Välj stad

Välkommen till Evidensia Södra Djursjukhuset Kungens Kurva

Månskärsvägen 13
141 75 Kungens Kurva

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 21.00.
Akutmottagning: må - fr: 8.00 - 21.00,
lö, sö, storhelger: 9.00 - 21.00.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 08 - 505 288 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

HCM-undersökning

 

 

Vår veterinär Sara Granström (PhD) är en av få veterinärer i Sverige som är godkänd för att utföra HCM-undersökning på raskatter.  Sara har skrivit en avhandling om denna sjukdom och är sedan mars 2012 doktor i ämnet.

Sara Granström är just nu föräldraledig och väntas åter i tjänst hösten 2016. Fram tills dess kan vi tyvärr inte erbjuda tid för HCM-undersökning.
 

Vad är HCM?

Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) är en ärftlig sjukdom. Nedärvningen är ännu ej helt klarlagd. Sedan sjuttiotalet vet man att HCM är en vanlig orsak till hjärtsvikt, blodproppar och plötslig död hos katter.
 
HCM karaktäriseras av en förtjockning av hjärtmuskeln, framför allt i vänstra sidan av hjärtat. Förtjockningen gör att hjärtat blir mindre elastiskt än normalt  och därför kan inte hjärtat fyllas med blod så lätt. Det blir också mindre utrymme för blodet i vänster kammare på grund av förtjockningen i hjärtväggarna. Detta resulterar i att mindre blod pumpas fram vid varje hjärtslag. Det kan också bli onormal turbulens i blodet, och klaffar kan börja läcka. Detta kan ge ett blåsljud, som veterinären kan höra i ett stetoskop.
Katter med HCM kan få vätska runt lungorna, vilket kan leda till att katten får svårt att andas. En del katter kanske inte visar några tecken alls på sjukdom förrän de plötsligt dör, oftast då på grund av en svår rytmstörning. Andra utvecklar blodproppar som bland annat kan orsaka förlamning i bakbenen.
 

Varför gör man undersökningen?

För att minska förekomsten av dessa sjukdomar genom att förhindra att katter med hjärtsjukdom används i avel.
 

Så här går undersökningen till:

Kattens hjärta undersöks med ultraljud och man kontrollerar om det finns några förtjockade områden. Man kontrollerar även hur hjärtat rör sig samt hur blodet flödar. Undersökningen är helt smärtfri och tolereras vanligtvis mycket bra av katter. I enstaka fall kan katten behöva få lugnande.
 

Innan besöket:

Klicka här för att hitta blanketten  som du fyller i och tar med till undersökningen.
 

Hur mycket kostar det?

Hos oss kostar det 1245 SEK per katt.

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved