Välj stad

Aktivera din innekatt

 

En uttråkad innekatt blir lättare överviktig, vilket medför en rad risker för kattens hälsa. Som kattägare är det därför viktigt att aktivera din innekatt för att den ska må bra, 

till exempel genom lek! 
 

sätt av lite tid för kattlek 


En aktiv katt är som regel en nöjd katt. Har du innekatt ställer det högre krav på att du bidrar till kattens aktivitet, eftersom den inte kan springa av sig utomhus. Leken imiterar kattens beteende ute, både socialt och jakt.

Det finns inget facit för exakt hur mycket du bör leka med din katt, men om du tänker på hur mycket tid en utekatt lägger på att jaga och aktivt förhålla sig till omgivningen så ska det en del till för att ersätta det.En halvtimme två gånger om dagen är en bra start.

Det spelar inte så stor roll vad du väljer för leksaker, det viktiga är att tänka igenom vad katten tycker om att göra. Var kreativ och variera möjligheterna för katten. Göm leksakerna mellan gångerna, så de inte ligger framme och blir tråkiga i kattens ögon.
 

 

skapa en spännande inomhusmiljö

TÄNK SOM EN KATT

För att aktivera en innekatt på bästa möjliga sätt är det viktigt att tänka på hur katten lever ute, och sätta sig in i kattens beteende. Ge katten möjlighet att klättra och utforska. Se på ditt hem med kattens ögon: katter utnyttjar alla dimensioner – även höjden. 

Sätt upp hyllor på olika höjder. 

Skaffa en kattpelare. 

Låt katten komma åt utrymmen ovanpå bokhyllor och garderober (men säkra dessa först så de inte faller).
 

GÖMSTÄLLEN

Varje katt måste ha sitt eget gömställe – gärna flera så att katten har att välja på. En del får gärna vara så små att endast en katt får plats där. 
 

VILOPLATSER

Låt gärna en viloplats finnas på ett fönsterbräde eller någonstans där katten kan följa vad som sker ute. Det finns dock undantag, en del katter blir stressade av detta om det är många andra katter eller hundar i området. Det kan få oönskade beteenden som urinmarkering. 
 

KATT-TV

En del katter tycker om att se djur på tv, särskilt fåglar som flyger och fisk som simmar. Det går faktiskt att köpa DVD-filmer för detta! 
 

TRIGGA JAKTINSTINKTEN

Katter har en jaktinstinkt och i det vilda kan de ägna många timmar åt att jaga, fånga och äta byten. Katter kan vara outtröttliga i sina försök att fånga ett byte. I en inomhusmiljö saknas all denna aktivitet, men det finns sätt att ersätta den.
 

FODERAUTOMAT

Med hjälp av en timer kan du ställa in automaten så att den öppnas vid vissa klockslag och därmed fördelar fodergivan över dygnet. 
 

FODERGÖMMOR

Finns att köpa, men du kan även göra en själv. Ta en PET-flaska och gör hål stora nog för en torrfoderkula. Fyll flaskan med en liten mängd kattfoder. Maten ramlar ut när katten rullar runt leksaken. 
 

AKTIVITETSLÅDA

Fyll en låda med hopkramat tidningspapper. Göm sedan små torkade godisbitar i lådan så katten kan tumla runt och leta efter dem.
 

GÖM MATSKÅLARNA

I naturen är maten aldrig på samma ställe. Det bör den inte vara hemma heller. Skaffa flera matskålar och variera dagligen var de står och vilka du lägger foder i. Matskålarna kan placeras på olika ställen och höjder. Låt katten söka efter maten.  
 

DEN VIKTIGA KLÖSPLATSEN

Många kattägare irriterar sig på att katten förstör möbler med sitt klösande. Klösande är dock viktigt för katten. 

Den vässar klorna, men framför allt markerar den gränserna för sitt territorium.

Katter föredrar ofta en typ av material. När du kommit underfund om vad din katt gillar kan du antingen köpa klösbrädor i detta material eller tillverka egna åt katten. Placera dem sedan nära viloplatser och nära möbler du inte vill att katten ska klösa på.

 

 

 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved