Välj stad

hästsjukdomar
abortvirus/hästhosta


EHV-VIRUS: HÄSTHOSTA & ABORTVIRUS


EHV - virus finns i olika former. EHV - 1 är det som vanligen kallas abortvirus och EHV - 4 det som i vanligt tal kallas hästhosta.

Symptom på EHV - 1, abortvirus häst.

Symtomen är hosta, abort hos dräktiga ston och neurologiska problem. Abort sker vanligen i sjunde till åttonde dräktighetsmånaden men stoet kan ha blivit smittat mycket tidigare i dräktigheten. Ett sto som kastat sitt föl på grund av abortvirus kan vara smittförande till och med första brunsten och bör hållas isolerat. Det är efterbörd, fosterhinnor och fostervätskor som är infekterade och dessa ska hanteras som smittförande. Även fostret är infekterat. Ett foster som blivit smittat kan födas levande men ofta föds fölet svagt och dödligheten är stor.
 

Inkubationstid.

Aborten sker vanligen tre veckor till fyra månader efter smittotillfället. Abortvirus kan överleva längre än 30 dagar i gynnsam miljö.
 

Vaccination.

Ston bör vaccineras i femte, sjunde och nionde dräktighetsmånaden.
 

Symtom på EHV - 4, hästhosta.

Hästhosta är ett relativt vanligt virus som drabbar framförallt yngre hästar. De flesta vuxna hästar har kommit i kontakt med viruset någon gång och är immuna. Symtomen är feber, rinnande ögon, snuva och hosta. Febern släpper oftast inom en vecka men hosta och snuva kan finnas kvar upp till tre veckor.

Inkubationstid. Inkubationstiden är 4 - 5 dagar.
Sjukdomar häst EHV-virus.
 
Hitta din närmaste Evidensia hästklinik
 

Evidensiaplus

Kundklubben som gör skillnad.
Bonus på köp och behandlingar.
Gratis medlemskap.
Hälsotips för ditt djur.

BLI MEDLEM NU

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved