Välj stad

Rätt kost är en del av en god hälsa

 

Att den mat vi ger våra djur påverkar dess hälsa är oomtvistat. Foder av hög kvalitet och anpassat till djurets ålder och livsstil optimerar förutsättningarna för ett långt och friskt liv. 
 

10 TIPS
 

ATT TÄNKA PÅ NÄR DU SKA VÄLJA FODER TILL DIN KATT:


1. Välj en produkt anpassad efter djurets ålder och livsstil.

Olika åldrar betyder olika näringsbehov och därför ska du välja t ex en Kitten-produkt till kattungen och en Senior-produkt till det gamla djuret. Det gör skillnad.

2. Ha alltid koll på kattens vikt. 

Övervikt ökar risken för sjukdomar, som t ex diabetes och ledbesvär och kan minska livslängden. Rätt produkt och rätt mängd foder (samt motion) motverkar dessa risker.

3. Anpassa utfodringen efter kastration.

Många katter kastreras och därmed får de omgående en lägre ämnesomsättning. Rätt foder efter ingreppet minskar risken för övervikt och problem som ovan.

4. Hög smältbarhet underlättar för kroppen att ta upp fodret.

Smältbarhet är ett resultat av råvaror av bra kvalitet och i rätt kombination. Hög smältbarhet innebär “högre effekt”, mindre belastning på inre organ och att påsen räcker längre.

5. Undvik onödiga överskott.

Att ge foder som har ett högt innehåll av t ex fosfor och salt kan medverka till hälsorisker på lång sikt. Ett exempel på det kan vara en försämring av njurfunktionen, ett vanligt problem hos äldre djur.

6. Omega-fettsyror och antioxidanter kan göra skillnad – det är kliniskt bevisat.

Tillskott av omega-fettsyror har många goda effekter, t ex på hud och päls, leder, njurar och hjärta, m m. Antioxidanter hjälper immunförsvaret och ökar responsen på vaccinationer.

7. Visst ska maten smaka bra.

Naturligtvis vill du att katten ska tycka att måltiden är en njutning. Men se upp så att den goda smaken inte bara kommer från ett högt saltinnehåll.

8. Högre pris behöver inte betyda en högre kostnad.

Ett bra torrfoder med hög smältbarhet är bra för hälsan och räcker längre. Det kan innebära en stor besparing jämfört med burkfoder.  Matkostnaden per år för en katt kan minska med många tusen kronor.

9. Var försiktig med godis och matrester.

Ofta är det “lilla extra” en orsak till övervikt och därmed förknippade problem. Ett exempel är att kalorierna i 25 g ost till en katt motsvarar 3 hamburgare för en människa.

10. Dietfoder är en bra hjälp vid behandling av sjukdom – men ska ordineras av en veterinär.

Det finns dietfoder (eller veterinärfoder) som stöttar behandling av många olika sjukdomar. Några exempel är urinvägsproblem, njursjukdom, mag-tarmproblem, ledbesvär, diabetes. Ibland är anpassad kost en förutsättning för tillfrisknandet.
På djursjukhuset eller djurkliniken finns veterinärer och kostrådgivare som kan djurens hälsa och vet  vilken kost som är mest lämplig. Där får du svar på dina frågor.
Foder för katt
 
 
Till fler goda råd »

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved