Välj stad

Välkommen till Evidensia Djursjukhuset Västerort

Bromstensvägen 174
163 55 Spånga

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 21.00.
Lördag - söndag, helgdag 10.00 - 16.00.
Drop in vaccinering mån-tors 8.00-18.00.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 08 - 36 26 70
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Kastrering

 
Hund
Kastrering av en hanhund innebär att testiklarna avlägsnas. På en tik tar man bort livmoder och äggstockar. 
Båda förlorar förmågan att fortplanta sig och tiken kommer heller inte att löpa. Att kastrera en hund är ett relativt enkelt ingrepp hos hanhundar. Hos tikar är dock ingreppet större. Normalt repar de sig väldigt fort efter operationen. 
 
Om din hund inte är ett potentiellt avelsdjur eller en utställningshund finns det flera fördelar med en tidigt kastrering. Till exempel minskar risken för juvertumörer och prostataproblem drastiskt. 
 
Många gånger är hanhundens temperament anledningen till att genomföra en kastrering. I de allra flesta fall blir hanen lugnare och könsdriften försvinner till stor del. Dock kan exempelvis revirmarkering och aggressivitet finnas kvar även efter kastreringen om den gjorts efter det att hunden utvecklat vanorna.
 
En hane som kastreras före puberteten utvecklar inte den vuxna, okastrerade hundens muskelmassa. Tikar kan drabbas av urininkontinens efter kastrering, men det kan oftast behandlas framgångsrikt. I vissa fall kan en förändring av pälskvaliteten ske hos kastrerade hundar.
 
Det är en myt att tikar mår bättre av att få en kull valpar. En hane mår ofta bra av att slippa stressen med revirmarkering och dominans. Ofta drar vi paralleller till oss själva och att det är därför vi avhåller oss från att kastrera våra husdjur.
 
Kastrerade hundar har ett lägre energibehov. Med en minskad mängd foder och ibland ökad motion, undviks att din kastrerade hund blir överviktig. Kontakta oss gärna för foderrådgivning.
 
Ring oss på Djursjukhuset om du har funderingar kring, eller vill beställa tid för kastrering.
 
 
 
 
 
Katt
Katter blir lättare att ha som husdjur om de kastreras. I synnerhet hankatterna blir lugnare och mer hemkära efter ett sådant ingrepp. 
 
Okastrerade hanar ger sig gärna av på utflykter och råkar ofta i slagsmål. De märker också revir genom att kissa här och där, vilket sällan uppskattas av omgivningen. 
 
Kastrerade katter går lättare upp i vikt, och behöver därför mindre mängd mat. Kontrollväg katten med jämna mellanrum, så märker du om den har ökat för mycket i vikt.
 
Honkatt
En hona som går okastrerad löper. Några löper sällan, andra ofta. I de fall honkatten vistas utomhus, riskerar du att drabbas av oplanerade kattkullar. Många honkatter kan bli dräktiga redan vid sex månaders ålder, en ålder då de varken är mentalt eller fysiskt  mogna att bli mamma.
 
En katthona blöder inte som en tik gör. Det beror på att ägglossningen sker först vid parningen. 
 
En honkatt som löper går hukad med svansen åt sidan, rullar runt på golvet eller marken och ropar åt trånande hanar. 
 
Vissa honor urinmarkerar under löpet. Matte och husse kan även få sin nattsömn störd när katten löper.
 
P-piller
P-piller är ingen långsiktig lösning för en katthona. P-piller kan medföra biverkningar (t.ex ökad risk för juvertumörer) och är inte ett helt säkert preventivmedel. Din katt kan kräkas upp pillret eller spotta ut det när du inte ser.
 
Kastreringen
Honkatten sövs och veterinären opererar bort äggstockar och livmoder. Ingreppet ger några stygn på magen och en tratt på huvudet som skall hindra henne från att slicka på sitt sår. 
 
Stygnen försvinner av sig själva alternativt tas bort efter ca 10-14 dagar, beroende på vilket suturmaterial som använts. Tills stygnen är tagna, eller såret läkt skall katten vara inomhus. 
 
Du kan kastrera din honkatt redan vid sex månaders ålder. Honan behöver inte få en kull innan hon kastreras. Hon får inte löpa vid kastreringstillfället.
 
 
Hankatt
En hankatt blir könsmogen redan vid ca sex månaders ålder. Då luktar urinen extra starkt och för dig som har innekatt är detta mycket tydligt. 
 
En okastrerad hankatt som går ute får ett stort revir, som den utökar hela tiden. Han är mer stridslysten än en kastrerad hankatt. Risken är att du får en katt som ofta råkar i slagsmål och som är borta under långa perioder. Hanen bidrar till att fler oönskade katter föds i grannskapet.
 
Du som har hankatten inne kan få besvär med urinmarkering, det vill säga att hankatten kissar in sitt revir inomhus. Han blir rastlös, kan matvägra och kallar på honor ofta och högt.
 
Kastreringen
Hankatten sövs och testiklarna opereras bort. Inga stygn behövs (undantag om katten är kryptorchid d.v.s. testiklarna ligger i buken eller ljumsken).
Du kan kastrera din hankatt från sex månaders ålder.
 
 
Ring oss på Djursjukhuset om du har funderingar kring, eller vill beställa tid för kastrering.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved