Välj stad

hästsjukdomar
kvarka hos häst


KVARKA (BAKTERIE).


Kvarka orsakas av en bakterie som kallas Streptococcus equi och är mycket motståndskraftig. Bakterien kan överleva flera månader i otillräckligt rengjord stallinredning eller liknande. Kvarka är en kontaktsmitta och hästar kan smittas via kläder, transporter, krubbor och övrig stallinredning varför noggrann sanering måste utföras.


Symtom.

Symtomen på kvarka är svullna lymfknutor mellan ganascherna, gult, varigt näsflöde, hosta och feber. Hästen blir ofta mycket sjuk och kan drabbas av följdsjukdomar, bland annat det som kallas kastad kvarka. Kastad kvarka innebär att bakterien spritt sig i resten av kroppen och där kan orsaka bölder i inre organ.

Inkubationstid.

Inkubationstiden är 3–14 dagar.

Vaccination.

Försök har gjorts att ta fram ett vaccin mot kvarka men ännu har man inte lyckats helt. Behandling med antibiotika kan behövas. De flesta hästarna som drabbas av kvarka överlever, men det är viktigt med isolering, hygien och vila.
 
Hitta din närmaste Evidensia hästklinik
 

Evidensiaplus

Kundklubben som gör skillnad.
Bonus på köp och behandlingar.
Gratis medlemskap.
Hälsotips för ditt djur.

BLI MEDLEM NU

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved