Välj stad

Välkommen till Evidensia Djursjukhuset Västerort

Bromstensvägen 174
163 55 Spånga

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 21.00.
Lördag - söndag, helgdag 10.00 - 16.00.
Drop in vaccinering mån-tors 8.00-18.00.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 08 - 36 26 70
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Tandvård

 
Välkommen till tandvårdsavdelningen på Västerort Djursjukhus
 
Under de senaste åren har det skett en snabb utveckling vad gäller tandvården för våra hundar och katter. Man kan numer på ett bättre sätt än förr, få en bild av ett djurs munhälsa genom bättre diagnostik och behandling. 
Hos oss har vi ett särskilt rum inne på operationsavdelningen enbart för tandvård. Två av våra veterinärer och tre sköterskor är särskilt utbildade inom tandvård. Vi har även en konsult som är tandläkare och käkkirurg inom humantandvården, kompletterat med kompetens för djurtandvård.
 
Nedan berättar vi om avdelningen samt informerar om olika problem din hund och katt kan drabbas av i sin mun. 
 
 
Tandvårdsrummet 
 
 
Vår utrustning är densamma som används inom humantandvården. Med den kan vi laga, rotfylla och kirurgiskt operera bort tänder. Vi har en ny modern digital tandröntgen, för att på ett säkert sätt kunna diagnostisera olika tandproblem. 
 
Naturligtvis har vi även modern narkosutrustning för gasnarkos. Även den snällaste hund eller katt måste sövas för att kunna åtgärdas grundligt. Intubering och uppkoppling till narkosapparat minskar risken för att djuret får ned vätska och bakterier i luftvägarna. 
 
Under narkosen ges även lokalbedövning vid vissa ingrepp, för att djuret ska få den bästa smärtlindringen. Till det kommer naturligtvis allmän smärtlindring för de djur som behöver. 
 
 
Att förebygga tandproblem 
 
Kosten: Det är viktigt att ge djuret rätt kost. När vi ger våra djur människofoder, som korv och leverpastej, får de i sig onödigt mycket socker vilket ökar risken för karies. 
 
Torrfoder kan möjligen motverka uppkomst av tandsten genom att hunden eller katten måste tugga maten ordentligt, men många säger att det inte spelar någon roll. Det finns dock specialfoder med särskild sammansättning för att minska uppkomsten av tandsten. 
 
Tuggben till hund kan också hjälpa till en viss del. Det viktigaste är dock tandborstning. 
 
 
Tandborstning: Regelbunden tandborstning är det bästa sättet att undvika tandproblem. Minst ett par gånger i veckan, en gång är för lite. För att komma igång med rutinen är dock en gång per vecka bättre än ingen gång. 
 
Kontroll: Låt din veterinär kontrollera hur det står till i munhålan någon gång per år, för att se om ditt djur behöver tas in för åtgärd. 
 
 
Symtom på problem
 
Hur märker jag att min hund eller katt har problem med sina tänder? Det kan vara att den tvekar innan den börjar äta eller visar intresse för maten, men slutar äta efter en stund. Den kanske tappar foder eller bara tuggar med ena sidan. 
 
 
Här nedan följer information om några vanliga problem: 
 
Mjölktänder
 
En hundvalp har 28 mjölktänder, som byts ut mot 42 permanenta tänder.
En kattunge har 26 mjölktänder, som byts ut mot 30 permanenta tänder.
Mjölktänderna brukar lossna före 7 månaders ålder.
Kvarvarande mjölktänder bör tas bort då de kan orsaka felställningar och bettförändringar.
 
 
Tandsten
 
 
Tandsten bildas när bakteriebeläggningar (plack) får sitta kvar på tanden och mineraliseras. Tandsten hjälper till att förvärra andra problem i munhålan. 
 
När det blir för mycket tandsten är risken stor att djuret drabbas av tandköttsinflammation (gingivit). Om plackbildningen inte stoppas, kan inflammationen fortsätta ned till de vävnader som håller fast tanden i käkbenet. Rothinnan förstörs, käkbenet runt tanden löses upp och följden blir tandlossning (parodontit). 
 
Karies
Karies orsakas av syraangrepp från bakterier. Syran fräter på emaljen som till slut omvandlas till ett gulvitt pulver som ligger löst i det hål som bildas. Karies hos katt är mycket ovanligt, men förekommer hos hund. 
 
 
Tandfrakturer 
 
Det är vanligt med tandfrakturer hos hund och katt. Det är ofta hörntänderna som drabbas. En tand som inte åtgärdas kan förorsaka smärta och bli en inkörsport för bakterier med infektion som följd (se rotspetsabscess). Tanden på bilderna ovan hade även kunnat rotfyllas som alternativ till utdragning. 
 

 
Rotspetsabscess
 
En vanlig orsak till detta problem (en varansamling vid tandens rotspets) kan vara en avslagen tand där pulpan blivit blottad. Bakterier växer till sig och orsakar en inflammation som sprider sig längs pulpan till rotspetsen. 
 
Varet kan ibland söka sig ut via en s.k. fistelgång med en fistelöppning. Ett vanligt exempel är på kinden, under ögat. En annan orsak till rotspetsabscess kan vara parodontit. Där har bakterier brett ut sig längs tandens rötter och till sist orsakat en böld vid rotspetsen, även om inte pulpan är skadad. 
 
 
FORL 
 
FORL är en förkortning av Feline Odontoclastic Resorptive Lesions. Det är ett tandlidande hos katt som är mycket vanligt och smärtsamt. Man vet inte idag hur det uppkommer. 
 
I dagsläget kan man inte heller förebygga sjukdomen. Symtom kan vara att katten äter dåligt, ändrar beteende, minskar i vikt, saliverar, gnisslar tänder när den äter, tappar mat när den tuggar eller plötsligt föredrar mjuk mat.
 
Vid FORL har nedbrytande celler (odontoklaster) tagit överhanden och börjat bryta ned tanden. Ofta ser man ett hål i tanden längs tandköttskanten. Hålet växer, och till slut går tandkronan av. 
 
Under denna process har katten väldigt ont, då nervvävnaderna i pulpan kommer i kontakt med munhålan. Parallellt med tandens nedbrytning växer ofta roten och käkbenet samman. Genom att ta bort förbindelsen mellan pulpa och munhåla gör man katten smärtfri. Man ska alltid dra ut en sjuk FORL tand, men om rot och tandben redan vuxit ihop amputeras istället kronan. 
 
Tre av medarbetarna på Tandavdelningen 
Behandling pågår
Tandröntgen
 
Tandsten
Borttagning av tandsten
Fraktur på en hörntand
Utdragning av tanden
Hela tanden med rot 
Rotspetsabscess på hund (det mörka, runda området nedtill)
En tand med FORL, där tandkött vuxit upp över den sjuka tanden 
FORL tand längst till vänster, där man kan se sammanväxning av rot och käkben. Frisk tand till höger (mitten).
 
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved