Välj stad

Välkommen till Evidensia Djursjukhuset Växjö

Renvägen 2
352 45 Växjö

Öppettider

Vardagar 7 - 22
Helger 10 - 22
Butik: vardagar 7 - 20, helger 10 - 16

Kontakta oss/Boka tid:

0470 - 71 90 50
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Vaccination

 

Vaccinering av hund, katt, kanin och iller

 
Varför vaccinerar vi?
Genom att vaccinera våra djur skyddar vi dem mot ett antal allvarliga sjukdomar, men det kan också vara ett krav för att du skall kunna delta i kurser, utställningar, lämna ditt djur på hund- eller kattpensionat mm.
Vaccin skyddar som regel individen mot sjukdom, men inte nödvändigtvis mot smitta. Vaccinerade djur kan vara smittbärare, utan att själva bli sjuka. Vi vaccinerar i första hand för att förbättra djurskyddet, men också för att minska risken för spridning av sjukdomar till människor, t.ex. rabies.
 
När bör man inte vaccinera?
När djuret ska vaccineras ska individen vara frisk, dvs djuret ska inte ha en pågående infektionssjukdom, vara undernärd eller stå på någon medicinsk behandling som påverkar immunförsvaret. Om du är osäker bör du rådfråga din veterinär.
Dräktiga djur bör inte vaccineras under själva dräktigheten. I de fall man anser det absolut nödvändigt ska det begränsas till sådana vacciner där det är säkerställt att vaccinet är oskadligt för dräktiga djur. Rådfråga din veterinär.
 
Vaccinationsrekommendationer
Nedan hittar du våra rekommendationer för vaccinering av hund, katt, kanin och iller.

HUNDAR

De sjukdomar man i regel vaccinerar mot är valpsjuka, hepatit (smittsam leverinflammation) och parvovirus (hundpest). Därtill kan man vaccinera mot kennelhosta. För hundar som skall resa utomlands och återkomma till Sverige krävs att de är vaccinerade mot rabies. I vissa fall rekommenderas även vaccination mot leptospiros.
Uppfödare rekommenderas att kontakta sitt försäkringsbolag för att kontrollera de villkor och eventuella vaccinationsanvisningar som gäller för avelstikar, vilka kan skilja sig från nedanstående rekommendationer.

Grundvaccinering av valpar
Valpar vaccineras vid 7-8 veckors ålder med vaccin mot parvovirus (om högt smittryck) och vid ca 12-13 veckors ålder med ett kombinationsvaccin som skyddar mot valpsjuka, hepatit och parvovirus.
 
Revaccinering
Vi rekommenderar även en vaccination vid 1 års ålder. Vuxna ovaccinerade hundar grundvaccineras vid ett tillfälle.
 
Vaccinering mot kennelhosta
Vaccin mot kennelhosta är ett tilläggsvaccin som kan vara aktuellt för hundar som vistas ofta i hundrika miljöer, t.ex. tävlingar, utställningar, hundpensionat mm. Detta vaccin ges vanligen i samband med de övriga grundvaccinatiorne och därefter årligen.
 
Leptospiros
Leptospiros är en leversjukdom som även smittar till människa. Sjukdomen finns inte i Sverige, men för hundar som skall resa utomlands (utanför Norden) och återvända till Sverige rekommenderas i vissa fall vaccinering. Grundvaccineringen består av 2 injektioner med 4 veckors mellanrum och därefter årligen eller oftare vid ökad smittorisk.
 
Rabies
Rabies är en mycket allvarlig sjukdom som även kan drabba människor. Sjukdomen finns inte i Sverige men hundar som skall lämna landet och sedan återvända vaccineras. Grundvaccineringen består av 1 eller 2 vaccinationer beroende på vilket vaccin man använder. Revaccinering sker varje eller vart tredje år. För ytterligare information angående rabiesvaccination och resa utomlands hänvisar vi till Jordbruksverket .

KATTER

Vanligen vaccinerar man sin katt mot kattpest och kattsnuva. Detta görs med ett vaccin som innehåller verksamma komponenter mot bägge sjukdomarna. Såväl ute- som innekatter bör vaccineras.
Grundvaccination görs med ett kombinationsvaccin som ger skydd mot båda dessa sjukdomar. Första vaccinationen ges vid 7-8 veckors ålder och den andra vid 12 veckors ålder (ej tidigare) och en tredje vid ett års ålder.
Katter äldre än 6 månader behöver bara grundvaccineras en gång för att får skydd mot kattpest. För kattsnuva gäller två grundvaccinationer med 3-4 veckors mellanrum.
Revaccinering ska göras vartannat till vart tredje år för skydd mot kattpest och årligen för skydd mot kliniska symptom av kattsnuva.
Efter grundvaccination har katten fullgott skydd efter ca 2 veckor.
För katter som reser utomlands finns särskilda bestämmelser avseende vaccination mot rabies och avmaskning.

KANIN

Kaniner vaccineras mot "kaningulsot" och "kaninpest". Hur grundvaccineringen utförs beror på vilket smittryck som föreligger, rådgör därför med din veterinär. Revaccinationer sker årligen.
 

ILLER

Iller vaccineras mot valpsjuka. Grundvaccinering sker vid 8, 11 och 14 veckors ålder. Därefter sker revaccinering varje år.
« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved