Välj stad

Intervju: Lennart Sjöström

PIONJÄREN SOM SÄLLAN LÄMNAR OPERATIONSSALEN

Lennart Sjöström
Lennart sjöström är chefveterinär i kirurgi och ortopedi på Evidensia Specilaistdjursjukhuset Strömsholm, diplomate - European College of Veterinary Surgeons och ordförande i Evidensia Veterinärmedicinskt Forum. 
När Lennart Sjöström var färdig med sina studier på veterinärhögskolan fanns anteckningarna från utbildningen samlade i en enda liten anteckningsbok. 
 
Mer fanns inte att lära ut.

Då.

 
Under 42 år har Lennart Sjöström både följt och lett utvecklingen framåt. 

– Om man jämför bakåt i tiden är det över huvud taget inte samma verksamhet, eller ens samma yrke. Mängden information har hundrafaldigats och resurserna också. Från början var allt väldigt begränsat och outvecklat, säger Lennart Sjöström som är chefveterinär inom kirurgi och ortopedi på Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm.
 Han har arbetat där i 42 år och varit med och byggt upp det stora anrika djursjukhuset till vad det är i dag. Under tiden har han sett hur vår syn på husdjur har förändrats. 
 – Förut var djuren en ägodel, en utbytbar pryl. Så är det inte längre. Nu ser man dem som en fullvärdig familjemedlem. Jag ser inget fel i det. Jag gör likadant själv, säger Lennart Sjöström som har två högaktade whippethundar.
 
 

"Förut var djuren en ägodel, en utbytbar pryl. Så är det inte längre. Nu ser man dem som en fullvärdig familjemedlem."

Läste in examen på egen hand

Genom sitt banbrytande arbete inom ortopedi och kirurgi anses han leda den veterinärmedicinska utvecklingen inom sitt område i Europa.
Inom veterinärmedicin är diplomate, en internationell specialistexamen, det svåraste man kan bli. Lennart var Sveriges första diplomate inom smådjurskirurgi. 
 Sedan dess har han delat med sig av sin kunskap till hela fem så kallade residenter under deras specialistträning.

 

Diagnostikmetoder gav uppsving


Eftersom Specialistdjursjukhuset i Strömsholm firar 50 år har Lennart Sjöström haft anledning att blicka bakåt. 
 – Det som är mest påtagligt sen jag började är de fantastiska diagnostikmetoderna. Som ultraljud, förbättrad röntgen och laboratorieprover. I dag kan man få många och snabba svar på prover. Sedan bildverktygen MR och CT kom kan fullständiga diagnoser ställas på ett sätt som inte var möjligt tidigare.
 I dag finns även fler diagnoser. 
 – Nu tar vi reda på exakt vad som är felet och sätter in riktad behandling mot just det problemet. Tittar man på kirurgisidan är det inte bara skillnad på vad man kan behandla utan hur, med ny skonsam teknik och minimala ingrepp. Artroskopi, titthålskirurgi, har revolutionerat all ledkirurgi, till exempel korsbandsskador som är vanliga hos hundar. Dessa kan man numera behandla med god prognos. Med tekniken IR/IE kan man dessutom utföra ingrepp inuti kroppen utan att öppna kirurgiskt. Något man inte ens kunde drömma om för 50 år sedan. 
 Ett annat område där det hänt mycket är patientsäkerheten och djurens välbefinnande.
 – I dag ges individuellt anpassad smärtlindring till alla patienter. När jag gick på veterinärhögskolan sa man att hundar inte har ont och om de har ont så är det bara bra för då är de stilla.  
 Man kan undra: Ser vi slutet på den veterinärmedicinska utvecklingen? 
– Vi ser inga tecken på att det stannat av. Det har vi trott många gånger, men vi har haft fel varje gång, avslutar Lennart Sjöström.

Intervju från kundtidningen NOA nr 5 2014

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved