Välj stad

Välkommen till Evidensia Smådjurskliniken Jönköping

Ebba Ramsays väg 108
555 94 Jönköping

Öppettider

Mån - tors 8 - 20, fre 8 - 17
Drop-in för vaccination tis 17.30 - 19.30

Kontakta oss/Boka tid:

036-37 91 91
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

djurets sista vila

 
Som djurägare kommer vi alla till den dag då vi måste fatta det svåra beslutet att låta vår familjemedlem få somna in. Det är oftast när djuret blir gammalt och börjar få problem med inre organ men det kan även vara så att det har fått en svår obotlig sjukdom, skada eller andra problem.

Varje djur och varje situation är unik och det är bara du som djurägare som kan fatta beslutet. Om du känner dig osäker på hur du ska göra och hur ditt djurs livskvalitet är, undersöker gärna våra veterinärer ditt djur och delger sin åsikt om djurets hälsa. Vi har alla stor erfarenhet och det kan vara skönt att prata med någon utomstående.

Att skiljas från sitt djur för gott är en svår situation för alla djurägare. På kliniken ser vi till att alla djur får ett lugnt och behagligt slut. Det kan underlätta ditt sorgearbete om du är närvarande och ser hur stilla och lugnt ditt djur somnar in. Vi respekterar naturligtvis om du inte vill vara med och vi finns där även för dig som ett stöd när stunden är inne.
Avlivning av smådjur Djurkliniken Jönköping.
Börja med att boka tid
För att allt ska gå så smidigt som möjligt när du kommer hit, vill vi att du ringer till vår växel och beställer tid. Då får du berätta om du vill att ditt djur ska komma till en veterinär för en undersökning först eller om du redan har bestämt dig för att avliva.

Den som kommer till oss med djuret ska legitimera sig. Om det är någon annan än djurets ägare, måste ägaren skriva en fullmakt där det står att djuret får avlivas. Det är en extra säkerhet för att inte något djur ska avlivas utan att ägaren vet om det. Här hittar du en fullmakt »

Kontrollera alltid om djuret har en livförsäkring, för då måste en veterinär undersöka djuret först och sedan skriva ett så kallat livintyg till försäkringsbolaget om du vill ha ut ersättning. Detta kan du bara få om djuret avlivas på grund av sjukdom.

Att tänka på innan besöket
Tänk igenom hur du vill att kroppen ska hanteras efteråt. Du kan välja att ta djuret med dig hem, men du kan även välja att få det kremerat.

Separat kremering innebär att ditt djur kremeras enskilt. Vanlig kremering innebär att djuret kremeras tillsammans med andra. Askan strös sedan i en minneslund vid Kullsäters djurkrematorium.

Minneslunden är ett vackert högt beläget skogsparti dit man alltid är välkommen. Minnesplatsen är belägen i ytterkanten av minneslunden. Det är en enkel, men naturligt vacker och lummig glänta i skogen. Mer information hittar du på Kullsäters hemsida www.djurkrem.nu

Om du väljer separat kremering får du tillbaka askan efter ditt djur i en träurna några veckor senare.

Hur går det till?

På kliniken
Vi ankomst anmäler du dig i receptionen. När det gäller avlivningar brukar vi ta betalt i förväg så att du slipper gå ut till receptionen efteråt. Här får du legitimera dig, skriva på ett godkännande och betala. Det går bra att vänta utomhus eller i bilen om det känns jobbigt att stanna kvar i väntrummet.

Du väljer sedan själv om du vill vara med under avlivningen eller ej. Om man orkar så är det lugnare för djuret att inte bli lämnad, det brukar också vara skönt att vara med och se hur det hela går till. Det finns naturligtvis ingen som tvingar er att vara med om ni inte orkar.

Man kan välja att vara med under tiden som den eventuella lugnande sprutan verkar och sedan gå om man vill. Ibland vill man bara titta efteråt. Om du vill får du gärna sitta kvar en stund med ditt djur och ta ett ordentligt avsked.

Vi försöker alltid att skapa en lugn och värdig stämning och det är viktigt för oss att du känner att du får den tid du behöver för att ta farväl.

Hund
Vi ger oftast en lugnande spruta innan avlivningen. Vi vill att det ska gå så lugnt och fint till som möjligt. Efter 15 – 20 minuter blir hunden trött. Djursjukskötaren lägger sedan in en kanyl i ett av benen. Sticket känns som ett blodprov och är det enda som kan tänkas göra ont.

Hunden får sedan ett speciellt sömnmedel direkt in i blodet och somnar in lugnt och stilla. Det tar inte många sekunder innan hunden somnar. Vi kontrollerar sedan att hunden avlidit, bland annat genom att lyssna på hjärtat för att konstatera att det stannat.


Katt
Tyvärr reagerar katter med att kräkas av lugnande medel. För att undvika att de ska behöva må dåligt, väljer vi oftast att ge avlivningsvätskan i buken istället. Det kan låta obehagligt, men vi har kommit fram till att det är detta sätt som påverkar katten minst negativt.
 
Katten somnar sedan sakta in utan obehag. Man ger en dödlig dos redan från början, men om det tar för lång tid kan man välja att ge lite till i ett blodkärl i benet, eller direkt i hjärtat, när katten sover.

Andra smådjur
Kaniner och andra små djur får också avlivningsvätskan direkt i buken. Kaniner somnar oftast långsamt.

Omhändertagandet
Efter avlivningen förvaras kroppen i kylutrymme. Vi samarbetar sedan länge med Kullsäters krematorium som sköter hämtning och kremering på ett seriöst, personligt och engagerat sätt.

Separat kremering
Om man har valt separat kremering märks kroppen med ägarens och djurets namn. Det är samma märkning som följer med urnan tillbaka efteråt. Urnan hämtas på kliniken två till tre veckor senare. Djurägaren väljer därefter själv vad som skall göras med urnan.

Gemensam kremering
I detta fall blir askan efter djuret strött i en minneslund vid gården i Kullsäter

Gravplats Axamo
Vid Axamo finns en begravningsplats för smådjur. Där kan ditt djur få en egen, märkt grav. För mer information, se kommunens hemsida www.jonkoping.se

Sorgen
Vi sörjer alla på olika sätt och det finns inget som är rätt eller fel.

Vi vill gärna att det ska kännas så rätt som möjligt för er i denna svåra stund. Det viktiga är att tänka på allt det som var bra och hur mycket glädje som djuret givit. En dag kanske det till och med känns rätt att åter skaffa ett nytt djur – inte för att ta över, men för att bli en ny individ att glädjas med och åt.

Oavsett anledningen är det en stor sorg som kan vara svår att förstå för de människor i vår omgivning som inte själva har djur. Vi på smådjurskliniken vet vad det innebär. Även vi har varit i samma situation med våra egna djur. Det är lika svårt och tungt varje gång.

Vi vet att det är ett svårt beslut att fatta. Tänk då på att våra djur har privilegiet att kunna få somna in sakta och lugnt utan smärta. Vi kan genom vårt beslut låta vårt djur slippa ifrån onödigt lidande under den sista och ofta plågsamma tiden. Vi fattar ett beslut som är oerhört jobbigt för oss, men det är av kärlek till vår vän och familjemedlem.

Tänk på den tid ni har fått tillsammans och minns allt det fina ni fått uppleva.

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved