Välj stad

Få bukt med hotspots

 

Har du en lurvig hundkompis känner du förmodligen till det som kallas för hotspots. Pälsrika och populära raser som schäfer och golden retriever kan ha det besvärligt med hotspots på sommaren. 


Hotspots är ett fuktande eksem med sekret som orsakar en ytlig hudinfektion. Hotspots kan sprida sig explosionsartat. Från en enkronas storlek till fem-sex centimeter på en dag.

Hotspots är vanligast på sommarhalvåret när det är varmt och bakterier har lättare att växa. Särskilt i varm, tät päls. Badvatten, men även pollen, kan reta en känslig hud. Hotspots börjar med att hunden kliar sig, huden vätskar sig, vätskan irriterar huden omkring, det kliar mer och eksemet sprider sig.

Eftersom det kan gå fort är det bra att börja behandla hotspots så snabbt som möjligt.

Raka och tvätta
– Raka ner pälsen och tvätta med klorhexidinlösning eller -schampo. Man kan även smörja på något klådhämmande, till exempel klådstillande gel. Tvätta och håll rent från sekret. Oftast räcker det så, men ibland behövs även smärtstillande. Fuktande eksem kan göra väldigt ont, framförallt om de är riktigt stora, säger Niklas Borg.
I så fall kan det vara bäst att åka till veterinären för behandling.

 
Veterinär Niklas Borg på Evidensia Djursjukhuset Malmö är specialiserad på hudproblem och ger råd om hunden drabbas av hotspots. 
Underliggande allergi kan vara orsaken

Det är inte bara pälslag som spelar in ifall man har en hund som ofta drabbas av hotspots.
– Det kan finnas en underliggande allergi, då har hunden sämre motståndskraft. Allergi kan orsaka öroninflammation. Om hunden försöker klia örat kan huden på kinden skadas och att ett fuktande eksem bildas där.
Vissa hundar får fuktande eksem när de badar. Ett sätt att förebygga är att spola av med färskvatten efter badet.
– Älskar de att bada så låt dem. Tvätta regelbunden med antibakteriellt schampo. Om hunden får återkommande hudinfektioner kan det ha en allergisk grund som i så fall behöver utredas.
Ett alternativ är att ge hunden en sommarfrisyr genom att helt enkelt raka ner pälsen.
– Det kan vara behagligare och lättare att hålla efter, säger Niklas Borg.

SÅ KÄNNER DU IGEN EN HOTSPOT

 

En hotspot kan misstas för ett sår eftersom det blir som en skorpa av hoptorkat och kladdigt sekret. 

  • Hotspots har inget perforerande sår, men däremot är huden ytligt infekterad. Det blir nästan frätskador av vätskan från infektionen. 

  • Raka rent om det är svårt att se. 

  • Hotspots är ofta illaluktande och är vanligast på hals, kinder, bak på länden och låren. 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved