Välj stad

Välkommen till Evidensia Djursjukhuset Västerort

Bromstensvägen 174
163 55 Spånga

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 21.00.
Lördag - söndag, helgdag 10.00 - 16.00.
Drop in vaccinering mån-tors 8.00-18.00.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 08 - 36 26 70
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Fästingar

 
Ixodes ricinus
Ixodes ricinus är den fästing som är vanligast förekommande i Sverige. 
Fästingar finner sina offer med hjälp av sitt lukt- och värmesinne. Fästingens saliv förhindrar att blodet från värddjuret levrar sig, och det är på det sättet man kan smittas av tex Borrelia eller Anaplasmos.
 
Skydd
Som skydd mot fästingar finns det ett antal olika medel, tex spot-on-preparat, sprayer och fästinghalsband (ej till katt). Finns att köpa receptfritt på apotek.
 
Ta bort en fästing
Ta tag i fästingen så nära huvudet som möjligt och dra eller vrid långsamt bort den. Enkelt är att använda en s.k fästingplockare. 
 
Försök aldrig döda fästingen med nagellack eller fett. En kvävd fästing spyr upp maginnehåll. Bär den på någon smitta är risken större att den överförs då.
 
Om mundelar blir kvar kan det bli en lokal reaktion, som ska försvinna på några dagar. Tvätta området med något desinficerande medel.
 
Borrelios och Anaplasmos (fd Ehrlichios)
Dessa sjukdomar orsakas av bakterier. Bakterierna kan finnas i fästingens tarm. Från tarmen förflyttar den sig till fästingens spottkörtlar och infekterar därigenom via saliven. Ju snabbare fästingen avlägsnas, desto mindre risk för smitta alltså.
 
Symtom på smitta varierar. Diagnos ställs med hjälp av sjukdomshistorien, klinisk undersökning samt blodprov. Behandling är antibiotika. Dessvärre kan en del djur råka ut för kvarstående, kroniska, symtom.
 
TBE
Tick Borne Encefalitis, är inte så vanligt i Sverige. Det är en virussjukdom som yttrar sig främst som hjärnhinneinflammation.
 
Vaccinera?
Vaccin finns för humant bruk mot vissa av sjukdomarna, exempelvis TBE-vaccin. I Sverige finns dock inga godkända vacciner för djur i dagsläget.
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved