Välj stad

Välkommen till Evidensia Specialistdjursjukhuset Helsingborg

Bergavägen 3
254 66 Helsingborg

Öppettider

Akutmottagning dygnet runt, året runt
Öppettider reception:
vardagar: 7.30 - 21.00
lör - sön: 9.00 - 18.00
Öppettider butik:
vardagar: 7.30-20.30
lör - sön: 10.00-17.00

Kontakta oss/Boka tid:

042-16 80 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Jakthunden Pascal

 

 
Pascal, 5 år gammal hanhund av rasen Slovensky Kopov
 
 
 
Pascal kom till Evidensia Specialistdjursjukhuset Helsingborg 6 januari 2014 på remiss från Evidensia Djursjukhuset  Malmö. Hunden hade jagat 28/12. Ägaren berättade att inget ovanligt hade hänt och att drevet var ganska kort. Pascal brukade vara trött efter jakt men denna gången började hunden hosta på morgonen efter jakten. Hostan tilltog på eftermiddagen och nästa dag den 30/12 hostade hunden blod och slem och var ovanligt trött. På Smådjurskliniken i Ystad misstänktes lunginflammation och antibiotika och smärtstillande/antiinflammatorisk medicin sattes in efter diagnostik med röntgen och blodprov.
Den 31/ 12 var hostan fortfarande intensiv och hunden hostade tills det kom blod. Ägaren åkte därför till Djursjukhuset i Malmö där de ordinerade slemlösande medicin. Där diskuterades även inskrivning och vidare utredning med svalgkoll och så kallad bronkoskopi, att under narkos gå ner med en kamera och titta i luftrören för att utesluta att något föremål fastnat. Det beslutades dock att avvakta med detta då hunden hade återbesök i Ystad två dagar senare.    
Pascals hosta hade nu minskat men det stänkte fortfarande blod. Han var slö och ville inte äta eller dricka. På återbesöket i Ystad rekommenderades patienten till Djursjukhuset i Malmö för inskrivning då det hördes missljud från lungorna och allmäntillståndet var dämpat.
I Malmö skrevs hunden in med intravenöst dropp och fortsatt medicinering. Det togs nya blodprover och antibiotikan byttes till ett bredare preparat. Patientens allmäntillstånd blev då betydligt bättre. Hunden sövdes och inspekterades i svalg och det utfördes bronkoskopi samt BAL (sköljning med saltlösning). Inga fynd gjordes under denna undersökning, det var dock svårt att se fullständigt pga. blodförekomst i lungorna.  Således gick man vidare med en CT- undersökning (datortomografi) som visade en främmande kropp i höger lunglob. CT-bilder mailades för avläsning till Hege Kippens Skogmo, Evidensias specialist i bilddiagnostik. Svaret bekräftade att det satt en ca 6 cm lång, 5 mm bred pinne i de förgrenande bronkerna i den bakersta lungloben på höger sida.
 
 
 
Kontakt togs med Evidensia Specialistdjursjukhuset Helsingborg och patienten remitterades till veterinär Karin Löfqvist för öppen bröstkirurgi.
Veterinär Karin Löfqvist berättar:
Kollegorna i Malmö hade gjort fruktlösa försök att identifiera pinnen endoskopiskt och således skickades hunden hit till oss i Helsingborg för öppen bröstkirurgi där hela lungloben skulle tas bort. Pascal förbereddes för ett bröstingrepp men innan detta relativt drastiska ingrepp påbörjades, gjorde vi på nytt ett försök att med endoskopi ta oss ned till den aktuella bronken och ta upp pinnen. Ingreppet visade sig vara mycket utmanande då pinnen satt långt ut i lungan, att bara ta sig till rätt ställe om och om igen utgjorde en utmaning. Därtill kom att vi var tvungna att arbeta mycket snabbt och regelbundet ta upp endoskopet för att inte täppa till ytterligare luftpassager. Slutligen var omgivande vävnad mycket skör, pinnen satt hårt fast och arbetsutrymmet var högst begränsat.
Med en stor portion envishet och likaledes tur och inte minst ett gott samarbete lyckades dock operationslaget få upp den olycksaliga pinnen. Pascal kunde tas av operationsbordet och väckas med alla sina lunglober i behåll.
När Pascal hade vaknat upp ur narkosen kunde vi ringa ägaren med det positiva beskedet att vi hade fått upp det främmande föremålet och att hans hund mådde bra. Hunden övervakades noggrant på intensivvårdsavdelningen under kvällen och natten.
Dagen efter var Pascal så pigg att han kunde hämtas hem med fortsatt medicinsk behandling för sin lunginflammation. Vid återbesöket en månad senare fungerade allt bra. Pascal var helt som vanligt, hostade inte och var mycket pigg.  Han har under denna återhämtningstid fått ta det mycket lugn med endast korta koppelpromenader. Han har ätit bra och har gått upp ett kilo i vikt sedan olyckan med pinnen.
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved