Välj stad

Välkommen till Evidensia Djursjukhuset Växjö

Renvägen 2
352 45 Växjö

Öppettider

Vardagar 7 - 22
Helger 10 - 22
Butik: vardagar 7 - 20, helger 10 - 16

Kontakta oss/Boka tid:

0470 - 71 90 50
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Råd och Tips

 
Här har vi samlat svar på några av de frågor vi ofta får från djurägare om deras djurs skötsel och hälsa.
Och i menyn finns länkar till fler råd och tips som vi hoppas att många djurägare ska ha nytta av.Hur ofta behöver jag vaccinera min hund och mot vad ?
Som valp skall hunden grundvaccineras mot valpsjuka och hundpest och därefter vid 1 års ålder. När det är gjort räcker det i de flesta fall att upprätthålla skyddet med en påfyllnadsdos vartannat år. Mer information om vaccinationer hittar du på vår vaccinationsida.
 
Hur ofta behöver jag vaccinera min katt?
Kattungar skall grundvaccineras mot kattpest två gånger från ca 8-9 veckors ålder med 3-4 veckors mellanrum. Därefter ger man en påfyllnadsdos vid 1 års ålder. För skydd mot kattpest räcker det sedan att vaccinera vartannat år. Mer information om vaccinationer hittar du på vår vaccinationsida.
När kan jag kastrera min katt?
Såväl hankatter som honkatter kan kastreras från 6 månaders ålder.
 
Min katt har börjat kissa inne - vad ska jag göra?
Först och främst måste man konstatera att katten inte har något sjukdomstillstånd som gör att den kissar inne. Orsaken till problemet kan vara allt ifrån t.ex. urinsten eller urinvägsinfektion till psykiska orsaker. Därför bör man börja med en veterinärundersökning.
 
 
Dräktighet - katt
Katter blir som regel könsmogna mellan 7-16 månaders ålder, men vanligast är vid 9-10 månaders ålder. En kattmamma kan få flera kullar med kattungar varje år. En katt är dräktig ca 65 dagar. Oftast klarar kattmamman av förlossningen utan att man behöver uppsöka veterinär. I enstaka fall kan komplikationer uppstå. Kontakta veterinär om katten
 
  • Har krystvärkar som plötsligt upphör
  • Har krystvärkar som vara i mer än 2 timmar utan att någon unge kommer ut
  • Blir oerhört trött, eller verkar illa till mods
  • Om dräktigheten går över 70 dagar.

Skendräktighet
Skendräktighet förekommer hos en relativt stor andel av tikarna. Det ger både fysiska och psykiska symtom som vanligen uppstår ca 3-8 veckor efter att tiken löpt. Vanligt är att tiken börjar bädda, bära runt på gosedjur eller liknande, visar ökad eller minskad aptit och kan också uppvisa ett förändrat beteende. En del tikar får även svullet och i vissa fall mjölkfyllt juver.
Åtgärder man kan vidta själv är att minska fodergivan, öka motionen och stimulera tiken med uppgifter så hon får tankarna på annat. Din veterinär kan också ordinera medicin som ges under några dagar. Om tiken är mycket besvärad, kontakta din veterinär.
Ormbett - hund
Ormbett på hund skall alltid tas på allvar. Om din hund blir huggormsbiten är det viktigt att du försöker hålla den i stillhet. Bär den gärna hem eller till bilen om det är möjligt.
Kontakta därefter veterinär utan dröjsmål!  Vårt telefonnummer är 0470 - 719050.
« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved