Välj stad

Så gör du om ditt husdjur blivit kraftigt nedkylt

 

Det är inte bara människor som riskerar att trilla i vattnet när vinterns isar är förrädiska. Ibland händer det att hästar som rymmer går ner sig i en sjö eller att hundar råkar springa ut på is som inte håller. I värsta fall slutar det riktigt illa. Det är tack och lov inte vanligt, men det kan ändå vara bra att känna till vad du kan göra om ditt djur råkar ut för ett ofrivilligt isbad.


Våra husdjur är älskade familjemedlemmar som vi vill rädda till varje pris. Därför är första rådet detta:

SÄTT INTE DITT EGET LIV I FARA

Om isen inte håller för hunden håller den inte för dig heller. Kontakta räddningstjänsten för att få hjälp med att få upp hästen.

 

RÅD FÖR BÅDE HUND OCH HÄST

NÄR DJURET KOMMIT UPP PÅ LAND IGEN: 

  • När väl hunden eller hästen kommer upp på land gäller det att i första hand förhindra fortsatt nedkylning. Skydda hästen från väder och vind, svep in hunden i en filt.
  • Kontakta alltid veterinär och ta tempen.
  • Torka pälsen och värm djuret lugnt och försiktigt.
  • Om kroppen skakar är det ett gott tecken, för då arbetar kroppen mot nedkylningen.
  • Om kroppen blir riktigt nedkyld är det viktigt att den värms upp inifrån. Om det yttre lagret värms upp för snabbt får det negativa effekter för kroppens inre och det kan även ge värmeskador på huden. Uppvärmning inifrån kan ske med hjälp att till exempel varmt dropp.
  • Om hunden fått ner vatten i lungorna hjälper du den genom att luta framkroppen nedåt och trycka på bröstet. Vatten i lungorna innebär risk för lunginflammation och kraftig försämring, därför gäller det att ha uppsikt över djuret de närmaste dagarna.
  • När hästar blir nedkylda finns det även risk för kolik. Var uppmärksam på allmäntillståndet även om hästen först verkar opåverkad.  
  • Hundar som kämpat ett tag har ofta sår på tassarna som behöver plåstras om.
Med dessa råd är du som djurägare bättre förberedd om olyckan är framme, och kom ihåg: skaffa hjälp och chansa inte.  
Förgiftning hund
 
 
Till fler goda råd »

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved