Välj stad

Glad påsk för hela familjen – se upp för farorna

 
Snart är påsken här. Många av oss är lediga, passar på att njuta av vårvädret, äter lite extra gott och umgås med nära och kära. Vi ger bort och får färggranna påskägg med bland annat choklad och andra godsaker i.

Men påsken är tyvärr även en högtid då djursjukhus och kliniker i Evidensia har mycket att göra. Om du som djurägare är medveten om farorna och riskerna så tror vi att påsken kan bli en skön högtid – för hela familjen.

Kom ihåg: Det är alltid bättre att ringa veterinären en gång för mycket! Inom Evidensia har vi flera dygnet-runt-öppna djursjukhus som är redo att hjälpa till när olyckan är framme.
 
 

PÅSKENS FAROR

RÅD FÖR BÅDE HUND KATT OCH HÄST: 

  • LÖK
Köttbullar, löksill och Janssons frestelsefinns ofta på påskens festbord. Något som katter och hundar inte tål är lök. I alla sorters lök finns gifter som skadar de röda blodkropparna. Om de äter för mycket lök kan det leda till anemi, blodbrist. I vissa fall så pass allvarlig att djuret måste få blodtransfusioner. Symptom kan vara vita slemhinnor, blod i urinen eller matvägran.
Även om det är frestande när alla andra festar på god mat: ge inte hunden mat från din egen tallrik.
 
  • LÖKVÄXTER
Många växter är giftiga för husdjuren, och det gäller även flera klassiska vårblommor. Tulpaner, påskliljor och hyacinter – vackra men ack så farliga för din fyrbenta vän. Det allmänna tipset är att placera växter där inget husdjur kan nå dem, men för katter är det svårt. Det vanligaste rådet om katten ätit växter (förutom liljor då man ska söka hjälp direkt) är att hålla koll på allmäntillståndet. Ser man att katten börjar må sämre: kontakta veterinär. Om ni åker in så ta med växten den har ätit av.
 
  • CHOKLAD
Det klassiska godiset som hundarna inte ska äta. Ju mörkare chokladen är desto farligare är den då kakao är det ämnet som är värst. Det är självklart en fråga om hur mycket hunden äter och varierar från fall till fall. Vissa hundar kan äta en hel Alladinask medan andra får problem efter några bitar. Oftast ger choklad diarré och kräkningar men kan även leda till kramper och hjärtstillestånd. Om din hund får i sig choklad, kontakta veterinär. Berätta storleken på din hund, hur mycket den kan ha fått i sig och om det var mörk eller ljus choklad.
 
  • RAMLA I KALLA VATTEN
Ibland händer det att hunden eller hästen trillar eller går ner sig i kalla vattendrag. Så här års är det iskallt och det finns risk för nedkylning. När väl hunden eller hästen kommer upp på land gäller det att i första hand förhindra fortsatt nedkylning. Skydda hästen från väder och vind, svep in hunden i en filt. Torka pälsen och värm djuret lugnt och försiktigt. Om kroppen skakar är det ett gott tecken, för då arbetar kroppen mot nedkylningen. Om kroppen blir riktigt nedkyld är det viktigt att den värms upp inifrån. Kontakta alltid veterinär och ta tempen.
När hästar blir nedkylda finns det även risk för kolik. Var uppmärksam på allmäntillståndet även om hästen först verkar opåverkad.  
 
  • ÅRETS FÖRSTA HUGGORMAR
Med vårsolen kommer vaknar årets första huggormar. Varje år blir ett stort antal hundar i Sverige bitna av huggormar. Oftast blir hundar bitna i nosen eller kring huvudet eftersom hunden är ett nyfiket djur som luktar på ormen. Annars blir de oftast bitna i en tass eller ett ben när de råkar trampa på en orm.
Huggormsbett kan leda till allt från lokal svullnad till allvarlig sjukdom. Varje år dör ett antal hundar av huggormsbett men de allra flesta djur blir friska igen.
Avgörande för utgången är hur mycket ormgift som injiceras, vilket kan vara svårbedömt i akutskedet. Om din fyrfota vän blir ormbiten, uppsök veterinär omgående.
 
  • SMÄLLARE OCH FYRVERKERIER
Många djur är skotträdda. Metoder som medicinering och ljudträning kräver god framförhållning, men här kommer några sista-minuten-tips för din fyrbenta vän.
Låt ditt djur vistas i en lugn och trygg miljö. Försök ignorera om din hund verkar stressad. Om du pjoskar blir ditt beteende annorlunda, vilket i sig kan öka oron. Om du vet att smällarna blir påfrestande för ditt djur, tveka inte att kontakta din veterinär. Tänk på att en del hundar tror att raketer är leksaker och svåra skador kan uppstå då en smällare detonerar i munnen.
Glöm inte hästen och katten. Katter kan vara väldigt rädda men visar det genom att springa undan. Hästar har också ett flyktbeteende och kan vara svåra att lugna ner, så kom ihåg att titta till dem. 
 
Förgiftning hund
 
 
Till fler goda råd »

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved