsjö.
 

Lite kort information om de vanligaste fallen på vår tandavdelning
 

Tandstensborttagning

Tandsten uppkommer genom att den bakteriefilm som bildas på tänderna, även kallad plack, mineraliseras. Genom daglig tandborstning kan man förebygga att tandsten bildas. Plack och tandsten orsakar också tandköttsinflammation, så kallad gingivit. Det innebär att tandköttet blir rött, svullet och lättblödande.
 

Parodontit

Tandstenen som byggs på under tandköttskanten påverkar tandens upphängning och kommer i slutändan kunna påverka tanden så pass att den kan lossna. Detta orsakar obehag och smärta för djuret.


FORL/RL/Tandresorption

I kroppen finns det en cell som kallas Odontoclast. Det är en cell som bryter ner tänder och den är normalt verksam när djuret byter från mjölktänder till permanenta. Av någon anledning kommer Odontoclasten tillbaka senare i livet och börjar bryta ner de permanenta tänderna, vilket är en väldigt smärtsam process. Detta är ett ganska vanligt fenomen på katt och för tillfället finns det inget för att hindra att detta händer då orsaken till detta är okänd. I nuläget får man således åtgärda de tänder som angripits genom att ta bort dem.


Tandfrakturer

Det händer att våra djur tuggar på hårda saker och att det går så pass illa att tanden tar skada. Om tanden skadas så pass att pulpan (nerven i tanden) blottas gör detta mycket ont och tanden behöver då tas bort eller lagas.
 

Pulpit/Inflammation av pulpanInflammation av pulpan (nerven i tanden) kan uppstå genom yttre trauma, bakterieinfektion, karies m.m. Om pulpan blir inflammerad kan den svälla och eftersom rummet i en tand är begränsat kan en ihållande svullnad leda till viss, eller total, vävnadsdöd, och i förlängningen då kanske även en död tand. En inflammation av pulpan kan också ge kraftig tandvärk.


Rotspetsabscesser

En Rotspetsabscess (böld vid rotspetsen) kan utvecklas av t.ex. parodontit eller en obehandlad pulpit och innebär att en infektion spridit sig från tanden till vävnaden i käkbenet runt tandens rot. Där bildas sedan var och denna varansamling visar sig oftast genom att djuret svullnar upp i ansiktet kring den påverkade tandens rot. Ibland spricker denna abscess upp och varet läcker ut.


Karies

Karies kallas i folkmun ofta för ”hål i tänderna” och är ett fenomen som blir allt vanligare på djursidan. Att hål i tänderna uppkommer beror t.ex. på att munhygienen inte upprätthålls genom tandborstning, att vi ger våra djur sötsaker och att våra djur får tillfälle att ”småäta”. Karies kan ge symtom som ilningar, ömhet när man tuggar och ihållande tandvärk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved