Välj stad

fölsjuka och fölhantering

Fölsäsongen är en hektisk tid med passning och oro för att fölet ska utvecklas normalt. Ett nyfött föl tål en hel del men går det fel så går det fort utför, eftersom de har små reserver att ta till.


Den enskilt viktigaste orsaken till att föl råkar ut för sjukdomar är att de föds utan antikroppsskydd mot infektioner och därför är helt beroende av de antikroppar de får via råmjölken. Evidensias hästsjukhus har personal engagerad dygnet runt och har stora laboratorium till förfogande för de olika analyser som behövs vid behandlingen av unga föl. Här kan du läsa mer om fölsjuka och annat som ett nyfött föl kan råka ut för.
 

ETT NYFÖTT FÖL ÄR KÄNSLIGT.


Fölet kommer till världen helt utan antikroppar och med ett outvecklat immunförsvar.

amtidigt utsätts fölet för en mängd smittämnen så snart det lämnar den varma och trygga livmodern. De första veckorna i fölets liv är de viktigaste då det är extra mottagligt för infektioner.  


 

Infektioner.

Många nyfödda föl är extra infektionskänsliga. Det kan bland annat bero på att mamman haft livmoderinflammation, att stallhygienen varit dålig eller att fölet är för tidigt fött. Som prematura räknas föl födda mellan dag 300-320 och dessa har sämre överlevnadsodds än andra föl på grund av bland annat svårigheter att dia och låg vikt. 
Fölsjukdomar råmjölk dia.
Ett normalt nyfött föl bör ha rest sig inom en timme och börjat dia stoet. Råmjölken innehåller viktiga antikroppar som skyddar det nyfödda fölet.

Intensivvård.

Intensivvården kräver stora arbetsinsatser eftersom dropp ska passas, föl ska vändas, fölet behöver hjälp att resa sig och att få di eller sondmatas. Det kan bli många medicineringar, provtagningar och andra behandlingar under ett dygn.
 

Den viktiga råmjölken.

Vi rekommenderar att man kontrollerar att fölet fått i sig tillräckligt med antikroppar från råmjölken om det finns misstanke att det blivit fel. Det går att ”fylla på” antikroppar med plasmadropp som kan hjälpa fölet att klara den känsliga första tiden.

FÖREBYGGANDE FÖLHANTERING.


En stressig miljö kan hämma immunförsvaret hos både människa och djur. En viktig åtgärd för att förebygga fölsjukdomar är därför att erbjuda sto och föl en lugn och harmonisk miljö. 
 
Också uppfödare som gör allting rätt kan drabbas av fölsjukdomar i stallet. En god hästkänsla, genomtänkt utfodring av det dräktiga stoet, där mineraler och vitaminer ingår, samt regelbundna vaccineringar och avmaskningar skapar goda förutsättningar för att allt ska gå bra.

Hygienen är oerhört viktig. Fölboxen bör vara ljus, rymlig (minst 4 x 4 m), mycket väl rengjord och så dammfri som möjligt. Fölning utomhus har en del fördelar som att stoet rör sig mer både före och efter fölning, men det kan också vara svårare att vaka över henne, speciellt under den mörka delen av dygnet. 

Håll avelsston och tävlingshästar åtskiljda så långt det är möjligt eftersom tävlingshästar kan bära hem smittämnen som stona reagerar på.
Förebygga fölsjukdomar.
Efter cirka tre timmar ska den första avföringen, det så kallade mekoniet, och den första urinen ha kommit.

FÖLSJUKA.


Evidensia behandlar varje år ett stort antal föl med så kallad fölsjuka under fölsäsongen.


Fölsjuka är inte en bestämd sjukdom som orsakas av en bestämd bakterie utan en sammanfattande beteckning för sjukdomar som orsakas av bakterier och som oftast angriper föl under de första levnadsveckorna.


Sprids med blodet.

Begreppet fölsjuka inrymmer för tidigt födda föl, ”svaga” föl och föl som oftast fått för lite råmjölk eller råmjölk av dålig kvalitet och därmed har dåligt skydd av antikroppar. 
Det finns en rad olika bakterier som orsakar fölsjuka. Det som är gemensamt för dem alla är att de sprids med blodet i fölets kropp och ger sekundära infek­tioner så som ledinfektioner, hjärnhinneinfektion, lunginflammation, diarré och allmän blodförgiftning. Infektionerna får fölet genom inandningsluften, genom munnen eller genom en infektion i naveln.

 

Symtom och behandling.

Tidiga tecken på fölsjuka är nedsatt aptit, att fölet sover/ligger mer än normalt, rodnade slemhinnor, eventuellt temperaturstigning och kalla öron och extre­miteter. Symtomen på fölsjuka utvecklas fort och fölet slutar äta och blir kraftigt allmänpåverkat. 
Behandlingen kräver ofta medicinsk intensivvård och det är viktigt att fölet kommer till behandling så tidigt som möjligt då detta kan vara livsavgörande för fölet. Antibiotikabehandling och plasmadropp med antikroppar krävs oftast och kirurgisk behandling om leder är infekterade. Det är också viktigt att kontrollera att fölet kissar och bajsar normalt.
Föl med fölsjuka.
Fölsjuka är inte en bestämd sjukdom som orsakas av en bestämd bakterie utan en sammanfattande beteckning för sjukdomar som orsakas av bakterier och som oftast angriper föl under de första levnadsveckorna.

 

Stämmer symtomen?

ANDRA FÖLSJUKDOMAR.


När ett nyfött föl blir sjukt är det bråttom. Några timmars tidigare behand­ling kan betyda skillnad mellan liv och död. Kontakta alltid veterinär om du misstänker att något inte står rätt till. Här får du information om några vanliga och allvarliga tillstånd, vid sidan av fölsjuka: brusten urinblåsa, förstoppning och böldartad lunginflammation.

Brusten urinblåsa.

Fölet kan drabbas av brusten urinblåsa. Det visar oftast till en början ganska små symtom och man ser mest att bukomfånget tilltar och att fölet har lättare koliksymtom. Brusten urinblåsa kräver kirurgisk behandling och har oftast god prognos.
 

Förstoppning.

Förstoppning då tarmbecket inte avgår normalt kan kräva vård. Detta är vanligare hos hingstföl som är trängre i bäckenet. Till en början visar det oftast små symtom men aptiten blir successivt sämre, vartefter visar fölet att det har ont i magen och rullar sig och lägger sig på rygg. Oftast går det att lösa med medicinsk behandling och lavemang men av och till krävs kirurgi med manuell massage av tarmen.

 

Böldartad lunginflammation.

Efter två månaders ålder kan fölet drabbas av böldartad lunginflammation, som orsakas av jordbakterien Rhodococcus Equi, som normalt inte är sjukdomsframkallare. Även här spelar brist på antikroppar från råmjölken stor roll men det kan också komma av om fölet vistats i dammiga hagar under perioden då det kan smittas. Symtomen kan vara svåra att förstå. Fölet äter sämre och går ner i aktivitet, temperaturen är ofta bara lite förhöjd till en början. Vartefter tappar det i vikt och ser tråkigt ut i hårremmen. Det går oftast att medicinera sjukdomen med ett bra resultat och uppföljande undersökningar talar för att hästar som genomgått sjukdomen presterar lika bra som hästar som varit friska.
Fölsjukdomar.
Har allting gått bra de första två dygnen är fölet vanligtvis helt friskt.
 
Hitta din närmaste Evidensia hästklinik
 

Evidensiaplus

Kundklubben som gör skillnad.
Bonus på köp och behandlingar.
Gratis medlemskap.
Hälsotips för ditt djur.

BLI MEDLEM NU

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved