Välj stad

om fästing på katt

Brukar din katt få fästingar? Är du orolig att katten ska få en fästingburen sjukdom?


De flesta känner till riskerna med fästingar. Men man ska också komma ihåg att det ska mycket till för att drabbas av en sjukdom. De flesta fästingar bär inte på smitta. Dessutom behöver din katt inte bli sjuk även om den blivit smittad.

Hittar du en fästing på din katt är det viktigt att ta bort den så fort som möjligt. Gör det till en vana att undersöka din katt regelbundet under fästingsäsongen.

Här får du veta mer om fästingar och om symtom på fästingburna sjukdomar.
 

FAKTA OM FÄSTINGAR.


Normalt pågår fästingperioden i Sverige mellan mars och slutet av oktober. Det är olika vanligt med fästingar i olika landsändar. Fästingarna är aktiva när det är 5 - 7 plusgrader eller varmare. Det innebär att fästingarna är aktiva nästan året om i vissa delar av södra Sverige.


Fästingen är ett litet leddjur, som är släkt med kvalster och spindeldjur. Den trivs bäst på skuggiga och fuktiga platser, gärna i lövskog. Fästingen går igenom fyra olika stadier i sin utveckling. Från ägg, till larv, till nymf och därefter till vuxen fästing. I de tre sistnämnda stadierna behöver fästingen suga blod för att utvecklas vidare. När fästingen är aktiv sitter den i vegetationen, kanske på ett grässtrå 10–20 cm från marken och väntar på att ett lämpligt djur eller en människa ska passera. Ofta är det möss eller sorkar som är värddjur, men fästingar kan också sätta sig på katter.


Hur stor är risken?

Olika katter drabbas olika mycket. Utekatter kan drabbas mer av fästingangrepp men de positiva hälsoeffekterna för en utekatt överväger förstås risken med fästingar. Fästingen kryper runt en stund på djuret för att hitta ett bra ställe att sätta sig på innan den biter. Fästingen sitter i 3–11 dagar och suger blod, sedan släpper den taget.
Fästing, fästingbett, katt.

VETERINÄR christophe Bujon ger Goda råd om fästingar

SYMTOM OCH SJUKDOMAR.


De flesta fästingar bär inte på någon smitta, och även om de gör det behöver smittan inte överföras till din katt. Men självklart finns det en risk, och om djuret blir smittat kan det vara allvarligt. De sjukdomar ditt djur kan få är främst borrelios och en infektion som heter anaplasmos. TBE är väldigt ovanligt hos katter.


Anaplasma.

En bakteriell infektion som kan ge akuta symtom som feber, trötthet, hängighet, dålig aptit, mag- och tarmstörningar, tecken på smärta eller ömhet samt brist på blodplättar. För att överföra smittan måste fästingen ha sugit blod minst ett dygn. Även om din katt får smittan behöver den inte blir sjuk. Det tar ungefär 1-2 veckor från att katten blivit biten tills den visar symtom. Katten återhämtar sig oftast mycket fort när man behandlat anaplasma.

Borrelia.

Orsakas av en bakterie, som finns i fästingens tarmar. För att kunna infektera katten måste fästingen suga blod i minst ett dygn. Det tar två till fem månader innan sjukdomen uppträder. De allra flesta katter blir inte sjuka även om en fästing överfört smitta på dem. Symtomen är nedsatt allmäntillstånd, feber, trötthet, ömma, stela leder och hälta som ibland förflyttar sig mellan olika ben, så kallad vandrande hälta.

Eksem.

Fästingbett kan, precis som andra småsår i huden, utlösa fukteksem, som också kallas hotspots, och ger kladdig hud och päls, samt smärta.
Fästing, fästingbett, katt.
När fästingen är aktiv sitter den ofta i gräset och väntar på att ett lämpligt djur eller en människa ska passera.
Katt fästingbett undersök.
Fästingen kryper runt på djuret för att hitta ett bra ställe att bita sig fast på.
 

Stämmer symtomen?

VAD KAN DU GÖRA SJÄLV HEMMA?


Fästingen sitter i 3 - 11 dagar för att suga blod och kan öka sin vikt flera hundra gånger. På vissa katter är fästingar svårare att upptäcka, som långhåriga katter eller katter som inte är så roade av att bli klappade eller undersökta för länge. När du upptäcker en fästing, ta bort den på en gång. Ju snabbare, desto bättre. Då minskar risken att ditt djur smittas av sjukdom.


Undersök din katt regelbundet.

Fästingar kan sätta sig överallt på djuret. De gillar att sitta framme vid ansiktet, bakom öronen, på halsen eller vid armhålorna. Där djuret inte själv kommer åt dem sitter de förstås längre.
Fästing, fästingbett, katt.
Undersök din katt regelbundet för att upptäcka fästingar.

Så här tar du bort fästingar.

Använd helst fästingplockare. En del använder hellre fingrarna, och andra pincett. Med pincett finns en risk att krossa fästingen om man är oförsiktig. Ta tag om fästingen nära huden och dra rakt ut. Det är bra att få med alla delar av fästingen men om huvudet eller mundelarna sitter kvar är det inte farligt. Det släpper inom något dygn. Fästingbettet kan ge en liten varig infektion, tvätta då med klorhexidin från apoteket.


Fästingmedel.

Det finns olika former av receptfria fästingmedel för djur på apotek. Använd alltid bara fästingmedel godkända för katter, aldrig medel för hundar. Katten kan bli sjuk och i värsta fall få kramper och dö av dessa. För alla djur är det viktigt att du tänker igenom de biverkningar som finns. Katten kan till exempel slicka i sig fästingdroppar från pälsen om man har givit det för långt bak på kroppen, eller från andra katter som är nybehandlade och få i sig giftet. Om katten blir dålig, duscha och schamponera pälsen och skölj noga. Blir din katt mycket dålig, kontakta veterinär. Också fästinghalsband kan göra att katter bli dåliga och vingliga.

Fästingar på vintern?

Om du hittar fästingar på din katt under vintern bör du spara och skicka in dessa för analys, fråga din veterinär om hjälp. Det finns fästingarter vi normalt inte har i Sverige. Har du fått in utländska fästingar behöver det åtgärdas med sanering.

VAD GÖR VETERINÄREN?


I regel är det inte för just fästingburna sjukdomar som djurägare söker veterinär när de kommer in. Eftersom inkubationstiden för borrelia är flera månader kanske man inte kopplar ihop symtomen med att hunden haft fästingar. Kontakta alltid veterinär vid minsta misstanke om att din katt inte mår bra.

Så här går undersökningen till:


1. Veterinären ställer frågor. I sjukdomsbeskrivningen ingår bland annat:
  - Hur länge symtomen funnits.
  - Vilken del av kroppen gäller det.
  - Finns andra djur i familjen som har besvär.
  - Är besvären säsongsberoende.
  - Hur äter och dricker katten.

2. Veterinären undersöker katten.

3. Utifrån vad veterinären misstänker att felet är, tas prover.

4. En diagnos, eller preliminär diagnos, ställs.

5. En behandlingsplan läggs upp, inklusive eventuella återbesök för uppföljning.


Behandling.

Behandling sker utifrån sjukdom. Vid anaplasmainfektion samt borrelia fungerar antibiotika som regel väl. När det gäller eksem orsakade av hudsåret efter en fästing rakar man bort den kladdiga pälsen och tvättar rent. Beroende på problemets storlek kan man också ge medicin.
Fästing, borrelia, hund.
Fästingen kan öka sin vikt flera hundra gånger.
 
Hitta din närmaste Evidensiaklinik
 

Evidensiaplus

Kundklubben som gör skillnad.
Bonus på köp och behandlingar.
Gratis medlemskap.
Hälsotips för ditt djur.

BLI MEDLEM NU

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved