Välj stad

Välkommen till Evidensia Hästkliniken Umeå

Bölevägen 92
904 34 Umeå

Öppettider

Måndag - fredag 7.30 - 16.30

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 090 - 223 30
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Gastroskopi och Magsår

 
Gastroskopi
Nu kan vi på kliniken även utföra gastroskopier dvs. undersökning av hästens magsäck med fiberoptik. Vid en gastroskopi kan man upptäcka problem i magsäck och foderstrupe, det vanligaste är att undersökningen görs för att kontrollera om hästen har magsår. Inför en gastroskopiundersökning ska hästen fasta i minst 18 timmar, detta är för att magsäcken måste vara tom för att slemhinnan ska kunna inspekteras. Är det svårt att genomföra en fasta hemma går det bra att lämna hästen på kliniken dagen innan undersökningen.

Inför undersökningen ges hästen lugnande medicin. Gastroskopet som är 3 meter långt för att även riktigt stora hästar ska kunna undersökas förs sedan ned till magsäcken via ena näsborren. På vägen undersöks foderstrupen och magsäckens alla delar inklusive övergången till tunntarmen. Bilden kommer upp på en tv-skärm så att även du som djurägare ser hur det ser ut. Efter undersökningen kan hästen gå hem så fort den piggnat till efter sederingen. Beroende på resultat gör vi tillsammans med dig som djurägare upp en plan för utfodring och ev. medicinering.


Magsår
Magsår är ett vanligt problem bland framförallt sporthästar men även hästar som inte går i hård träning kan drabbas. En undersökning av svenska travhästar visade att 70 % hade magsår i någon grad. I en dansk studie från 2012 där hästar som inte gick i trav- eller galoppträning och som upplevdes friska av sina ägare undersöktes med gastroskopi upptäcktes magsår av grad 2 och uppåt hos 53 % av hästarna.

Magsår kan yttra sig genom att hästen får nedsatt aptit, klassiskt är att hästen börjar äta vid fodring men avbryter ätandet efter några tuggor. Även låggradiga koliksymtom och avmagring kan vara tecken på magsår. Hos framförallt föl är tandgnissling ett tydligt tecken. Ibland är dock symtombilden mycket mer diffus och man ser bara ett allmänt nedsatt allmäntillstånd hos hästen, den kan få glanslös päls och se allmänt ”deprimerad” ut eller i vissa fall inte visa några symtom alls. Även prestationen försämras ofta oavsett vilken gren hästen tränas i och den kan gå sämre än normalt utan tydlig orsak.

Magsår orsakas vanligen av att hästens magsaft som är sur fräter på slemhinnan i magsäcken. Hos en frisk häst skyddas slemhinnan genom att hästens saliv neutraliserar syran. Riskfaktorer för att utveckla magsår hos i övrigt friska hästar är otillräcklig tillgång på grovfoder och för kort ättid. Fri tillgång till hö/hösilage ger mindre risk för att utveckla magsår än om hästen fodras restriktivt. Sker fodringarna mer sällan än var 6:e timme ökar risken att hästen ska drabbas ytterligare. Stora givor kraftfoder ökar risken för magsår eftersom stärkelsen sänker pH i magsäcken och gör magsaften surare. Att hästen har fri tillgång till vatten i hagen har däremot en skyddande effekt. Tävlingssituationer och transport till träning/tävling har visat sig kunna framkalla magsår på bara några få dagar. Sannolikt har stress en betydelse men det har varit svårt att bevisa i studier.

Såren graderas från 1-5 där grad 1 är lindriga sår medan grad 5 är kraftiga och blödande magsår. Vid konstaterade magsår krävs medicinering men även en genomgång av rutiner i hästens miljö och utfodring för att resultaten ska bli ihållande.

Välkommen att kontakta kliniken om du har några frågor eller om du misstänker att din häst har problem med magsår!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved