Välj stad

Välkommen till Evidensia Hästkliniken Umeå

Bölevägen 92
904 34 Umeå

Öppettider

Måndag - fredag 7.30 - 16.30

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 090 - 223 30
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Munhåleundersökning

 
Alla hästar bör få sina munnar och tänder undersökta regelbundet. Hur ofta det behöver göras beror på den individuella hästens förutsättningar men en gång om året är ett bra riktmärke även om vissa hästar behöver undersökas oftare än så och andra klarar sig med längre intervall. Det är viktigt att man inte hoppar över att undersöka hästen bara för att den fungerar utan problem. Hästar är duktiga på att dölja smärta och väntar man för länge kan små bekymmer bli allvarliga problem som kan vara både smärtsamma och bli kostsamma att åtgärda. Symtom som kan tyda på problem i munhålan är att hästen tuggar långsammare än tidigare, tappar foder eller tuggar bossor. Även ovilja att ta bettet vid tränsning och att hästen ligger på i handen eller tvärtom är mycket känslig när man tar i tygel eller töm kan tyda på smärta i munnen.

På kliniken sederas alltid hästen (får lugnande preparat) inför undersökningen, detta för att man ska kunna inspektera alla delar av munhålan ordentligt. Därefter sätts en munstege på och munhålan och tänderna undersöks systematiskt med fokalt ljus och spegel. Vid behov slipas hakar och onormalt höga emaljåsar ned med elektriska slipverktyg. Vi kan också ge råd om hur betslingen kan anpassas för att inte påverka hästen negativt, ta gärna med dig hästens träns. Däremot så raspas inga tänder rutinmässigt. Hästarnas tänder är konstruerade med vassa kanter eftersom detta behövs för att de ska kunna mala sitt foder och en generell raspning av kanterna skadar tuggfunktionen. Dessutom är hästen född med ett begränsat tandkapital och onödig raspning gör att tänderna ”tar slut” tidigare och kan i värsta fall förkorta den gamla hästens liv.
Stora som små hästar behöver få sin munhåla undersökt regelbundet.
 
Stor höjdskillnad av tänderna i underkäken.
Här har en pinne olyckligt kilats fast mellan tandraderna längre bak i munhålan.
Yttre trauma mot insiciverna (framtänderna).
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved