Välj stad

Välkommen till Evidensia Djursjukhuset Västerort

Bromstensvägen 174
163 55 Spånga

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 21.00.
Lördag - söndag, helgdag 10.00 - 16.00.
Drop in vaccinering mån-tors 8.00-18.00.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 08 - 36 26 70
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Försvunna och upphittade djur

 
ID-märkning
En stor hjälp för att få tillbaka ett saknat djur är att ha dem ID-märkta. Hundar måste vara märkta enligt lag. Du kan läsa mer om ID-märkning under fliken Tips och Råd/ID-märkning
 
Register över märkta hundar finns hos Jordbruksverket. 
Tel: 0771-22 32 23, www.sjv.se
 
Ägarregister för hund och katt finns även hos Svenska Kennelklubben. Där finns alla hundar och katter vars ID-nr SKK har kännedom om, registrerade. 
Tel: 08-795 30 00, www.skk.se
 
 
Försvunna och upphittade djur
Kom ihåg att alltid kontakta polisen om ditt djur springer bort/försvinner. Tänk på att polisen inte har något centralt register över försvunna eller upphittade djur, så du kan behöva kontakta fler polisdistrikt. Djuret kan ju ha passerat över distriktsgränser.
 
Gäller det en hund, kontakta även Hundstallet och hör om de har någon information. För katt gäller Kattstallet, Stockholms Katthem eller någon annan kattorganisation.
Till oss kan du ringa eller maila, så för vi in uppgifter om djuret i vårt register. Där tittar vi alltid om ett djur kommer in till oss. Glöm inte att uppge ev. IDnr eller Chipnr.
 
 
Några organisationer:
 
Hundstallet
Hundstallets uppgift är att ta emot och vårda hundar som inte längre kan vara hos sina mattar och hussar. Skälen till att hundarna hamnar på hundstallet kan vara många. Familjehunden som är på rymmen hamnar här efter att polisen har fångat in den. Ägarna till dessa hundar kommer oftast så fort de kan och hämtar ut sin vän. Hundägare kan bli sjuka eller dö. Matte eller husse kan ha blivit frihetsberövade, då kommer också hunden till Hundstallet. 
 
Vanvårdade hundar som tagits ifrån sin ägare hamnar på Hundstallet. Hundar som inte längre är önskvärda av sin ägare släpps ibland ut i samhället, och de som inte blir påkörda eller hungrar ihjäl kommer också till Hundstallet i väntan på en ny familj.
 
Hundstallet tar också emot akuta omplaceringar, mest från djursjukhus. Det är hundar som hotas av avlivning p.g.a. att en ägare eller någon i familjen blivit akut allergisk, bytt jobb fått ändrade familjeförhållanden etc. Målet med verksamheten är att hunden skall återlämnas till ägaren eller överlåtas till en ny, lämplig ägare.
 
Mer information får du på deras webbplats www.hundstallet.se
 
 
Kattstallet
Kattstallets syfte är att minska antalet hemlösa katter och verka för att förbättra kattens status och välmående i Storstockholm. 
 
Detta ska ske genom bl.a. informations- och kastreringskampanjer samt samarbete med och påverkan på organisationer, myndigheter, veterinärer, djurägare och andra intressenter. Föreningen ska verka för att det finns väl fungerande katthem med möjlighet att omhänderta och omplacera katter i Stockholm.
 
Mer information får du på deras webbplats www.stadskatten.se 
Här kan du också hitta fler länkar till olika organisationer och föreningar som försöker hjälpa till med omplaceringar.
 
 
Hundfrämjandet
Det är en organisation som kan hjälpa till med omplacering av hund.
Tel: 08-531 883 48, www.hundframjandet.com
 
 
Mindre smådjur 
För mindre smådjur finns en del organisationer där man kan få hjälp med omplacering. Det är lättast att hitta dem om du söker på Internet. 
 
 
Vilda djur 
Om vi människor träffar på ett djur som verkar övergivet vill vi ofta hjälpa djuret på något sätt. Tänk dock på att naturen oftast sköter sig bäst själv.
 
Rådjurskid kan lämnas ensamma flera timmar utan att de är övergivna. Även harpaltar lämnas ensamma av mamman långa stunder.
Att fågelungar blir övergivna är väldigt ovanligt. Däremot kan ungarna vistas ensamma på marken flera veckor efter att de lämnat boet. Där blir de matade av sina föräldrar och tränar på att lära sig flyga.
 
Några tips:
- Låt djurungar vara. En ensam unge är sällan föräldralös eller övergiven. Honan är troligen i närheten, t.ex. under en buske.
 
- Om barnen kommer med en upphittad, till synes frisk, djurunge, be dem visa var de hittade ungen och sätt tillbaks den där så fort som möjligt.
- Honan bryr sig inte om att ungen luktar människa. Hon tar hand om den ändå.
- Om du hittar ett djur vid t.ex. en vägkant, kan du flytta det till en säkrare plats i närheten, t.ex. under en buske.
- Lägg tillbaka till synes friska fågelungar som trillat ur sitt bo. Går inte det bör du kontakta Viltjouren, eller andra viltrehabiliterare, för råd.
- Om djuret verkar skadat eller sjukt bör du kontakta någon viltrehabiliterare eller veterinär.
 
Om du vill har information eller råd om upphittade vilda djur, kan du kontakta Viltjouren www.viltjouren.se eller andra viltrehabiliterare www.kfv-riks.se/medlemmar.
 
 
 
Vad gör vi med vilda djur på Västerort Djursjukhus
- Friska vilda djur ska inte lämnas in på Djursjukhuset. Kontakta först och främst Viltjouren om du tagit hand om ett, till synes, friskt vilt djur.
- Om djuret verkar skadat eller sjukt kan vi, ofta i samråd med Viltjouren, göra en bedömning om djuret kan behandlas eller måste avlivas.
- Då du kommer med ett vilt djur, ber vi dig stanna kvar tills djuret är undersökt. Vi kan behöva be dig sätta tillbaks djuret, eller lämna över det till Viltjouren.
 
Trafikskadat vilt
Om man kör på och skadar rådjur, älg, hjort, utter, vildsvin, lo, varg, järv, björn, mufflonfår eller örn, är man skyldig att märka ut platsen och kontakta närmaste polismyndighet. De ser sedan till att eftersök organiseras  Detta enligt Jaktförordningen §40.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved