Välj stad

Välkommen till Evidensia Djursjukhuset Västerort

Bromstensvägen 174
163 55 Spånga

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 21.00.
Lördag - söndag, helgdag 10.00 - 16.00.
Drop in vaccinering mån-tors 8.00-18.00.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 08 - 36 26 70
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Sårskador

 
Många tror att djur själva slickar rent sina sår. Detta är fel, djuret slickar istället in en infektion i såret.
 
Om ditt djur får en sårskada av något slag, är det viktigt att det inte slickar eller kliar på skadan. Detta undviks enklast med en krage.
 
På Djursjukhuset har vi kragar till försäljning.
 
Bandagering av sår behövs bara om det måste skyddas mot nedsmutsning, eller för att stoppa blödning.
 
Skärsår
Om ditt djur skurit sig behöver det inte alltid sys. Ett ytligt snitt som inte går igenom hela huden kan ofta lämnas utan annan åtgärd än rengöring med tvål och vatten för att få bort smuts. 
 
Djupare skador måste dock ofta sys för att läka snabbt och fint. Ett sår bör om möjligt sys inom 6-8 timmar. Lämnas såret utan åtgärd en längre tid räknas det automatiskt som infekterat. Man kan då behöva skära rent sårkanterna för att få ett fräscht sår att sy ihop. Ofta behöver man även behandla med antibiotika.
 
Skärsår i trampdynor måste nästan alltid sys. Anledningen till detta är att såret lätt spricker upp varje gång djuret går på/belastar trampdynan.
 
Bitsår
Bitsår räknas alltid som infekterade. Kattbett är speciellt lömska eftersom katter har så smala tänder. De sticker bara igenom huden och lämnar ett minimalt sår men desto fler bakterier kvar under huden. Bakterierna förökar sig snabbt, och kroppen försöker döda dem genom att skicka dit vita blodkroppar. Inom ett par dagar bildas en varansamling (böld) under huden.
 
Hundar lämnar ofta större bitsår med djupa sårfickor som är lättare att se. Hundars käkar är så starka att de kan ge omfattande krosskador vilket försvårar läkningen.
 
Alla bitsår bör undersökas av veterinär. Ibland behöver man sy ihop dem för att få bättre läkning, ibland lämnar man dem helt eller delvis öppna för att eventuell sårvätska ska kunna rinna ut. Ofta syr man då fast en plastslang i såret för att underlätta att det hålls öppet några dagar. Detta kallas för dränage. Ett bitsår behöver ofta behandlas med antibiotika för att läka komplikationsfritt.
 
Värt att komma ihåg är att ett sår som ser litet ut på ytan, kan vara enormt stort under huden. Det kan till och med gå så djupt att det når inre organ. Vid sårskador på benen är det viktigt att tänka på att muskler, senor och leder lätt skadas då de ligger direkt under huden.
 
Ring till oss på Djursjukhuset om:
• Djuret har ett sår och samtidigt är allmänpåverkat
• Djuret haltar
• Djuret har feber 
• Såret vätskar/varar sig.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved