Välj stad

Välkommen till Evidensia Hästkliniken Umeå

Bölevägen 92
904 34 Umeå

Öppettider

Måndag, onsdag 7.30-20.00
Tisdag, torsdag och fredag 7.30-16.30

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 090 - 223 30
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Bilddiagnostik

 
Röntgen
Vi har på kliniken tillgång till digitalröntgen som ger bilder av hög kvalitet. Röntgen kan vara ett viktigt hjälpmedel i samband med hältutredningar och vid akuta skador. Många vill även göra en besiktningsröntgen i samband med besiktning inför köp eller försäljning av hästar. Vi röntgar även många unghästar, både travare och ridhästar på jakt efter lösa benbitar orsakade av osteochondros.

Hästarna får vanligen sedering (lugnande preparat) inför röntgen för att den ska stå helt stilla och bilderna bli så bra som möjligt. Något som du som djurägare bör tänka på om din häst ska röntgas är att minst en person ska kunna hjälpa till att hålla hästen inne på röntgen och därför ska vara över 18 år och inte gravid. I många fall underlättas arbetet om ni är 2 personer som kan hjälpa till.
 
Är det en besiktningsröntgen som ska göras är det bra om man som köpare/säljare tänkt igenom innan vad man har tänkt sig för bilder. Det kan variera lite beroende på hästens ras och om det finns några kända skador sedan tidigare. Finns inga särskilda önskemål har vi på kliniken ett standardprotokoll där kotleder, hasleder, knäleder och strålben röntgas. Om hästens hovar ska röntgas måste skorna i de flesta fall tas av vilket vi ordnar på kliniken. Vissa dagar i veckan finns hovslagare på kliniken som kan hjälpa till att slå på skorna igen efteråt men i annat fall kan det vara bra om du tar kontakt med din hemmahovslagare inför besöket.

När bilderna är klara granskas de av veterinär som sedan visar dem för dig som djurägare och förklarar eventuella fynd. Vid besiktningsröntgen kan det i vissa fall vara så att det skriftliga röntgenintyget inte blir färdigt i samband med besöket. Detta är för att granskningen av så många bilder tar lång tid och ofta görs i samarbete med flera veterinärer, allt för att du som djurägare ska få en så noggrann bedömning av dina bilder som möjligt. Du får dock alltid ett muntligt preliminärsvar direkt i samband med besöket.

 
Ultraljud
Ultraljud är en diagnostisk metod där mjukdelar undersöks. Detta kan göras som komplement till röntgen om skador på ligament eller andra mjukdelar misstänks. Vid skador på senor och gaffelband är det med ultraljudet veterinären ställer diagnos och gör en bedömning av skadans omfattning och allvarlighetsgrad. Det är också med ultraljudet man sedan följer läkningsförloppet.

En senskada tar lång tid att läka och oftast krävs vila under många månader innan senan läkt och hästen kan återgå till sitt tidigare arbete. Vid en konstaterad senskada brukar oftast en uppföljande ultraljudsundersökning planeras in efter ca 6 veckor för att kontrollera hur läkningen fortskrider. Därefter gör veterinären tillsammans med dig som djurägare upp en plan för när nästa undersökning ska göras och hur hästen ska hanteras fram till dess.
 
 

Hasprojektion

LM röntgenbild av vänster framkota.


Röntgen av tänder och tandrötter.

 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved