Välj stad

Välkommen till Evidensia Hästkliniken Mantorp

Mantorps Travbana
590 20 Mantorp

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 16.30.
Kvällsöppet till 20.30 på onsdagar och torsdagar

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 0142 - 36 90 66
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

rehabilitering

 

 

 

Rehabiliteringträning för häst
 

Rehabilitering är inte bara viktigt för läkningen, rehabilitering är också viktigt för att förebygga nya skador

 
 
Rehabiliteringträning för häst  
 
 
Rehabilitering är inte bara viktigt för läkningen, rehabilitering är också viktigt för att förebygga nya skador. Bakgrunden är kunskapen att muskulatur, leder, skelett och stödjevävnad samverkar i en frisk kropp. Målet för rehabiliteringen är att hästen snabbare kommer till sin ideala form igen och att hästen sedan kan prestera på en hög nivå under en lång tid.
 
Här nedan kan du läsa mer om:
 
* rehabilitering från marken
* rehabilitering uppsutten
* träning med fokus på speciella problem
 
 

Från marken 

 
På hästkliniken börjar vi vår rehabiliteringsträning med att tömköra/dubbellongera. Du kan få hjälp att komma igång med hjälp av assistent från hästkliniken.
Här finns möjligheten att träna hästen utan ryttarens inverkan på rörelsemekaniken och man kan stärka muskulaturen på ett bra sätt. Speciellt för hästar med ryggproblem har man med tömkörning/dubbellongering en bra metod att bygga upp ryggens muskulatur igen.
Fokus är att man vill aktivera rygg och bakbensaktivitet och lära hästen arbeta med ett normalt rörelsemönster.
Under rehabiliteringsfasen är det inte ovanligt att det kan komma svackor då hästen får ont igen. Förutom med traditionell medicinsk terapi kan vi då ge hjälp med stötvågsbehandling för att ge hela hästkroppen förutsättningar att prestera på ett bra sätt. Smärtfrihet ger ökad rörlighet i hela kroppen.
 
Tömköra/dubbellongera
Det är viktigt att fokusera på det ideala rörelsemönstret.
Hästen skall ha aktiva bakben, en rörlig rygg och sträva efter att gå i en låg och rund form.
Rent praktiskt ber vi våra djurägare att vänja hästen hemma vid longeringsutrustningen. Vid ett återbesökstillfälle, när skadan medger det, ger vår assistent en praktisk lektion i tömkörning. Vid ett senare återbesök kan vi, förutom att ge medicinsk hjälp, finslipa tömkörningstekniken, svara på frågor och förhoppningsvis se träningsframgångar.
Korta träningstips:
- Målet är att arbeta hästen på en stor volt men det är ofta lättare att börja på en mindre volt för att ha bättre kontroll på hästen och tömmarna
- Använd en tömkörningsgjord med flera olika möjligheter att välja en lämplig höjd för att fästa tömmen
- Använd gärna den yttre tömmen runt bakdelen för att rama in hästen och aktivera bakbenen mer
- Använd en pisk som framåtdrivande och sidförande hjälpgivning
- Träna inte mer än 30 minuter
Beroende av vad hästen haft för sjukdom/skada kan man, efter att hästen börjat få tillbaka bättre rörlighet, kombinera rehabilitering från marken med rehabilitering uppsutten.
Detta gör träningen mer varierad och roligare, inte minst för hästen.
 
 

Uppsutten 
 

Vi tillhandahåller ridträning med en uppsutten beridare på hästkliniken. Fokus är att ge hästen möjlighet, anpassat till hästens skada, att kunna röra sig på ett bra sätt och bygga upp muskelaturen och stödjevävnad för att förebygga att problemen återkommer.
Beridaren kontrollerar att hästens utrustning är anpassad för både häst, ryttare och ändamålet med träningen. Renodlar hjälpgivningen för att underlätta kommunikationen mellan häst och ryttare. Strävar efter att arbeta hästen i god takt, balans och följsamhet i ett tempo och form som är anpassat efter hästens fysiska förutsättningar.
 
Problemområden
 
Rygg
Hästen bör arbeta i låg form med bra påskjut utan att den faller på bogarna. Använd lösgörande övningar för att öka rörligheten i ryggen. Gärna mycket galopp om hästen fungerar bra och är välbalanserad. Viktigt att ryttaren lättar upp i sadeln och ger utrymme för ryggen att komma upp och arbeta. Oftast är det bättre/lättare att använda böjda spår för att lösgöra hästen, dock viktigt att ofta byta varv så det blir variation. Led gärna hästen vid fram och avskrittning så att ryggen blir fri. Använd pall för uppsittning för att undvika att hästen blir spänd eller att sadeln hamnar snett.
 
Knäleder
Ett bra sätt att aktivera bakbenen är att rida över cavaletti-bommar, i djupsnö, på stubbåker och vid sidan av stigen i skogen. Arbeta hästen med bra bjudning och aktiva bakben utan att den springer ifrån och därmed släpper bakbenen. Arbeta mycket med halvhalter (kort moment av samling under rörelse framåt) för att aktivera och upprätthålla balansen. Arbeta med rakriktning både på böjt och rakt spår så att hästen spårar och inte sätter bakbenet utanför/innanför. Allt anpassas efter hästens/ryttarens utbildningsståndpunkt. Tempot bör i stor utsträckning vara skritt. Kom ihåg att då muskulaturen tröttas kan lederna belastas på ett ogynnsamt sätt och att det är kraften i tempot som skadar.
 
Frambenshältor
Allt som ovan men var extra försiktigt med böjda spår i början. Det är mycket viktigt att hästen rids i balans så den inte faller fram på bogarna. Den får inte bli för låg i formen, utan ryttaren måste stämma av med halvhalter så hästen aktiverar sina bakben och successivt förflyttar vikten bakåt. Det är också viktigt att ryttaren rider hästen rak i yttersidan så hästen inte blir förböjd och skjuter ut bogen.
 
Allmänna råd
Välj om möjligt den gångart som hästen arbetar/är mest avspänd i. Det är vanligtvis svårare att arbeta en häst korrekt och ändamålsenligt i skritt. Om skadan tillåter det, efter den inledande rehabiliteringen från marken, är det bättre att börja med en annan gångart. Många hästar med dålig balans fungerar också bättre om man sitter ned i trav istället för att rida lätt då de känner sig mer inramade och blir stabilare i formen. Självklart kräver detta en välbalanserad ryttare. Korta pass i balans är bättre än för långa, där hästen är spänd och ur balans. Variera tempo och gångarter och nöt inte på, då det kan ge en ensidig belastning med en överansträngning som följd. Longera/tömkör gärna en stund innan uppsittning för att hästen ska slappna av.
 
Stärkande övningar när hästen är lite mer igång
Arbeta med övergångar i samtliga gångarter. Var noga med att hästen är rak och i balans. Använd sidvärts övningar där hästen får trampa under sig bakbenen. Tempoväxlingar i varje gångart aktiverar bakbenen genom att hästen måste sätta under sig och skjuta ifrån.
Viktigt är att hästen kan utföra övningarna på ett avspänt sätt.
Rid gärna bomövningar med dressyrhästen och var noga med dressyrarbetet även på hopphästen för att öka rörlighet, ridbarhet och hållbarheten hos hästen.
 
BRA ridning = Balans, Rytm, Avspändhet

 

johanna lindberg


Veterinärassistent

Johanna är hippologutbildad på Flyinge med kandidatexamen. Yrkesverksam inom häst sedan 2005. Johanna har arbetet som remontryttare på stuteri, som stallchef på naturbruksgymnasium och i tävlingstall med hopphästar. Hon tränar och tävlar med sina två halvblodshästar i hoppning, dressyr och fälttävlan. Johanna är med sin erfarenhet som beridare en stor tillgång vid ridutredningar som utförs vid kliniken.

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved