Välj stad

Välkommen till Evidensia Hästkliniken Umeå

Bölevägen 92
904 34 Umeå

Öppettider

Måndag - fredag 7.30 - 16.30

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 090 - 223 30
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Utredning av Luftvägsproblem

 
Problem från luftvägarna är ett av hästarnas vanligaste problem och kan yttra sig på flera olika sätt och orsakas av en rad olika sjukdomar. Exempel på vanliga patienter som utreds på kliniken är travhästar som presterar sämre än normalt vid träning och tävling och ridhästar som hostar i början av ridpasset eller orkar mindre än tidigare.

Vid utredning av luftvägsproblem görs till att börja med en noggrann klinisk undersökning med särskilt fokus på andningsorganen. Därefter utförs en endoskopiundersökning av hästens luftvägar. Den går till så att man går ned med en smal fiberoptikkamera och tittar hur näshåla, svalg och luftstrupe ser ut inifrån, bilden kommer upp på en tv-skärm så att även du som djurägare kan se hur det ser ut.

Ofta kan man efter denna undersökning ställa en diagnos och göra upp en behandlingsplan för hästen. I vissa fall krävs dock ytterligare undersökningar, det kan till exempel vara provtagning med bakterieodling från luftstrupen, blodprovstagning eller i vissa specifika fall röntgen av lungor eller bihålor. Vid behov kan även lungsköljprov (bronkoalveolärt lavage) utföras. Vid ett lungsköljprov analyseras celltyper i de nedre luftvägarna och en sådan undersökning kan vara värdefull för att hjälpa en häst med RAO (recurrent airway obstruction, tidigare känt som kronisk bronkit) på bästa sätt.

Genom vårt samarbete med Specialisthästsjukhuset Strömsholm kan vi även utföra videolaryngoskopi dvs. endoskopiundersökning av svalget under arbete i de fall det bedöms nödvändigt. Symtom som gör att problem i svalget kan misstänkas är t.ex. missljud från luftvägarna och/eller nedsatt ork vid arbete.

Välkommen att höra av dig till kliniken för råd om du misstänker att din häst har problem med luftvägarna!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved