Välj stad

Välkommen till Evidensia Djursjukhuset Västerort

Bromstensvägen 174
163 55 Spånga

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 21.00.
Lördag - söndag, helgdag 10.00 - 16.00.
Drop in vaccinering mån-tors 8.00-18.00.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 08 - 36 26 70
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Ormbett

 
På våren vaknar huggormen i skog och mark. Man ser den ofta ligga och värma sig i solen, t.ex. på en varm sten.
Under våren och sommaren ökar följdaktligen huggormsbetten på våra hundar och katter. Ofta tar bettet i nosen eller tassen och leder till olika grader av symtom. Hur sjukt djuret blir, beror bland annat på hur stor giftdos ormen lämnat efter sig. Bett i tassen är generellt sett  allvarligare än bett i nosen.
 
I de lindrigaste fallen märks knappt något alls på djuret, eller endast svullnad och smärta där bettet tagit. Det är ytterst ovanligt att svullnaden kring bettet påverkar andningsförmågan. 
I svårare fall kan djuret få omfattande lokala vävnadsskador och drabbas av allmänpåverkan, trötthet, flåsighet och ibland chock. Här förekommer också varierande grad av skador på inre organ, bl.a. hjärta och njurar. I de allvarligaste fallen förekommer dödsfall.
 
 
 
Åtgärd vid ormbett
• Det är mycket viktigt att hålla hunden eller kattetn i stillhet för att förhindra spridning av giftet i kroppen. Bär djuret om det är möjligt
• Inspektera och leta efter bettet
• Lägg ev. ett kylande omslag
Kontakta Djursjukhuset
 
 
 
Kortison eller inte?
En ormbiten hund eller katt behandlas framför allt med smärtstillande medicin, vätska för att häva chockutveckling samt strikt vila.
 
Tidigare var det vanligt att man behandlade djuret med kortison. Nya rön talar för att kortison inte minskar vävnadsskador eller ökar överlevnaden hos det drabbade djuret. Kortison kan ge kraftiga biverkningar och bör därför inte ges rutinmässigt vid ormbett.
 
Det viktigaste är som sagt att hålla djuret i stillhet och kontakta veterinär för rådgivning.
 
Om ditt djur under sommaren befinner sig någonstans där det är lång resväg innan veterinärundersökning kan göras, t.ex. i fjällen eller skärgården, kan du boka ett besök på Djursjukhuset för att diskutera behov av recept på kortison.
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved