Välj stad

Välkommen till Evidensia Hästkliniken Umeå

Bölevägen 92
904 34 Umeå

Öppettider

Måndag, onsdag 7.30-20.00
Tisdag, torsdag och fredag 7.30-16.30

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 090 - 223 30
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Hältutredning

 
Hästar med hälta eller andra tecken på smärta från rörelseapparaten är de vanligaste patienterna på kliniken. I vissa fall är det självklart var problemet sitter men oftast är problemen diffusa. Tecken på smärta i rörelseapparaten kan vara att hästen står emot vid ridning, att hopphästen plötsligt börjar vägra på hinder eller att travaren hänger på ena tömmen. I dessa fall får man göra en grundlig hältutredning. Vid utredningen kontrolleras hästens rörelsemönster på rakt spår och på volt om hästen är van vid att longeras. Vi har tillgång till en longerhall inomhus. I longerhallen kan även ridprov utföras vid behov, ta gärna med dig ridutrustning om hästen har mer diffusa problem. Vi kan också utföra körprov för travhästar.

I vissa fall kan problemen vara mycket diffusa och vi har då möjlighet att ta hjälp av ett system som mäter hästens rörelser och uppfattar asymmetrier som är mindre än det mänskliga ögat kan uppfatta. Lameness locator- systemet är ett objektivt mätsystem där sensorer fästs på hästen och rörelserna fångas upp och analyseras i en dator. Det går fort att fästa sensorerna och är inte obehagligt för hästen (se separat beskrivning).

Som en del i utredningen gör veterinären en klinisk undersökning med fokus på rygg och ben. Därefter utförs i de flesta fall ett böjprov där lederna böjs ihop under en minut och hästen sedan travas. Ett böjprov ger en provokation av lederna vilket en frisk led klarar utan att någon hälta ses efteråt. Har hästen däremot smärta i en led visar sig detta som en tillfällig hälta efter böjprovet, hästen kan även visa tecken på obehag vid böjning av aktuell led. Man hör ibland en oro över att böjprovet ska skada lederna permanent, det är inget man behöver oroa sig för i normala fall då trycket som används vid ett böjprov är betydligt mindre än det som bildas av hästens egen vikt när den t.ex. ligger ned med böjda ben.

Böjprovet är bara en liten del av den samlade bedömningen. Det är inte så enkelt att hältan alltid kommer från den led där hästen visar smärta vid böjprov. Hästens rörelseapparat har mekanismer för att skydda områden som gör ont, därför är det t.ex. mycket vanligt att en häst får ont i kotlederna på frambenen som en följd av att den har ont någon annanstans i kroppen.

Efter den inledande undersökningen har veterinären fått en samlad bild av problemet och gör tillsammans med dig som djurägare upp en plan för hur man ska gå vidare. Sjukdomsförloppet och din upplevelse av hästens problem är en viktig utgångspunkt för vidare utredning. För att ta reda på varifrån hästens smärta kommer är nästa steg i många fall att lägga bedövningar. Det kan vara en led eller en anatomisk lokalisation (t.ex. en hov) som bedövas bort. Efter att bedövningen fått verka kontrolleras hästens rörelsemönster igen och en utvärdering görs om hältan har förbättrats eller inte. Ibland kan flera bedövningar behöva läggas innan man hittar rätt lokalisation. Beroende på vilken typ av problem som misstänks kan aktuell kroppsdel behöva undersökas närmare med t.ex. röntgen eller ultraljud (se separat beskrivning). Det kan också bli aktuellt med behandling av leder eller i vissa fall hov- eller beslagsåtgärder.

Efter avslutad undersökning och ev. behandling börjar det verkliga arbetet för dig och din häst. Det är då vi tillsammans ska göra vad som går för att få hästen frisk och välfungerande igen. Hur konvalescensen ser ut beror helt på vilken diagnos som fastställs. I flera fall krävs ett eller flera återbesök för att kontrollera förloppet och ev. ge hästen fler behandlingar. Därefter utformas en individuell plan för hur igångsättningen för just din häst ska se ut. Ingen häst är den andra lik och samma upplägg passar inte alla hästar.

Du är alltid välkommen att kontakta oss på kliniken för råd ifall frågor uppstår under konvalescensperioden.
 
 
Hältutredning på rakt spår på löpargången.
I väntan på att springa efter böjning av bakben.
Longeringsvolten
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved