Välj stad

glykolförgiftning
lömsk och dödlig

 

När vinter och kyla närmar sig bör hundägare se upp med en av de farligaste förgiftningarna: glykolförgiftning. Kylarvätskan som används till bilar innehåller oftast glykol, även kallat etylenglykol. Glykol smakar sött och är tyvärr något som våra husdjur gladeligen slickar i sig. Det behövs inte mycket för att dosen ska vara direkt dödlig.
 

Har du den allra minsta misstanke om att din hund slickat i sig glykol bör du omedelbart kontakta veterinär, även om du inte ser några symptom. 

 

SYMPTOM


Symptom som illamående, trötthet, kräkning, kramper och vinglighet kan ses redan efter 30 minuter. Mellan ett och tre dygn efter kommer nästa kris. Urinen slutar bildas, kramper tilltar, djuret kan hamna i koma och det är tyvärr dödlig utgång som väntar. Det kan vara svårt att veta om djuret fått i sig glykol, eftersom symptomen liknar vilken njurskada som helst. Genom ett blodprov mäts etylenglykolhalten och man tittar även allmänt på njurvärden. När man tar ett urinprov kan man se en viss typ av specifika kristaller som bara syns vid glykolförgiftning.


 

SÅ SKYDDAR DU DIN HUND


För att undvika denna hemska förgiftning - hantera glykol mycket försiktigt och var vaksam.
  • Var uppmärksam om du spiller glykol. Tänk på att alltid skölja och torka upp.
  • Var uppmärksam på pölar vid garage och parkeringar.
  • Låt inte hunden äta eller slicka i sig saker när ni vistas utomhus.

 

HITTA NÄRMASTE EVIDENSIAKLINIK I MOBILEN


Evidensia Djursjukvård finns på närmare 60 platser i Sverige från norr till söder, med elva akutmottagningar. När du surfar in på evidensia.se på din mobiltelefon visas vilka djursjukhus och djurkliniker som är närmast dig, med kontaktuppgifter och öppettider.

Du hittar dem självklart även här på hemsidan, se nedan.

Glykolförgiftning hund
 
 
 
Hitta din närmaste Evidensiaklinik
 

Evidensiaplus

Kundklubben som gör skillnad.
Bonus på köp och behandlingar.
Gratis medlemskap.
Hälsotips för ditt djur.

BLI MEDLEM NU

Till fler goda råd
om hundsjukdomar »

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved