Välj stad

klåda hos hund

Har du märkt att din hund kliar sig plötsligt? Slickar den sin päls, biter sig i tassarna eller rullar runt på ett sätt du inte känner igen?


Det kan bero på att hunden fått klåda, något som är vanligare än många känner till. Hela tjugo procent av de hundar som kommer till en veterinär söker för någon form av klåda eller andra hudproblem. Har din hund klåda, vänta inte med att ta tag i bekymret. Hudproblem är ofta komplexa och kan ibland kräva både tid och ansträngningar för att komma tillrätta med.

Här får du veta mer om olika typer av hudproblem, hur du förebygger dem och vilken hjälp veterinären ger.
 

HUDENS & PÄLSENS VIKTIGA UPPGIFTER.


Huden är hundens största organ. Den har viktiga funktioner när det gäller både värmereglering och immunförsvar. Huden och pälsen säger mycket om hälsan hos din hund. Huden hos en frisk hund ska vara elastisk och fri från mjäll, krustor, rodnader och sår. Pälsen ska vara tät, glansig och lukta friskt eller neutralt.


Visste du att hundens hud saknar svettkörtlar utom under trampdynorna? Dessa svettkörtlar lämnar vittring i hundens spår och har ingen avkylande effekt.

Olika sorters päls.

Olika hundar och raser har olika hårlag och en del raser saknar faktiskt päls. Hos de flesta hundar består pälsen av underull och täckhår. Täckhårens utseende och egenskaper varierar från ras till ras. Så gott som alla hundar fäller päls två gånger om året, vanligen vår och höst. Tikar fäller ofta i samband med löpning, valpning eller digivning. En del hundar fäller mer än andra och året runt. Om din hund fäller onormalt mycket päls, har mjäll, utslag eller klåda är det dags att kontakta veterinär.
Hund klåda.

SYMPTOM KLÅDA HUND


Klåda hos hund kan visa sig på olika sätt. Hunden kan klia sig, slicka sig, rulla sig mycket eller i värsta fall klia bort päls eller klia upp sår. Orsaker till klåda kan delas in i fyra grupper: parasiter, infektioner, allergier och övriga orsaker. Ofta har hunden flera problem samtidigt och det är viktigt att behandla så många som möjligt. Ibland är det lätt att hitta orsaken, men många gånger är det tålamodsprövande eftersom olika sjukdomar kan ge samma symtom.


Parasiter.

Parasiter som ger klåda på hund är i första hand loppor, löss, rävskabb, mjällkvalster och hårsäckskvalster. Också andra parasiter kan vara aktuella, framför allt när det gäller importerade hundar eller om din hund vistats utomlands. De enda parasiter man kan se med ögat är löss och loppor. För att se mindre parasiter behöver man mikroskop.

Infektioner.

Infektioner i huden kan uppstå efter skador av olika slag och ibland efter operation, då infektionen oftast orsakas av bakterier. Den vanligaste orsaken till hudinfektioner är dock underliggande problem, främst allergier. Även jästsvamp trivs när hunden har andra hudproblem. Ringorm är en annan typ av svampinfektion. Den kan smitta mellan olika djurslag och även till människa.

Allergier.

Den vanligaste orsaken till klåda är idag olika allergier, då hunden reagerar allergiskt på ämnen i fodret eller på något annat i dess omgivning, som kvalster eller pollen. Det kan också handla om kontaktallergi eller en reaktion på till exempel läkemedel. Allergier är ofta genetiskt betingade. En del allergier är vanligare bland vissa hundraser.

Övriga orsaker.

Hit hör olika slags hudsjukdomar eller hudförändringar som inte hör hemma bland grupperna ovan. Det kan handla om medfödda problem, olika immunorsakade sjukdomar eller tumörsjukdomar med mera.
Hund klåda.
För att hitta orsaken till klåda tas olika slags prover, som blod-, vävnads-, parasit-, hud- och pälsprov.
Hund klåda.
Hundar kan få noskvalster, vilket kan leda till klåda oc kliande.
Hund klåda.
Vanliga ställen för klåda på hund är bakom öronen, på tassarna och kring analöppningen.
 

Stämmer symtomen?

FÖREBYGGA KLÅDA HOS HUND.


Det finns mycket du som hundägare kan göra för att förebygga hundklåda . En hel och ren hund som får ett bra foder har betydligt större chans att slippa hudproblem. Med rätt skötsel och lite omsorg varje dag skapar du de bästa förutsättningarna för hundens hälsa. Här är några punkter för att förebygga hudproblem.


Foder.

Ge din hund ett foder av hög kvalitet. Olika hundar är olika känsliga för foder och annat de får i sig. Rådgör med din veterinär om vilket foder som är bäst.

Hygien.

Håll din hund välskött. Om den är långhårig, borsta den regelbundet och kamma ut tovor, också mellan trampdynorna. Klipp hundens klor regelbundet.

Bad.

Bada eller duscha hunden regelbundet. Använd ett bra hundschampo, skölj och torka väl. Vissa hundar är känsliga för fukt och kan lättare få infektioner än andra. En frisk hund kan normalt badas en gång i månaden. Handlar det om att behandla en pågående hudinfektion kan du bli rekommenderad särskilda schampon att bada hunden med, ibland flera gånger i veckan.

Kontroll.

Undersök hunden regelbundet. Gör det till en vana att inspektera hunden för att upptäcka hudproblem och annat på ett tidigt stadium. Ta för vana att undersöka tassarna och både titta och lukta i öronen. Öronproblem hos hund beror nästan alltid på ett hudproblem. Sekret från öronen eller avvikande doft är inte normalt.
Hund klåda behandling.
Det finns mycket du kan göra för att undvika hudproblem. Håll din hund välskött och undersök den regelbundet.

VAD GÖR VETERINÄREN ÅT KLÅDA PÅ HUND?


Om din hund kliar sig ska du alltid boka tid hos veterinär. Ju tidigare du kommer, desto snabbare och bättre kan vi hjälpa din hund.


Klåda kan vara enkel att behandla men i många fall har den flera orsaker och det kan ta tid att komma tillrätta med problemen. Grunden till att hunden ska bli frisk är att veterinären får träffa din hund. Ibland behöver du också komma på uppföljningsbesök med din hund. Vissa sjukdomar är kroniska och då behöver du tillsammans med din veterinär hitta sätt att hantera dem långsiktigt på bästa sätt.

Så här går undersökningen till:


1. Veterinären lyssnar och ställer en rad frågor. I sjukdomsbeskrivningen ingår bland annat:

- Hur länge klådan har pågått.
-Var på kroppen hunden kliar sig.
- Vad hunden äter.
- Hur magen och avföringen fungerar.
- Om det finns andra djur i familjen som har klåda.
- Om klådan är säsongsberoende.

2. Veterinären undersöker hunden och dess hud.

3. Utifrån vad veterinären misstänker att felet är, tas prover.

4. En diagnos, eller preliminär diagnos, ställs.

5. En behandlingsplan läggs upp, inklusive planering av återbesök för uppföljning.
Hund klåda trampdynor.
Undersök hundens hud regelbundet, glöm inte trampdynor och öron.

Behandling.

Mot parasitangrepp och infektioner finns det oftast effektiv behandling. Numera undviker man i mesta mån att behandla infektioner med antibiotika för att förhindra bakterieresistens. Din hund kan istället ordineras utvärtes behandling med särskilda schampon eller andra produkter.

Vid misstanke om allergi brukar utredningen gå till så att veterinären utesluter parasiter och infektioner innan man går vidare med en allergiutredning. Behandlingen inriktar sig sedan på orsaken. Klåda som beror på allergi behandlas genom att undvika det hunden reagerar på och ibland genom vaccination. I vissa fall behövs kortison eller andra läkemedel, som finns i tablettform och för lokal behandling. Utvärtes skötselråd ingår för det mesta i behandlingen vid allergi.

Det finns förstås många hudsjukdomar och behandlingar som inte berörs här - fråga din veterinär.
 
Hitta din närmaste Evidensiaklinik
 

Evidensiaplus

Kundklubben som gör skillnad.
Bonus på köp och behandlingar.
Gratis medlemskap.
Hälsotips för ditt djur.

BLI MEDLEM NU

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved