Välj stad

att kastrera hanhund

Har du funderat på att låta kastrera din hanhund?

För en del hundägare är det viktigaste att hunden inte ska kunna para sig. Andra vill även få bukt med beteenden de inte kommer tillrätta med på annat sätt, som aggressivitet mot hanhundar, revirmarkerande eller stress när tikar i närheten löper. Det är bra att diskutera det ordentligt med en veterinär.
  
Det finns också nackdelar med kastration. Den största baksidan är risk för övervikt, som kan vara en fara för hundens hälsa. En debatt pågår också i hundvärlden där många ser med oro på att kastrering av friska hundar har ökat.
  
Här får du fakta om hur kastrering av hanhund går till och hur den kan påverka din vän. Behöver du mer fakta är du alltid välkommen att diskutera med oss på Evidensia.
 

FAKTA OM ATT KASTRERA HANHUND.


Att kastrera friska hundar blev tillåtet 1988 i Sverige. Eftersom det tidigare var förbjudet har kastreringarna ökat sedan dess. En del, som Svenska Kennelklubben, tycker att antalet ökat alldeles för mycket. Från 2017 får man därför inte längre ställa ut hanhundar som är kastrerade.

Hur går det till?

Det finns två sätt att kastrera hanhund, på kirurgisk eller kemisk väg. Vid kirurgisk kastreringen opereras testiklarna bort via ett snitt framför pungen. Normalt repar sig hunden fort efter operationen. Kemisk kastrering sker oftast genom att man sätter in ett chip som dämpar testosteronet, vilket gör att sperman inte längre är duglig. Effekten håller i sig under 6 – 12 månader. Vissa hundägare provar detta innan de tar steget och låter kastrera hunden kirurgiskt.

Kastrering vid sjukdom.

För vissa sjukdomar ingår kastration som behandling. Till exempel vid vissa cancerformer, bekymmer med prostatan och brock, sjukdomar som underhålls av könshormonet testosteron.

När ska man göra det?

Lämplig tid att kastrera en frisk hanhund är vid cirka sex månaders ålder. Det är en fördel att vänta med en eventuell kastration till efter puberteten. Könshormonerna behövs för att hanhunden ska utvecklas på ett bra sätt, och bli en karaktäristisk hanhund. I till exempel USA är det vanligt med tidigare kastration. Majoriteten av de hundar som säljs där kastreras redan som valpar.
Att kastrera hanhund.
Det finns för och nackdelar med att låta kastrera sin hanhund.

FÖR OCH EMOT KASTRERING.


Förutom det uppenbara, att en kastrerad hund inte kan producera valpar, kan kastrering också ge andra effekter. Ibland leder det till förändringar i beteendet, men det är inte en genväg till en mildare hund.


Förändringar i beteendet.

Hos hanhundar kan kastrering påverka beteenden, som är hormonellt styrda. Till exempel kan aggressivitet mot andra hanhundar minska liksom stress i kontakten med löpande tikar. Även urinmarkerandet brukar avta. Man ska dock inte se kastration som ett enklare sätt att få en lugnare hund. Det är bättre att träna sin hund eller att välja en annan ras. Men det förekommer att hundägare ställer frågor om kastration till sin veterinär om de har problem med hundens beteende och känner att de har provat allt annat. Då kan kastration komma upp i diskussionen. På ålderns höst drabbas kastrerade hundar mindre av prostatabekymmer, som är vanliga hos icke kastrerade hundar.

Risk för övervikt.

En nackdel med att kastera sin hanhund är risken för att den ska bli överviktig. Hormonförändringen efter kastrationen gör att ämnesomsättningen minskar och att hundens aptit ökar. Det är bra att dra ner på fodret efter kastration och förstås öka på motionen. Extra kilon och höga blodfetter kan leda till vällevnadssjukdomar, som problem med kärl och hjärta. Det vanligaste problemet är dock att en överviktig hund kan få diabetes och ledsjukdomar i till exempel knä- och höftleder. Kastrering kan också ge urininkontinens, men det är inte så vanligt.

VAD KAN DU GÖRA SJÄLV HEMMA?


Om du väljer att låta kastrera din hund och det sker på kirurgisk väg är det bra att förbereda den på bästa sätt. När du sedan får hem hunden efter ingreppet är det viktigt att den tar det lugnt ett tag.


Före besöket.

Inför kastrationen ska din hund badas en till två dagar före operationsdagen med ett vanligt hundschampo eller ett klorhexidinschampo, fråga efter en bra sort på din djurklinik. Det är för att minska mängden bakterier i pälsen och optimera hygienen vid ingreppet. För att minimera risken för kräkningar vid narkosen ska din hund fasta från midnatt kvällen innan operationen men får dricka vatten samma morgon. Han ska också rastas ordentligt före besöket.

Efter kastrationen.

Se till att din hund tar det lugnt efter operationen, särskilt den första veckan, för att förhindra att operationssåret börjar blöda. Hunden ska ha sin krage på hela tiden tills stygnen tas bort. Den vanligaste komplikationen efter operationen är infektion för att hunden har slickat på såret. Rasta hunden försiktigt i koppel. Eftersom vävnaden behöver läka under minimal belastning, ska hunden inte hoppa, leka eller ansträngas på annat sätt. Kontrollera såret dagligen. Det ska läka utan svullnad, rodnad, blödning, vätskeutträde och/eller påtaglig ömhet. Om du är osäker på hur läkningen fortskrider, kontakta din djurklinik för råd och eventuell läkningskontroll.
Efter kastration av hanhund.
Låt hunden ta det lugnt tiden efter ingreppet och behåll kragen på. Då kan operationssåret läka så bra som möjligt.

VAD GÖR VETERINÄREN?


När ni kommer till kliniken undersöker veterinären din hund för att kunna bedöma att han är god form för att sövas och opereras. Veterinären kontrollerar också att testiklarna ligger på plats i pungen.


Smärtstillande.

Efter undersökningen får hunden följa med till operationsavdelningen för lugnande och smärtstillande injektioner. Att ge smärtstillande före ingreppet optimerar effekten och förstärker även den lugnande sprutan så att han är behagligt dåsig i väntan på sin tur.

Sövning.

När den lugnande och smärtstillande medicineringen har gett effekt är det dags för sövning. En kanyl sätt i en ven för att kunna söva hunden med intravenöst narkosmedel. När den är tillräckligt sövd läggs en andningsslang i luftstrupen. Till tuben kopplas sedan syrgas med narkosmedel för att underhålla narkosen.

Operation.

Området på och omkring testiklarna rakas och tvättas. Hunden flyttas in till operationssalen där steriltvätt sker och veterinären väntar. Kirurgen dukar in patienten i sterila dukar och operationen kan börja. Under hela narkosen anpassas och justeras narkosdjupet för bästa säkerhet. Övervakningsinstrument mäter bland annat syrgasmättnad i blodet, hjärtfrekvens, ventilation och temperatur. Hunden får också intravenöst dropp för att främja blodtrycket och cirkulationen.

Uppvakning

När sista stygnet är satt och dukarna tagits av får din hund vakna lugnt nedbäddad i sin bur under uppsikt av en djursjukskötare. Vid behov får han ytterligare en smärtstillande injektion. Det är först när hunden är helt vaken och operationssåret kontrollerat som han kan åka hem.
Inför kastration av hanhund.
Förberedelser inför kastration av hanhund.
Det finns risk för övervikt när man kastrerar sin hund. Dra ner på fodret och öka på motionen.
Kastrera eller inte? En nackdel är risk för övervikt som kan leda till problem med hälsan. Motion är viktigt!
 
Hitta din närmaste Evidensiaklinik
 

Evidensiaplus

Kundklubben som gör skillnad.
Bonus på köp och behandlingar.
Gratis medlemskap.
Hälsotips för ditt djur.

BLI MEDLEM NU

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved