Välj stad

Välkommen till Evidensia Södra Djursjukhuset Kungens Kurva

Månskärsvägen 13
141 75 Kungens Kurva

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 21.00.
Akutmottagning: må - fr: 8.00 - 21.00,
lö, sö, storhelger: 9.00 - 21.00.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 08 - 505 288 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Onkologi

 
Onkologi är läran om tumörsjukdomar. Det är en medicinsk specialitet huvudsakligen inriktad på diagnos, prevention och behandling av elakartade tumörsjukdomar, cancer.Cancer är en diagnos som skrämmer många. Alla som har upplevt den ömsesidiga kärleken som uppstår mellan en hund eller katt och dess husse eller matte känner även en överväldigande sorg och vånda vid ett besked om att djuret drabbats av en allvarlig sjukdom.Cancer slår till lika obarmhärtigt hos djur som hos människor. I en amerikansk undersökning visade det sig att ungefär 45 procent av alla hundar över tio års ålder dog av cancer. En annan undersökning visade att ungefär 23 procent av alla hundar dör av någon cancersjukdom. Det beräknas att en av fyra hundar äldre än två år dör av cancer. Man kan därför konstatera att cancer är en vanlig dödsorsak hos våra hundar och man vet att cancer är vanligare inom vissa raser.Förekomsten av cancer har de senaste åren ökat även hos andra sällskapsdjur. De lever idag längre tack vare mer sofistikerad diagnostik och sjukdomsbehandling samt bättre djuromsorg i form av bättre foder och fler möjligheter att vaccinera mot sjukdom. Denna allmänt förbättrade hälsa har istället gjort att åldersrelaterade sjukdomar, som till exempel cancer, har ökat.Sällskapdjur brukar utveckla cancer i ungefär samma takt som människor gör. Vissa typer av cancer är vanligare inom vissa raser, eller hos det ena eller det andra könet. Hundar och katter i alla åldrar kan drabbas av tumörsjukdomar, men risken att utveckla en tumör blir större ju äldre djuret är. En del riktigt elakartade tumörtyper kan även angripa unga djur.

Alltför många djurägare tror att det är helt normalt att djur får knölar när de blir äldre, men en knöl bör alltid undersökas. Idag finns det stora möjligheter att behandla tumörer, varför man bör uppsöka veterinär om man upptäcker en knöl på sin hund eller katt.

Symtom på cancer är ofta ospecifika. Ofta består symtomen av:
 • onormala svullnader som växer eller som inte går över
 • sår som vägrar läka
 • blödning eller annan utsöndring från någon kroppsöppning utan känd orsak
 • smärta
 • ovillig att röra sig
 • ihållande hälta eller stelhet
 • feber
 • snabb eller extrem viktminskning
 • konstant trötthet
 • svaghet
 • infektionskänslighet
 • tydligt nedsatt aptit
 • problem att svälja eller äta
 • motbjudande lukt
 • svårighet att andas, kissa eller bajsa

Dessa symtom kan också vara tecken på andra sjukdomar, men alla är oroande och man bör söka veterinär.


Vill du läsa mer om cancer hos djur rekommenderar vi sidan www.djurcancer.se


På Evidensia Södra Djursjukhuset


Det krävs noggrannhet, kunskap, engagemang och erfarenhet för att ställa rätt diagnos. Vid Evidensia Södra Djursjukhuset bedrivs en högt specialiserad behandling av hundar och katter med tumörsjukdomar. Vi erbjuder idag avancerad diagnostik, kirurgisk behandling och flera typer av behandling med cellgifter (cytostatika) som har målet att öka livskvaliteten för hundar och katter med tumörer, både under och efter behandling.
Genom en hög kompetens ser vår personal till att ställa en korrekt diagnos och ge en individuell prognos för varje enskild patient.

Hos oss finns legitimerad veterinär Patricio Rivera, veterinärmedicine doktor i onkologi och med mångårig erfarenhet av behandling av tumörsjukdomar hos hund och katt. Patricio Rivera har tidigare arbetat bland annat på Universitetsdjursjukhuset i Uppsala, Specialistdjursjukhuset Strömsholm hund och katt samt Regiondjursjukhuset Bagarmossen, som klinikveterinär inom onkologi samt med forskning kring tumörsjukdomar hos hund och katt.Patricio Rivera har ett brinnande intresse för onkologi (cancerlära), invärtes medicin, kliniskt nutrition (näringslära) samt farmakologi (läkemedelslära). Han arbetar heltid på polikliniken där han tar emot olika medicinska fall, men framför allt remitterade patienter med tumörsjukdomar. Patricio är också medlem i European Society of Veterinary Oncology (ESVONC) samt i Veterinary Cancer Society (VCS) som är den amerikanska motsvarigheten.


Du bokar tid via tidsbokningen på 08-505 288 00

Legitimerad veterinär Patricio Rivera,
veterinärmedicine doktor i onkologi

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved