Välj stad

Välkommen till Evidensia Specialistdjursjukhuset Helsingborg

Bergavägen 3
254 66 Helsingborg

Öppettider

Akutmottagning dygnet runt, året runt
Öppettider reception:
vardagar: 7.30 - 21.00
lör - sön: 9.00 - 18.00
Öppettider butik:
vardagar: 7.30-20.30
lör - sön: 10.00-17.00

Kontakta oss/Boka tid:

042-16 80 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

rottweilertiken ninja, född 2005

Ninja kom till Evidensia Djursjukhuset Helsingborg på kloklippningsbesök till omsorgssköterska i början av maj 2011. Vid sköterskans genomgång av hunden upptäcktes svullnader på båda sidor om halsen och stora lymfknutor på bakbenen.

Sköterskan lämnade över patienten till veterinär Hanna Oest som vid undersökning kunde konstatera svullna lymfknutor på flera ställen i kroppen. Husse hade observerat svullnaden på halsen i några veckor och tolkade det som svullna mandlar.

Vid ultraljud sågs att mjälten hade ett kraftigt malätet utseende med flera mörka områden som talade för lymfom. Övriga inre organ såg normala ut enligt ultraljud vid detta tillfälle. Cytologier, sk. cellprover, tagna från lymflnutor talade för lymfom. Lymfom är en elakartad tumörsjukdom som även kallas malignt lymfom eller lymfosarkom.

Djurägarna informerades om misstankarna. Behandlande veterinär Majbritt Larsen hade en lång diskussion med djurägarna angående cellgiftsbehandling, som också kallas kemoterapi eller cytostatikabehandling. Hur länge en hund klarar sig när den behandlas med en kombination av cellgifter är individuellt och beror på hur aggressiv sjukdomen är. I genomsnitt lever hälften av hundarna minst ett år. En fjärdedel av hundarna lever minst två år. Om man enbart behandlar med kortison lever hunden i snitt 8-12 veckor men utan någon form av behandling enbart 4-6 veckor.

Blodprov och vävnadsprov bekräftade misstankarna om lymfom. Ägarna bestämde sig för att Ninja skulle behandlas med cellgift och i samråd med veterinären blev ett behandlngsschema upplagt, där Ninja skulle behandlas totalt 7 gången på djursjukhuset och därtill tablettbehandlas hemma. Ninja fick sin första injektion 2011-05-05 och den sista 2011-08-19. Under behandlingen kontrollerades blodvärden så att veterinären såg till att hon tålde cellgiften. Ninja klarade sig fint under hela behandlingsförloppet och hade inga märkbara biverkningar förutom att hon vid något tillfälle var lite lös i magen.

I skrivande stund efter cirka 10 månader mår Ninja bra och kontrolleras med en klinisk undersökning var annan månad. Hon har inge tecken på återfall i nuläget.

Cellgiftsbehandlade hundar och katter drabbas av biverkningar i mycket mindre grad än vad vi människor gör, då dosen av cellgift är mycket lägre. De vanligaste biverkningarna, då de förekommer, är kräkning, diarré, feber och urinvägsinfektion. Håravfall är mycket ovanligt. Cellgiftsbehandlade djur är infektionskänsliga och man ska inte låta dem träffa främmande djur under behandlingstiden.

Vill du läsa mer om olika behandlingsformer av tumörsjukdomar kan du göra det under fliken Onkologi.

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved