Välj stad

tandproblem hos kanin

Har din kanin börjat äta på ett underligt sätt? Undviker den hö eller har den börjat dregla?

Det kan bero på att kaninen har besvär med sina tänder och har ont i munnen. Problem med kaninens tänder är en av de allra vanligaste orsakerna till varför kaninägare kontaktar veterinär. Ofta leder tandbesvär till många besök hos veterinären under hela kaninens livstid för att den ska kunna äta normalt. Men det går att förebygga tandproblem. Hemligheten är att ge kaninen rätt slags kost.
 

TÄNDERNAS VIKTIGA FUNKTION.


Kaninen har två typer av tänder, framtänder och kindtänder. Hos kanin växer både framtänderna och kindtänderna hela livet.


Kaninens framtänder växer hela 2–3 mm i veckan. Även hos mindre gnagare växer framtänderna hela livet. Anledningen till att kaninens tänder ständigt växer är att den i det vilda äter mycket fiberrik mat. Tänderna utsätts då för ständigt slitage vilket gör att tänderna måste växa för att kaninen ska överleva. Om tänderna inte skulle växa, skulle den efter kort tid inte kunna tugga längre.


Kaninen behöver tuggmotstånd.

För både kaninen och andra gnagare som bor hos människan kan djurens naturliga tandväxt leda till problem. Det beror på att vi ofta utfodrar våra sällskapsdjur med mer lättuggad kost än den som finns i naturen. Tänderna slits då inte tillräckligt mycket utan blir långa och vassa och kan skada tungan och kinderna när djuret försöker äta.
Tandproblem kanin.
Det är viktigt att utfodra sin kanin på rätt sätt för att undvika tandproblem.

SYMTOM OCH ORSAKER.


Tandproblem märks inte alltid till en början. I ett tidigt skede är kaninen fortfarande pigg och har god aptit. Men om den tuggar på ett konstigt sätt, eller tvekar när den väl börjat, kan det vara tecken på tandproblem. Kaninen kan också börja sålla vad den äter och undvika hö. En del kaniner börjar dregla och blir blöta på hakan och bringan. I senare skede börjar  kaninen magra. Till slut kan den sluta äta helt, sluta bajsa och bli apatisk.


Problem med framtänderna.

Kaniner kan råka ut för två olika typer av tandproblem, nämligen med framtänder och med kindtänder. Om en kaninunge föds med ett felaktigt bett, vanligen underbett, så möts inte framtänderna och slits då inte på normalt sätt. Underkäkens framtänder kan växa sig groteskt långa, och överkäkens framtänder kan växa inåt i en cirkel och skada gommen. Problemen brukar visa sig redan vid 4–6 månaders ålder och brukar vara lätta att upptäcka för djurägaren.

Problem med kindtänderna.

Det vanligaste tandproblemet är dock dåligt slitage av kindtänderna på vuxna kaniner. Detta debuterar oftast när kaninen är två till tre år. Eftersom kaniner har mycket långsmala och trånga munhålor så syns inte deras kindtänder alls, ens om du försöker titta kaninen i munnen. Besvär med kindtänderna är alltså något som djurägaren inte själv kan upptäcka.
 

Stämmer symtomen?

Kanin tandproblem.
I det vilda äter kaniner mycket fiberrik mat och då utsätts tänderna för slitage, därför behöver kaniners tänder växa mycket.

VAD KAN DU GÖRA SJÄLV HEMMA?


När du köper din kanin ska du vara noga med att kontrollera att den har ett korrekt bett. Framtänderna ska gå lite grann omlott, så att överkäkens framtänder ligger precis framför underkäkens framtänder. Sedan gäller det att du utfodrar din kanin korrekt..


Bjud på hö och gröna blad.

Alla kaniner ska ha tillgång till en rejäl mängd hö av god kvalitet. Kaninen ska få minst en lika stor hög hö som kaninen är stor. Höet ska ha god kvalitet och bytas ut dagligen. Det är bra att servera höet från en högrind så att det inte smutsas ner. Förutom hö bör kaninen få cirka 250 gram bladgrönsaker per kilo kroppsvikt. Tänk dig vad en vild kanin skulle hitta då en söker föda ute. Du bör bjuda på grönsaker som liknar blad och gräs, som olika typer av sallader och örter. Ogräs av olika slag är också utmärkt kaninmat. Var mycket sparsam med sockerrika produkter som morötter och frukt.

Var sparsam med torrfoder.

Många kaninägare vill också gärna ge torrfoder till sina djur. Detta är inget som en kanin egentligen har behov av. Många kaniner föredrar sitt torrfoder och äter sig hellre mätta på det än på sitt hö. Vi rekommenderar därför max en matsked torrfoder per kg kroppsvikt. Observera att torrfodret ska vara pellets av god kvalitet, och inte någon sorts blandning av pellets, spannmål och torkade grönsaker.
Kaniner tandproblem pellets hö.
Bjud på hö och gröna blad. Undvik torrfoder!

VAD GÖR VETERINÄREN?


Tandbesvär hos kaninen är inget du som djurägare kan behandla själv. Om du märker att din kanin har slutat äta måste du genast kontakta veterinär. En kanin som inte ätit på 24 timmar är ett akutfall. Ju tidigare du kontaktar veterinär efter att ha sett symtom som tyder på tandfel, desto större chans har din kanin att orka med narkos och behandling.


Felaktigt bett.

Om kaninen har ett felaktigt bett brukar veterinären i akutskedet slipa ner de långa framtänderna. Man bör aldrig klippa av dem eftersom det lätt ger sprickbildningar i tand och tandrot, vilket kan leda till besvärliga infektioner. Tyvärr har en slipning kortvarig effekt, eftersom tänderna växer 2–3 mm i veckan. Efter 4–6 veckor måste man slipa igen. Det pågår sedan hela kaninens liv. Man kan också operera bort kaninens framtänder. Det kan låta drastiskt, men kaninen klarar sig utmärkt efter det.

Problem med kindtänderna.

Om din kanin i stället har problem med kindtänderna så måste det åtgärdas under narkos. Många gånger röntgar man käkarna först för att se svårighetsgraden. Sedan sövs kaninen och tänderna slipas ner. Denna operation botar inte kaninen. Kan du ändra kaninens kost så att den äter rikligt med hö så behöver problemet inte återkomma alltför ofta. Men en kanin som en gång har fått tandbesvär fortsätter oftast att tugga lite fel och behöver få hjälp av veterinär många gånger under sin livstid.

Eftervård.

Efter åtgärden hos veterinären är det viktigt att kontrollera att kaninen kommer igång att äta igen. Den får smärtlindrande medel eftersom den kan ha lite ont efter tandslipningen. Vill kaninen inte äta själv måste du stödmata tills den kommit igång. På lång sikt är det också viktigt att försöka ändra kosten och få kaninen att äta mycket hö.
Tandproblem kanin hö.
Massor med hö! Ge kaninen rätt foder så behöver den aldrig få problem med tänderna.
Kanin tandproblem veterinär.
En del kaniner behöver få hjälp med sina tandproblem under hela livet.
Kanin tandproblem tänder.
Kaninens tänder växer under hela dess liv.
 
Hitta din närmaste Evidensiaklinik
 

Evidensiaplus

Kundklubben som gör skillnad.
Bonus på köp och behandlingar.
Gratis medlemskap.
Hälsotips för ditt djur.

BLI MEDLEM NU

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved