Välj stad

Olika jaktskador i norr och söder

 

Den här tiden på året kommer en hel del jakthundar till våra djursjukhus och kliniker. Skadorna ser olika ut beroende på del av landet. Bland våra patienter dominerar överbelastningsskador i norr medan sprätt- och bitskador från vildsvin är vanligast i södra halvan av landet.

Söderut ser vi mycket vildsvinsskador, även om skador orsakade av andra vilda djur förekommer.
 

Skador från vassa betar

Sprättskador, som är vanligast, orsakas av vildsvinsgaltarnas vassa betar. De allra flesta skadorna består som tur är bara av sprättad hud. Oftast bakre delen av buken, ljumskar eller baklår eftersom de delarna är mest utsatta när hunden försöker manövrera undan för grisens utfall. Är det bara hudskador är de oftast okomplicerade. Det krävs ett antal stygn. Viktigt är att såret först görs rent ordentligt, eftersom vildsvinsbetar är smutsiga och risken för infektion är stor.

- I vissa fall går betarna djupare och då blir det genast allvarligare. Vi har regelbundet sår där betarna skurit sig in i buken, i brösthålan eller skurit av större kärl, berättar Björn Lindevall, leg. veterinär på Evidensia Valla Djursjukhus Linköping och jägare.

 
Veterinär Björn Lindevall föreläser om jakt och uppmuntrar alla jägare att träna hunden ordentligt innan jakten för att minimera skaderisken.
FÖREBYGG MED VÄST

Ett sätt att förebygga dessa skador är att sätta skyddsväst på hunden. Att inte släppa en otränad, skadad eller trött hund är också en viktig förebyggande åtgärd. Grisarna är förvånansvärt snabba och då måste hunden vara frisk och pigg så att den har chans att hinna undan utfallen.
 

ETT ENEGRIKRÄVANDE JOBB

Norrut ändrar jaktskadorna karaktär.

Hundar som skadas av varg ofta får väldigt omfattande och allvarliga skador som inte sällan leder till döden, men de skador vi ser allra mest av är till följd av utmattning och överbelastning. Norrut är det vanligare att jaga älg eller fågel, och då kan hundarna springa långa sträckor flera dagar i rad. Ibland uppåt 20 mil per dag. 

Oftast räcker det med att en överansträngd hund får komma hem och äta och vila några dagar. Efteråt är det viktigt att komma igång succesivt.

Överbelastningsskador kan bestå av ledskador och tassproblem, men oftast handlar det om muskelskador. Från sträckningar med blödningar till att muskeln helt går av. Då måste man suturera ihop den. I värsta fall kan överansträngning leda till muskelsönderfall. Man märker det på att hunden har ont i musklerna, musklerna är svullna, gången är stel och hunden kissar mörkt. Detta kan i sin tur leda till njursvikt och hunden behöver vård.
 

DEN VIKTIGA TRÄNINGEN

Skador som dessa visar hur viktig uppträningen är innan säsongen. Även tassarna stärks av träning på grusväg.

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved