Välj stad

Välkommen till Evidensia Djursjukhuset Västerort

Bromstensvägen 174
163 55 Spånga

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 21.00.
Lördag - söndag, helgdag 10.00 - 16.00.
Drop in vaccinering mån-tors 8.00-18.00.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 08 - 36 26 70
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Mask / inälvsparasiter

 
Inälvsmask och larver finns i varierande omfattning hos våra hundar och katter. Mest mask har valpar, kattungar och unga djur, men även vuxna djur spelar en viktig roll som smittkälla.
 
Olika masksorter smittar på olika sätt, men man talar om följande huvudsakliga smittkällor:
• Ägg och larver från andra hundar/katters avföring
• Ägg och larver från smittade bytesdjur
• Smitta via modersmjölken
• Smitta i livmodern (hos hund)
 
De vanligaste inälvsparasiterna är spolmask, bandmask och hakmask. Spolmasken kan ibland kräkas upp, eller synas i avföringen som 5-20 cm långsmala vita maskar. Bandmaskens äggpaket kan ses som små gulvita risgryn i avföringen eller kring analöppningen.
 
Rävens Dvärgbandmask
Echinococcus multilocularis, har ännu inte påvisats i Sverige, men finns i syd- och mellaneuropa samt även i Danmark. Rävbandmasken, som även drabbar katter och hundar, har oftast smågnagare som mellanvärd. Äggen sprids med vinden och kan finnas på bär, svamp, grönsaker eller i kattens päls.
 
Eftersom rävens dvärgbandmask kan drabba människan och ge upphov till mycket svårbehandlade cystor i levern, är det ytterst angeläget att förhindra smitta. Från 2012-01-01 finns inga krav på avmaskning mot dvärgbandmask vid inresa till Sverige. Jordbruksverket rekommenderar däremot att man gör det om djur kan ha kommit i kontakt med smågnagare utomlands. Det finns dock krav på avmaskning vid inresa till en del länder. För information besök jordbruksverkets hemsida www.jordbruksverket.se
 
Avmaskning
När du hämtar din valp/kattunge hos uppfödaren är den minst åtta veckor gammal och redan avmaskad flera gånger. 
 
Beroende på vilket avmaskningsmedel som använts de första gångerna ska du därefter avmaska en eller flera gånger fram till 12 veckors, ibland 6 månaders, ålder. När du har haft din hund/katt ett år är det dags att avmaska den ytterligare en gång. 
 
En gång om året är en vanlig rekommendation för avmaskning av vuxna djur, särskilt på katter. Många läkemedelsföretag anser idag att djuren endast behöver avmaskas vid symtom. En råttjagande utekatt har naturligtvis ett ökat smittryck, då råttan är mellanvärd för kattens bandmask. Den har därför ett annat avmaskningsbehov än en innekatt.
 
På apoteket kan du få utförlig information. Där finns ett antal receptfria avmaskningsmedel att köpa. Många är bredspektriga, det vill säga de är effektiva mot flera sorters inälvsparasiter. De finns i olika former, som tabletter eller pasta. Förpackningarna är försedda med utförliga beskrivningar om dosering och hur ofta man bör avmaska.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved