Välj stad

tandvård för din hund

Har du tittat din hund i munnen? Borstar du din hunds tänder?


En viktig sak för hundens hälsa och välbefinnande är att hålla tänder och tandkött friska. Faktum är att både hundars och katters munhygien mår bra om du borstar tänderna, helst varje dag. Många väntar länge innan de söker hjälp för problem i munhålan.

Här får du veta hur du sköter din hunds dagliga tandhygien, när du bör kontakta veterinär och hur vi hjälper din hund.Tandvård hund borsta tänder.
Håll din hunds tänder friska.
 

FAKTA OM TÄNDER.


Det är inte alltid det märks att hunden har ont i munnen. Att djuren slutar äta för att det gör ont är en myt. Karies är mindre vanligt bland djur men tandsten och tandlossning förekommer desto oftare.


Allmän fakta:

  • 80 procent av hundar har någon typ av inflammation i tandens stödjevävnad (gingivit eller parodontit).
  • Plaque är den enskilt viktigaste orsaken till tandsjukdom. De flesta diagnoser i munhålan har en koppling till plack.


Vad är plack?

Plack är en klistrig hinna som består av äggviteämnen, levande och döda bakterier från munhålan samt restprodukter från bakterier och matrester. Plack bildas redan inom några timmar efter tandborstning och måste därför regelbundet avlägsnas från tanden för att inte orsaka sjukdom. I plack kan också inlagras salter från saliven varvid tandsten bildas.

SYMTOM PÅ TANDPROBLEM HOS HUND.


Rena tänder ger fräsch andedräkt. Om din hund luktar illa i munnen kan det bero på en inflammation.

Några vanliga tand- och munhålediagnoser hos hund:

  1. Stomatit är en kronisk mycket smärtsam inflammation i munnens slemhinna. Slemhinnan blir mörkröd och blöder lätt. Finns i olika former men gemensamt för alla är den kraftiga smärtan.
     
  2. Tandresorption kallades tidigare FORL (Feline Odontoclastic Resorptive Lesions) och är en progressiv sjukdom som kan bli väldigt smärtsam. Resorption är en process där tandens bulkvävnad bryts ner och gradvis blottar tandens nerver och blodkärl.
     
  3. Inflammation i tandens stödjevävnad startar ofta med inflammation i tandköttet (gingivit) och kan därefter om den inte behandlas, fortskrida till parodontit (tandlossning) där rothinnan och benet som omger tanden förstörs.
Tandproblem hund tänder.
Friska tänder är pärlvita, slemhinnorna i en välmående munhåla är ljusrosa.
Tandproblem hund tänder.
Tandlossning (parodontit) och tandsten i munnen på en hund.
 

Stämmer symtomen?

VAD KAN DU GÖRA SJÄLV?


Den uteslutande viktigaste åtgärden man själv kan göra för att hjälpa sin hund till god tandhälsa, är att borsta hundens tänder! Tandborstning bör ske en gång dagligen. Det finns olika typer av särskilt anpassade tandborstar men en vanlig mjuk barntandborste brukar fungera utmärkt!


Positiv inlärning.

För att lyckas med sin tandborstningsrutin kan det vara bra att försöka träna hunden i att uppfatta sin tandborste som något positivt. Använd gärna en tandborste som ”givare” av hundens favoritgodis, så uppfattar snart hunden tandborsten som något positivt. Att doppa tandborsten i något gott, till exempel kyckling- eller köttbuljong kan påskynda den positiva inlärningen. Låt hunden få sitt godis med hjälp av tandborsten, men kräv att först få lyfta på läppen, gnugga på en tand och så vidare. Tag tid på er att skapa en positiv upplevelse för hunden. Luta tandborsten cirka 30 grader mot tandköttskanten och borsta med korta eller cirklande  rörelser.


Anpassad tandkräm eller bara vatten.

Undvik att använda din egen tandkräm till hunden. Hundar är till exempel känsliga för fluor och flera andra ämnen i din egen tandkräm kan skada hunden. Det finns särskild hundtandkräm, ofta smaksatt för att göra tandborsten godare. Att borsta med tandborsten doppad i vatten går också utmärkt. Det finns många andra tandhälsoprodukter som ibland kan hjälpa ditt djur till bättre tandhälsa, men inget kan ersätta tandborstning. Det finns helt enkelt inga  genvägar till en bättre tand- och munhälsa för din hund.
Tandvård hund. Borsta tänder på hund.
Borsta tänderna på hund.

VAD GÖR VETERINÄREN?


Lättare tandsten kan du själv hålla efter genom regelbunden tandborstning, men kraftigare tandstensbeläggning bör avlägsnas under narkos.

Så här går en tandundersökning till:

En tandundersökning innefattar att veterinären kontrollerar hundens bett och identifierar eventuella bettfel som kan orsaka problem för hunden. Antalet tänder räknas och varje tand undersöks avseende skador på kronan. Runt varje tand mäts sedan fickdjupet för att ge ledtrådar om eventuella skador på tandens stödjevävnad. Eftersom cirka 60 procent av tanden består av en rot som ligger gömd i käkbenet, måste tanden också röntgas. En tand kan till synes vara helt frisk när man tittar på kronan, men inte sällan avslöjas t.ex. rotspetsbölder, beninflammation m.m. när tanden röntgas. Att röntga en tand kräver särskild röntgenutrustning (dentalröntgen).

Behandling.

Professionell tandrengöring (PTR) innebär att all plack och tandsten avlägsnas. Tandsten avlägsnas ofta med hjälp av handinstrument och så kallad ultraljudscaler varefter tanden poleras. Tänder som sitter för trångt för att möjliggöra rengöring avlägsnas.
Tandsten hund behandling.
Tandsten avlägsnas med en så kallad ultraljudscaler medan hunden är under narkos.
 
Hitta din närmaste Evidensiaklinik
 

Evidensiaplus

Kundklubben som gör skillnad.
Bonus på köp och behandlingar.
Gratis medlemskap.
Hälsotips för ditt djur.

BLI MEDLEM NU

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved