Välj stad

magproblem hos kanin

Har din kanin plötsligt blivit ointresserad av att äta? Har den dragit sig undan eller slutat bajsa?


Problem med avstannad magtarmfunktion är tillsammans med tandproblem en av de absolut vanligaste orsakerna till varför kaninägare kontaktar veterinär. Om det händer din kanin är det bråttom, du behöver snabbt kontakta veterinär för att sjukdomsförloppet ska kunna hejdas och kaninen räddas.

Men det går att förebygga magproblem hos kaninen. Om du ger den rätt kost med mycket fibrer behöver det aldrig hända.
 

SÅ FUNGERAR KANINENS MATSMÄLTNING.


I det vilda äter kaninen mycket fiberrik mat. Därför är kaninens matsmältningssystem skapat för att det alltid ska finnas mat som bearbetas där, antingen i magsäcken eller i den jättestora blindtarmen. Våra tama kaniner behöver också rätt foder för att magen ska fungera.


Kaninens mage behöver fibrer.

Svårsmälta fibrer i hö är grunden till kaninens hälsa. Fibrerna krävs för att hålla tänderna i trim, och de krävs också som motor för en fungerande mag- och tarmmotorik. Bra mat för en kanin är hö och bladgrönsaker.

En ond cirkel.

Om kaninen slutar äta stannar också magtarmfunktionen upp efter bara några timmar. Eftersom det alltid finns lite foder kvar i både magsäcken och tarmen kan det börja jäsa och orsaka gasbildning. Gasen gör att organet tänjs ut vilket ger upphov till smärta. Smärtan gör att kaninen inte vill äta, och så har en ond cirkel skapats.

Kaninen visar inte smärta.

Tänk på att kaninen inte visar smärta förrän det är mycket långt gånget. Det beror på att kaninen har sitt vilda beteende kvar. I vilt tillstånd är ett sjukt djur ett tacksamt byte för rovdjur.
Magproblem kanin.

SYMTOM OCH ORSAKER.


Det finns två huvudanledningar till att kaninens mage börjar krångla. Den ena är brist på fibrer i kosten, den andra att kaninen av någon anledning slutat äta. Om sjukdomen upptäcks tidigt går det oftast att få kaninen helt frisk igen. Men ibland har sjukdomen ett så dramatiskt förlopp att kaninen inte går att rädda.


Fel foder.

Om kaninen får mycket lättsmält föda som pellets och så kallade kaninblandningar, fungerar magens motorik med tiden allt sämre. Kaninen kan också bli kräsen och hellre välja den lättsmälta maten än det viktiga höet. Utfodringen av den felaktiga maten kan ha pågått länge men symtomen sätter alltid in akut.

Kaninen slutar äta.

En kanin som är rädd eller stressad kan plötsligt sluta äta av sitt foder. En utekanin kan ha blivit skrämd av ett rovdjur och sätter sig i ett hörn och trycker. En kanin kan också ha ont från en annan sjukdom och slutar då äta. Vare sig den blivit rädd eller slutat äta på grund av smärta leder det till en stillastående magsäck.

Sjukdomsförlopp.

Kaninen insjuknar oftast mycket snabbt. Djurägaren märker att kaninen plötsligt är ointresserad av att äta. Den kanske drar sig undan och sitter ihopkrupen. Efter några timmar kommer inte längre avföring. Ibland är sjukdomen dramatisk med synbart ökat bukomfång och kraftigt nedsatt allmäntillstånd då buken trycker mot hjärta och lungor. En kanin som inte velat äta på 24 timmar är ett akutfall och bör undersökas av veterinär.
Kanin med magproblem.
En kanin som är rädd eller stressad kan plötsligt sluta äta, utekaninaer kan t ex bli skrämda av rovdjur och då sätta sig och trycka.
 

Stämmer symtomen?

VAD KAN DU GÖRA SJÄLV HEMMA?


Det viktigaste du kan göra hemma är att se till att utfodra kaninen så bra som möjligt. Dessutom är det viktigt att skydda kaninen för rädsla och stress, till exempel se till att inte katter och rävar kan slinka in nära buren.


Rätt foder för din kanin

Kaninen ska få rejält med hö. Räkna med minst lika mycket hö som kaninen är stor. Höet ska ha god kvalitet och bytas ut dagligen. Servera det från en högrind så det inte smutsas ned. Kaninen bör också få cirka 250 gram bladgrönsaker per kilo kroppsvikt. Tänk dig vad en vild kanin hittar då den söker föda. Bjud på olika typer av sallader och örter. Ogräs är också utmärkt. Var sparsam med sockerrika produkter som morötter och frukt.

Var sparsam med torrfoder.

Många kaninägare vill ge torrfoder till sina djur. Det är inget en kanin behöver. Många kaniner föredrar torrfoder och äter sig hellre mätta på det än på höet. Ge max en matsked torrfoder per kg kroppsvikt. Torrfodret ska vara pellets av god kvalitet, inte någon blandning av pellets, spannmål och torkade grönsaker.
Kaniner magproblem pellets hö.

Stödmatning.

Så snart kaninen har slutat äta måste den stödmatas. Det finns speciell välling för sjuka kaniner, Oxbow Critical Care, hos välsorterade djuraffärer och veterinärer. Kaninen behöver ca 0,5 dl per kg kroppsvikt fördelat på flera tillfällen. Gasbindande medel, Minifom, finns receptfritt på apotek. Effektiviteten hos preparatet är omdiskuterad, men det är inte skadligt.  Ge 0,2 - 0,3 ml med 8 timmars intervall. Vänta inte och se om kaninen mår bättre. Sök alltid hjälp av veterinär.

VAD GÖR VETERINÄREN?


Först måste orsaken till besvären utredas. Veterinären frågar om vilket foder du ger kaninen för att kontrollera om det kan ha haft betydelse. Sedan måste kaninen oftast genomgå röntgen, dels för att leta bakomliggande utlösande sjukdom, dels för att bedöma svårighetsgraden av magproblemet.


Behandling.

Avstannad mag-tarmmotorik kan ge en sjukdom av mycket varierande svårighetsgrad från kanin till kanin. I tidigt skede kan det räcka med att kaninen behandlas med vätska, vitaminer, smärtstillande medicin och motorikstimulerande medicin. Djurägaren får sedan fortsätta medicinering och matning hemma tills kaninen kommit igång igen, vilket brukar ta allt från ett dygn till en vecka. I svåra fall kan kaninen behöva skrivas in på djursjukhus/-klinik för intensivvård. Den kan behöva ges vätska intravenöst för att stabilisera blodcirkulation, sitta i kuvös för att bibehålla sin kroppstemperatur och ibland få en sond införd via mun eller näsa för att tömma ut gas ur magsäcken och/eller föra in näring på ett stressfritt sätt.
Magproblem kanin hö.
Ge din kanin hö och bladgrönsaker varje dag så behöver den aldrig få magproblem. Högst 1 matsked pellets per kilo kroppsvikt och dag gäller. Inte mer.
Kanin magproblem mata.
En kanin som slutat äta måste stödmatas flera gånger per dygn.
Kanins magproblem röntgen.
Om kaninen slutar äta är det bråttom, kontakta veterinär direkt. Hos veterinären behöver kaninen oftast genomgå röntgenundersökning.
 
Hitta din närmaste Evidensiaklinik
 

Evidensiaplus

Kundklubben som gör skillnad.
Bonus på köp och behandlingar.
Gratis medlemskap.
Hälsotips för ditt djur.

BLI MEDLEM NU

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved