Välj stad

Välkommen till Evidensia Djursjukhuset Växjö

Renvägen 2
352 45 Växjö

Öppettider

Vardagar 7 - 22
Helger 10 - 22
Butik: vardagar 7 - 20, helger 10 - 16

Kontakta oss/Boka tid:

0470 - 71 90 50
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Diabetesmottagning

 
Diabetes mellitus (sockersjuka är en vanligt förekommande sjukdom även hos hundar och katter. Hos hundar är insulinberoende diabetes (typ 1) den vanligaste typen, medan katterna kan drabbas både av icke-insulinberoende diabetes (typ 2) och typ 1. 
 
Diabetes beror på insulinbrist, eller på att insulinet inte kan fungera som det ska ute vid cellerna. Efter en måltid bryts kolhydraterna i födan ner till socker som transporteras runt i kroppen via blodet. Det livsnödvändiga hormonet insulin kan ses som en nyckel som öppnar kroppens celler så att de kan släppa in sockret, glukos.Hos den som har diabetes kan inte sockret komma in till cellerna, utan stannar kvar i blodet och blodsockernivån stiger. 
 
När blodsockret stigit till en viss nivå (njurtröskelvärde), rinner sockret genom njurarna ut i urinen och drar med sig vatten. Hunden eller katten börjar kissa mycket och får en ökad törst. Detta är oftast det första tecknet på diabetes. Djuret blir trött och går ner i vikt pga. störningar i ämnesomsättningen, som också har att göra med insulinbristen. 
 
Hos veterinären ställs diagnosen genom att kontrollera blodsocker och urinsocker. Hundens njurtröskelvärde ligger runt 10-11 mmol/l och hos katt 16-17 mmol/l. Normalvärdet ligger runt 4-6mmol/l. Dessutom kontrolleras fruktosamin, ett blodprov som visar hur blodsockervärdet varit ca 2-3 veckor tillbaka i tiden. Detta prov är särskilt viktigt att ta på katter, då katter vid stress tillfälligt kan få högt blodsocker. Andra sjukdomar kan ge liknande symtom som diabetes och därför tas även kompletterande blodprover för att utesluta dessa. 
 
När diagnosen ställts och ägaren beslutat att behandla sitt djur, skrivs djuret in på vår stationärvårdsavdelning under några dygn för att påbörja sin insulininställning. Tikar insjuknar oftast i diabetes straxt efter avslutat löp då progesteronhalten är hög eller en tid efter p-spruta som innehåller samma hormon. Progesteron påverkar insulinets effekt, varför vi rekommenderar att tikar med diabetes kastreras. 
 
När det är dags för hemgång är det en hel del nytt för husse och/eller matte att lära sig. Djurägaren får lära sig att ge sitt djur insulin. De flesta hundar och katter får två insulininjektioner under nackskinnet per dag. Det är viktigt att man vet hur man ska hantera en insulinkänning (lågt blodsocker), något som kan drabba alla insulinbehandade hundar och katter. 
 
Vi rekommenderar våra diabetespatienter ett väl anpassat veterinärmedicinskt foder. En del djur kan också behöva gå ner i vikt för att förbättra sin diabetessituation och blir kanske rekommenderade ett bantningsfoder. 
 
I början krävs täta telefonkontakter och återbesök för att komma fram till den ideala insulindosen. Återbesöken är speciellt viktiga för katter, vars egna insulinproduktion kan komma igång igen när de insulinproducerande betacellerna fått återhämta sig. 
 
Trots att insulinbehandlingen innebär en hel del arbete och regelbundenhet för djurägaren tycker de allra flesta att det är värt det extra arbetet när de se sitt djur återhämta sig och må bra igen. 
 
På Växjö Djursjukhus träffar diabetespatienterna och deras ägare oftast veterinär Mimmo Bercsényi och djursjukvårdare Heléne Lindahl.
« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved