Välj stad

fästing på hund

Brukar din hund få fästingbett? Är du orolig att hunden ska få en fästingburen sjukdom?


De flesta känner till riskerna med fästingar. Men man ska också komma ihåg att det ska mycket till för att drabbas av en sjukdom. De flesta fästingar bär inte på smitta. Dessutom behöver din hund inte bli sjuk även om den blivit smittad.

Hittar du en fästing på din hund eller är det viktigt att ta bort den så fort som möjligt. Gör det till en vana att undersöka hunden regelbundet under fästingsäsongen.

Här får du veta mer om fästingar och om symtom på fästingsjukdomar som kan drabba hund.
Hund fästingbett borrelia.

VETERINÄR Christophe Bujon ger Goda råd om fästingar

FAKTA OM FÄSTINGAR.


Normalt pågår fästingperioden i Sverige mellan mars och slutet av oktober. Det är olika vanligt med fästingar i olika landsändar. Fästingarna är aktiva när det är 5 - 7 plusgrader eller varmare. Det innebär att fästingarna är aktiva nästan året om i vissa delar av södra Sverige.


Fästingen är ett litet leddjur, som är släkt med kvalster och spindeldjur. Den trivs bäst på skuggiga och fuktiga platser, gärna i lövskog. Fästingen går igenom fyra olika stadier i sin utveckling. Från ägg, till larv, till nymf och därefter till vuxen fästing. I de tre sistnämnda stadierna behöver fästingen suga blod för att utvecklas vidare. När fästingen är aktiv sitter den i vegetationen, kanske på ett grässtrå 10 - 20 cm från marken och väntar på att ett lämpligt djur eller en människa ska passera. Ofta är det möss eller sorkar som är värddjur, men fästingar kan också sätta sig på hundar och katter.


Hur stor är risken?

Olika hundar drabbas olika mycket. En del hundar gillar att ”dyka in” i växtlighet medan andra hellre håller sig till vägar och stigar och inte drabbas lika mycket. Fästingen kryper runt en stund på djuret för att hitta ett bra ställe att sätta sig på innan den biter. Fästingen sitter i 3 - 11 dagar och suger blod, sedan släpper den taget.
Fästing, fästingbett, hund.
När fästingen är aktiv sitter den ofta i gräset och väntar på att ett lämpligt djur eller en människa ska passera.
Hund fästingbett undersök.
Undersök din hund regelbundet för att upptäcka fästingar.

FÄSTINGSJUKDOMAR HUND.


De flesta fästingar bär inte på någon smitta, och även om de gör det behöver smittan inte överföras till din hund. Men självklart finns det en risk, och om hunden blir smittad kan det vara allvarligt. De sjukdomar din hund kan få är främst borrelios och en infektion som heter anaplasmos. TBE är väldigt ovanligt bland hundar.


Anaplasma

En bakteriell infektion som kan ge akuta symtom som feber, trötthet, hängighet, dålig aptit, mag- och tarmstörningar, tecken på smärta eller ömhet samt brist på blodplättar. För att överföra smittan måste fästingen ha sugit blod minst ett dygn. Även om din hund får smittan behöver den inte blir sjuk. Men hunden kan också bli dålig. Det tar ungefär 1-2 veckor från att hunden blivit biten tills den visar symtom. Hundar återhämtar sig oftast mycket fort när man behandlat anaplasma.

Borrelia

Orsakas av en bakterie, som finns i fästingens tarmar. För att kunna infektera hunden måste fästingen suga blod i minst ett dygn. Det tar två till fem månader innan sjukdomen uppträder. De allra flesta hundar blir inte sjuka även om en fästing överfört smitta på dem. Symtomen är nedsatt allmäntillstånd, feber, trötthet, ömma, stela leder och hälta som ibland förflyttar sig mellan olika ben, så kallad vandrande hälta. Det finns vaccin mot borrelia hos hund. Man grundvaccinerar två gånger med tre veckors mellanrum, därefter vaccinerar man årligen i god tid före fästingsäsongen.

Eksem

Fästingbett kan, precis som andra småsår i huden, utlösa fukteksem, som också kallas hotspots, och ger kladdig hud och päls, samt smärta.
 

Stämmer symtomen?

VAD KAN DU GÖRA SJÄLV HEMMA?


Fästingen sitter i 3 - 11 dagar för att suga blod och kan öka sin vikt flera hundra gånger. På vissa hundar är fästingar svårare att upptäcka, som långhåriga hundar eller hundar som inte är så roade av att bli klappade eller undersökta för länge. När du upptäcker en fästing, ta bort den på en gång. Ju snabbare, desto bättre. Då minskar risken att ditt djur smittas av sjukdom.


Undersök din hund regelbundet

Fästingar kan sätta sig överallt på djuret. De gillar att sitta framme vid ansiktet, bakom öronen, på halsen eller vid armhålorna. Där djuret inte själv kommer åt dem sitter de förstås längre.

Så här tar du bort fästingar

Använd helst fästingplockare. En del använder hellre fingrarna, och andra pincett. Med pincett finns en risk att krossa fästingen om man är oförsiktig. Ta tag om fästingen nära huden och dra rakt ut. Det är bra att få med alla delar av fästingen men om huvudet eller mundelarna sitter kvar är det inte farligt. Det släpper inom något dygn. Fästingbettet kan ge en liten varig infektion, tvätta då med klorhexidin från apoteket.
Fästing, fästingbett, hund.
En del hundar mår dåligt av fästinghalsband, på andra fungerar det bra.

Fästingmedel

Det finns olika former av receptfria fästingmedel för djur på apotek. Om du har katt använd alltid bara fästingmedel godkända för katter, aldrig medel för hundar. Katten kan bli sjuk och i värsta fall få kramper och dö av dessa. För alla djur är det viktigt att du tänker igenom de biverkningar som finns. Hunden kan till exempel slicka i sig fästingdroppar från pälsen om man har givit det för långt bak på kroppen, eller från andra hundar som är nybehandlade och få i sig giftet. Om hunden blir dålig, duscha och schamponera pälsen och skölj noga. Blir din hund mycket dåligt, kontakta veterinär. Också fästinghalsband kan göra att hundar bli dåliga och vingliga.

Fästingar på vintern?

Om du hittar fästingar på din hund under vintern bör du spara och skicka in dessa för analys, fråga din veterinär om hjälp. Det finns fästingarter vi normalt inte har i Sverige. Har du fått in utländska fästingar behöver det åtgärdas med sanering.

VAD GÖR VETERINÄREN?


I regel är det inte för just fästingburna sjukdomar som djurägare söker veterinär när de kommer in. Eftersom inkubationstiden för borrelia är flera månader kanske man inte kopplar ihop symtomen med att hunden haft fästingar. Kontakta alltid veterinär vid minsta misstanke om att din hund inte mår bra.

Så här går undersökningen till:


1. Veterinären ställer frågor. I sjukdomsbeskrivningen ingår bland annat:
  - Hur länge symtomen funnits.
  - Vilken del av kroppen gäller det.
  - Finns andra djur i familjen som har besvär.
  - Är besvären säsongsberoende.
  - Hur äter och dricker hunden.

2. Veterinären undersöker hunden.

3. Utifrån vad veterinären misstänker att felet är, tas prover.

4. En diagnos, eller preliminär diagnos, ställs.

5. En behandlingsplan läggs upp, inklusive eventuella återbesök för uppföljning.
Fästing, borrelia, hund.
Fästingen kan öka sin vikt flera hundra gånger.

Behandling

Behandling sker utifrån sjukdom. Vid anaplasmainfektion samt borrelia fungerar antibiotika som regel väl. När det gäller eksem orsakade av hudsåret efter en fästing rakar man bort den kladdiga pälsen och tvättar rent. Beroende på problemets storlek kan man också ge medicin.
 
Hitta din närmaste Evidensiaklinik
 

Evidensiaplus

Kundklubben som gör skillnad.
Bonus på köp och behandlingar.
Gratis medlemskap.
Hälsotips för ditt djur.

BLI MEDLEM NU

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved