Välj stad

rätt mat för papegojfåglar

Har du en papegoja – undulat, kakadua, grå jako, agapornis eller annan papegojfågel? Brukar du servera din fågel fröblandning i en vanlig matskål?


En sådan kost har många nackdelar för din fågel. De så kallade fågelfröerna är inte naturlig föda, i själva verket är dessa obalanserad kost där många viktiga mineraler och vitaminer saknas. Dessutom har fröblandningar ofta en dålig hygienisk kvalitet. I värsta fall kan din fågel bli sjuk av detta foder. Här får du tips och råd om både mat som håller din fågel frisk och hur du serverar den så att fågelns psyke stimuleras.
 

HÄLSOPROBLEM SOM BEROR PÅ FEL FODER.


Traditionsmässigt utfodras de flesta papegojor i fångenskap med olika sorters fröblandningar. Men de fröer som ingår i dessa blandningar är inget som papegojorna skulle stöta på i det vilda. Ett annat problem med utfodringen är att maten är alldeles för lättillgänglig. Fågeln behöver inte lägga ner energi på att söka sin föda själv.


Felaktig kost leder till många hälsoproblem hos våra papegojor. Några av de vanligaste hälsoproblemen och sjukdomarna är:

• Fetma
• Leverförfettning
• Arterioscleros (förfettade blodkärl)
• A-vitaminbrist med åtföljande luftvägssjukdomar
• Kalkbrist med åtföljande värpnöd
• Struma på grund av jodbrist

Med en bra utfodring skulle vi kunna undvika en rad sjukdomar hos våra fåglar. Kan vi sedan låta dem söka efter sitt foder själva, i stället för att få det serverat i en kopp framför näbben, så skulle många papegojors psyke må mycket bättre.
Mat papegoja undulat mm.
Det är viktigt att utfodra sin fågel på rätt sätt.

SYMTOM PÅ SJUKDOMAR SOM ORSAKATS AV FEL FODER.


Här kan du läsa om olika symtom på sjukdomar som beror på den kost din fågel har fått. Tänk på att fåglar inte visar sjukdomssymtom förrän sjukdomen är långt gången. Har du minsta misstanke om att din fågel inte mår bra, kontakta veterinär.


Fetma.

Fetma hos fåglar visar sig som ökat bukomfång och nedsatt motionsintolerans. Fågeln vill eller kan inte flyga, eller blir mycket flåsig efter en kort flygtur. Hos vissa arter som undulat och rosenkakadua kan fettet ansamlas i knölar på kroppen.

Leverförfettning.

Vid leverförfettning sitter inte fettet bara på utsidan av kroppen, utan fyller ut en stor del av levern. Levern orkar inte arbeta som den ska vilket kan ge snabbväxande näbb, felfärgade fjädrar, nedsatt ork, kräkningar, lös spillning.

Arterioskleros.

Drabbar lätt grå jako. Fettet ansamlas i blodkärl vilket gör att hjärtat inte kan arbeta optimalt. Fågeln kan visa tecken på kramper, förlamning, dålig ork och svårt att flyga.

A-vitaminbrist.

Vanligt hos grå jako och amazonpapegojor. Leder till sköra slemhinnor i luftvägarna och gör fågeln mer utsatt för luftvägssjukdomar, med allt från snuva och nysningar till nedsatt ork och flämtande andning.

Kalkbrist.

Leder hos små papegojor (undulater, nymfkakaduor och agapornis) ofta till värpnöd. Kalk behövs för att bilda skal på ägget, och för att livmodern ska orka pressa ut ägget vid värpningen. Utan förkalkat skal fastnar ägget lätt och fågeln orkar inte få ut det. Symtomen kan snabbt bli livshotande med en fågel som sitter på burbotten och är kraftigt försvagad.

Struma.

Ett typiskt undulatproblem. Vid jodbrist förstoras sköldkörteln och pressar mot luftstrupen. Fågeln får ett karaktäristiskt biljud som hörs vid varje andetag.
Fåglar missfärgad fjäder.
Precis som många andra djur visar fåglar inte tecken på sjukdom förrän det gått långt. Felfärgade fjädrar kan vara ett tecken på bristutfodring.
Papegojfågel letar mat.
Det är bra att låta sin fågel leta efter fodret istället för att severa det i en skål.
Väg din fågel.
Väg din fågel regelbundet för att upptäcka tecken på sjukdom i tid.
 

Stämmer symtomen?

RÄTT FODER TILL PAPEGOJFÅGLAR.


Det är inte alltid enkelt att sätta ihop den bästa menyn med olika foder så att din fågels alla näringsbehov tillgodoses. Det krävs både stor kännedom om innehållet i olika slags föda och en samarbetsvillig fågel som äter upp det du serverar. Lösningen är att servera en kombination av pellets, frukt och grönsaker på ett stimulerande sätt.


Pellets.

Numera finns bra pellets för fåglar. Det är helfoder, där varje bit ser likadan ut, så att fågeln inte själv kan sitta och välja bland bitarna. Äter fågeln pellets får den i sig all näring den behöver. Men att sitta och äta bruna pelletsbitar kan ju inte vara stimulerande för en intelligent papegoja? Nej, det stämmer. Därför rekommenderas att ca 70 procent av vad fågeln äter utgörs av pellets. Då får den i sig basbehovet av näring.

Grönsaker och frukt.

Förutom de 70 procent av fågelns foderintag varje dag ska resterande 30 procent av födan utgöras av grönsaker och lite frukt. Variera i det oändliga med olika former och färger, så stimuleras din fågel.


Låt fågeln leta efter maten.

För att stimulera fågeln optimalt återstår utmaningen att låta fågeln leta sin mat. Börja enkelt, till exempel med ett löst papper ovanpå matskålen som fågeln måste flytta på. Trappa sedan upp svårighetsgraden, så att fågeln får flyga eller klättra från plats till plats och leta mat i olika gömmor/leksaker. När man har lyckats ska fågeln inte längre få mat från en skål utan själv leta upp all mat, som den gör i det vilda under 5 - 6 timmar per dag
Tamfågel utfodring.
Servera din fågel en kombination av pellets, frukt och grönsaker på ett stimulerande sätt.

VAD GÖR VETERINÄREN?


När du tar med fågeln till veterinär så får du berätta om skötsel och utfodring. Under tiden får fågeln sitta kvar i sin bur så att veterinären kan iaktta fågelns beteende och hållning.


Viktkontroll.

När det är dags att komma ut ur buren kan man passa på att ställa en våg under buren, nolla vågen, och avläsa vikten när fågeln kommit ut. På så sätt slipper man stressa fågeln för detta moment. Viktkontroll ett par gånger i veckan i hemmet är den bästa åtgärden du som djurägare kan vidta för att upptäcka tidiga sjukdomstecken.

Undersökning.

Oavsett om fågeln är van vid hantering eller inte, håller veterinären ofta fast fågeln med hjälp av en handduk. Fågeln kan få ägna sig åt att bita i handduken, och handduken skyddar även vingarna så att de inte skadas om fågeln försöker flaxa. Veterinären gör en allmän klinisk undersökning. Fynd som antyder felaktig utfodring påpekas, t ex fetma, felfärgade fjädrar, slitna trampdynor och avsaknad av papiller i munhålan, de små ”känselspröt” i gommen som försvinner vid A-vitaminbrist. Eventuellt kan veterinären redan nu bedöma vad som är orsak till fågelns problem och ordinera behandling för detta. Ibland måste kompletterande undersökningar göras, som röntgen och/eller blodprov.
Servera din fågel rätt kost.
Serverar du din fågel vanlig fröblandning? Tänk om!
Servera din fågel rätt kost.
Grönsaker, lite frukt och pellets är hälsosamt för din fågel.
 
Hitta din närmaste Evidensiaklinik
 

Evidensiaplus

Kundklubben som gör skillnad.
Bonus på köp och behandlingar.
Gratis medlemskap.
Hälsotips för ditt djur.

BLI MEDLEM NU

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved